2020. január 21., kedd

Szociális hozzájárulási adó 2019 július 1től

Szociális hozzájárulási adó 2019 július 1től

A szociális hozzájárulási adó a bruttó munkabér, de legfeljebb a minimálbér -val csökkenthető. Munkaerőpiacra lépők kedvezménye. Szochot a foglalkoztatás kezdetétől számított évig, a minimálbér erejéig egyáltalán nem kell fizetni, a 3. Ezekre a változásokra szeretnénk felhívni a figyelmüket. Szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási járulék változások. A baleseti adó, és az eho (egészségügyi hozzájárulás) is megszűnik, de ezeket továbbra is fizetni kell: az előbbi a biztosítási adóba, az utóbbi a szociális hozzájárulási adóba olvad.


Szociális hozzájárulási adó 2019 július 1től

A megszűnő kedvezmények a kedvezmények eredeti lejáratáig folyamatosan érvényesíthetőek. GYED-ben, GYES-ben, vagy GYET-ben részesülő munkavállaló után érvényesíthető kedvezmény. A kettő ötvözetéből különálló törvény született a szociális hozzájárulási adóról (a továbbiakban: „új Szocho tv.”). Az adó mértéke az adóalap 1. Július 1-től csökken a szociális hozzájárulási adó 1-ra!


A vállalkozásból kivont jövedelem, az osztalék, a vállalkozói adóalap, az értékpapír kölcsönzésből származó jövedelem és az árfolyamnyereségből származó jövedelem esetében a törvény megszabott egy felső határt is. A jelenlegi 1százalékról 1százalékra csökken, ahogy azt a június 24-én megjelent 105. Magyar Közlöny ismerteti.


A szocho mértékének csökkenése következtében az összevont adóalap megállapításánál alkalmazott szabályok is módosulnak. Ehhez kapcsolódóan változtak az összevont adóalap megállapításának szabályai is. Ha a magánszemély egy adott jövedelem után kötelezett a szociális hozzájárulási adó megfizetésére, jövedelme százalékát kell figyelembe venni az eddigi helyett. Júliustól százalékponttal, 1százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke illetve a szociális hozzájárulási adó terhére igénybe vehető kedvezmény mértéke is változik.


Tekintsük át a kedvezményeket egyesével, a módosult kedvezmény mértékével. Az Országgyűlés előtt fekvő törvényjavaslat értelmében júliustól százalékponttal, 1százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke. A nyári szabadságolási időszakban változtak az adó -jogszabályok: a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke -al csökkent július elsejétől. A csökkenés mostantól jelenik meg a számfejtésekben. A jogszabályváltozás alkalom arra, hogy a pénzügyi és a bérügyviteli szakma munkatársai figyelmet fordítsanak - különösen a megbízási díjak kifizetése kapcsán - egy sokéves helytelen gyakorlat felszámolására - hívja fel a figyelmet a NEXON.


Ezzel az egyes meghatározott juttatások közterhe is csökkent 4-ról 3-ra. NEM csökken 1-ra, marad 1. A vállalkozási formában működő kutatóhelyek a kutatás-fejlesztési tevékenységet végző munkavállalók után csak a szociális hozzájárulási adó felét. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján ismét az adórendszer hatékonyabbá tétele áll a fókuszban.


A tervek szerint néhány adónem megszűnik, többek között átalakul a szociális hozzájárulási adó , valamint a béren kívüli juttatások. Ez hatással van a tételes adót fizető kisadózók egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainak alapjára is, így a cse gyed későbbi összegére. Ennek érdekében a törvény a kifizetői közterhek közül a szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás összevonását rendeli, emellett a más törvényben szabályozott, a szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető kedvezményeket is az új, közteherbe ( szociális hozzájárulási adóba) olvasztja. Az eddigi 1-ról ponttal, 1-ra csökken. Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 7. Mint tudjuk ez a változás a munkaadók, munkáltatók és a kormány bérmegállapodásában került rögzítésre, mely most a törvény szövegében is napvilágot látott.


A NAV ellenőrei a következő napokban a balatoni strandokon bukkanhatnak fel. Ismét csökkent a szociális hozzájárulási adó mértéke. Nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni (5.§) Bármely munkáltatónak a munkaviszonyban foglalkoztatott saját jogú nyugdíjas után.


HRweb oldalán elérhető járulék kalkulátor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések