2015. július 13., hétfő

Földrajzi nevek helyesírása gyakorlás

A márciusban közzétett helyesírási kvízünket csaknem ötezren töltötték ki, ezért újabb teszttel jelentkezünk: olyan helyesírásikvíz-sorozatot készítünk, melyben olvasóink tematikusan, egy-egy kérdéskör kapcsán. Ilyen esetekben úgy teszünk különbséget, hogy megnézzük a kezdőbetűket. Amelyik nagy betűvel van írva az a tulajdonnév.


Földrajzi nevek helyesírása gyakorlás

Ebben az esetben a Nyúl lesz a tulajdonnév, valószínűelg személynév, míg a nyúl egy állatra vonatkozik. A Helyesírási Szabályzatban (nem árt beszerezni!!)a földrajzi nevek helyesírásáról szóló fejezetben találsz példát. A földrajzi nevek helyesírása feladatok Írd le annak a településnek a nevét, ahol élsz és nevezz meg két környékbeli települést! A befejezésben a tanult módszert néhány gyakorló példán keresztül rögzíti. KvízPart - GyorsKvízek.


Csak kérdés, bármilyen témakörben. Legyél te az első a ranglisták valamelyikén! FŐNÉV Élőlények neve Élettelen dolgok neve Gondolati dolgok neve KÖZNÉV 8. TULAJDONNÉV személynév 3. Ide bármilyen márkanév kerülhet, megfelelő helyesírással!


Földrajzi nevek helyesírása gyakorlás

Töltsd ki a csekk hiányzó részét! A fônév a tulajdonnevek helyesírása Személynevek, állatnevek, földrajzi nevek Olvasd el a mondatokat! Húzd alá és írd ki a tulajdonneveket a füzetbe! Egyszavas (egybeírt) földrajzi nevek. Gyakorlás Szótagold a következő szót!


Nem vagy bejelentkezve, így nem tárolódnak az eredményeid! Ahol a megadott szót szótagolnád. A földrajzi névvel jelölt részlet lehet a Föld vagy más égitest felszínén található objektum, terület.


Bécs, Mátra, Dunántúl, Belső-Ázsia, Rákos-patak, Nagy-Ausztráliai-öböl, Ördög küllője, Tolna megye, Akácfa utca, stb. Tulajdonnevekből képzett melléknevek írásmódja – családnevek, földrajzi nevek : A melléknévképzők az egyelemű, a kötőjeles írású, illetve az összetett családnévhez közvetlenül kapcsolódnak (adys képek, rippl-rónais ecsetkezelés, mikszáthi társadalomkritika, kispálos hangzásvilág). Kérjük, írja meg a szerkesztőnek a megjegyzés mezőbe, hogy miért találja a lenti linket hibásnak, illetve adja meg e-mail címét, hogy az észrevételére reagálhassunk!


Kontinensek, folyók, egyéb területek neve és neme. Deutschlan der Iran, die Schweiz. Magyarország, Olaszország. Hogy írjuk a földrajzi neveket? Csoportosítsátok a szókártyákat helyesírásuknak megfelel en, majd következtessünk!


Egybe Külön Köt jellel Horvát ország Amerikai Egyesült Államok Közép-Európa Buda pest Vörösmarty utca Viktória-vízesés Duna Baranya megye Kopácsi-rét -egyelem földr. Földrajzi nevek -i képzős változata. Válaszolj egyszerű kérdésre ebben a témában! Van külön szakmai helyesírása az orvostudománynak, a kémiának, a botanikának stb.


Legutóbb májusban jelentkeztünk helyesírási kvízzel, akkor a földrajzi nevek írásából „vizsgáztattuk” a látogatókat. Ha egy földrajzi név egy földrajzi köznévből és egy eléje járuló (egyelemű vagy egybeírt többelemű) közszóból vagy tulajdonnévből áll, a nagybetűvel kezdett előtaghoz kötőjellel kapcsoljuk a kisbetűvel kezdett utótagot. A fônév – a tulajdonnevek helyesírása Személynevek, állatnevek, földrajzi nevek Olvasd el a mondatokat! A tulajdonneveket nagy kezdôbetûvel írjuk! Nagyon fontos ismerni, hogyan kell helyesen írni a földrajzi neveket.


Ezeknél számít, hogy a tagok tulajdonnéviek vagy köznéviek, egybe vagy külön vannak-e írva. Ezekre a pontokra szögletes zárójelek közé zárt utalószámokkal hivatkozunk a.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések