2014. november 19., szerda

Garantált minimálbér 2019

Az erről szóló kormányrendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben. A nemzetgazdasági tárca kiemelt ellenőrzéseket ígért! Ismertetjük azt is, mennyi lesz a táppénz és a gyermekgondozási díj felső határa.


A korábbi évekhez képest lényegesebb emelkedés várható. A diplomásoknak is meg kell kapniuk a garantált bérminimumot, amit a köznyelv diplomás minimálként ismer. Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy a weboldal használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani. Mennyi a családi pótlék, a GYES, a maximum GYED összege? Pentz Edina, az RSM Hungary bérszámfejtési vezetője.


A tavalyi év utolsó előtti napján, végül megszületett a döntés a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével kapcsolatban. Ft-ot kapnak kézbe, a levonások után. A nettó bér számításainknál itt sem vettünk figyelembe semilyen kedvezményt: úgy mint, a gyerekkedvezmények, friss házas kedvezményt stb. Mindig százalékponttal, de csak akkor, ha a reálkereseti mutató százalékkal nő.


Garantált minimálbér 2019

Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) munkaadói és. A kötelező legkisebb munkabér ( minimálbér ) mellett a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló. A rendelet január 1-jén lépett hatályba - írja az MTI.


Bodó Sándor a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős. A minimálbér növekedése miatt sok egyéb más juttatás összege is változik. Tavaly a minimálbér a garantált bérminimum százalékkal emelkedett. A mostani kötelező béremelés egységesen százalékos lett. Januártól jobban megéri Magyarországon dolgozni, a bérmegállapodás eredményeként ugyanis az alacsonyabb bérkategóriában keresők évente több mint 1ezer forinttal többet vihetnek haza – mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.


Garantált minimálbér 2019

Nem is elsősorban azért, mert kapok fizetést, hanem mert ennyi év folyamatos, stresszes munkája, ekkora felelősség hordozása után egyik napról a másikra otthon maradni, az a leépülés előszobája. A kormány az országgyűlés törvényi felhatalmazása alapján rendeletben szabályozza a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum összegét. Két év alatt a garantált bérminimum százalékot emelkedett, a minimálbér 24-et, ehhez képest a gazdaság 8-százalékot, a termelékenység pedig 2-százalékot nőtt évente. A pénzügyminiszter szólt arról, hogy a munkaadói és munkavállalói oldal az elmúlt hetekben nem tudott megállapodni a következő évi garantált bérminimum és minimálbér emelésről. Elmondta, a kormánynak kell majd mérlegelnie, milyen konkrét összegeket határoz meg a garantált bérminimumra, illetve a minimálbérre.


Ezáltal idén a kötelező legkisebb munkabér bruttó összege 1ezer forint, a garantált bérminimum bruttó összege pedig 1ezer forint lett. Mind a garantált bérminimum, mind a minimálbér százlékkal emelkedhet az idei évhez hasonlóan. Magyar Idők héten kiszivárgott értesülését is, miszerint a bruttó minimálbér jövőre 1ezer forint lehet (az idei 1ezer forint után), a garantált bérminimum pedig 2ezer forint az idei 18ezer forint után. Táblázatos formában foglaljuk össze a minimálbér és a garantált bérminimum mértékeit. Varga Mihály pénzügyminiszter a versenyszférával folytatott tárgyalásokat követően vasárnap már beszélt a jogszabályban rögzített bérek emelkedéséről.


A tervek szerint a minimálbér és a garantált bérminimum összegét két év múlva is a most meghatározott mértékkel emelik. Csecsemőgondozási díj a jövedelem -a, nincs felső korlátja, tehát e tekintetben a minimálbér változás ezt az ellátást nem érinti. Ekkor még szó nem volt minimálbér - és garantált bérminimum-emelésről.


Ez a csökkentés azért van, hogy részben ellensúlyozza a munkaadókra háruló többlet terheket, a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése miatt. A bérkalkulátorral ezt is kiszámíthatjuk. A megállapodás eredményeként jövőre a minimálbér 1ezer forint, a garantált bérminimum pedig 1ezer forint lesz - jelentette be Varga Mihály. A tavalyi tervezethez képest nem sok változás történt, szinte egy az egyben elfogadták.


Ennél nagyobb mérték meghatározott gazdasági mutatókhoz kötött, amelyek azonban csak jövőre ismerhetők meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések