2020. december 21., hétfő

Zsidó ünnepek és jelképek

Nagyünnepek ימים נוראים Idén szeptember 29-én este köszönt ránk a zsidó újév, a Ros Hásáná. A zsidó jelképek forrása. A Tóra felsorolja a jelképeket, akárcsak a judaizmus polgári és büntetőjogi törvényeit. A mezőgazdasági, kártérítési, büntető- és tulajdonjogi törvények érvényességét a hódoltság és a száműzetés felfüggesztette.


A vallási törvények fennmaradtak, és a mai napig érvényben vannak. A sófár hangjára omlottak össze Jerikó falai, mielőtt Izrael fiai elfoglalták volna, és a zsidó néphit szerint ez a hang jelzi majd a megváltás kezdetét, a Messiás eljövetelét. Ma már csak a zsinagógában, újesztendő és az azt megelőző hónap (elul) reggelein fújják meg a sófárt. Izsákhoz vezethető vissza.


Nem tudom, hogy van-e még olvasóm, aki időnként visszanéz ide. Gondolom mindenki észlelte, hogy gyakorlatilag leálltam az írással. Sajnos ismét olyan fázisban van az életem, hogy nem tudom vállalni a rendszeres írást, ezen a ponton csak annyi tudok vállalni, hogy minden évben megosztom az adott zsinagógai évnek az ünnepi- és böjtnaptárát. A blog írását egyáltalán nem teszem ettől függővé. Ha mégis érkezik pénz, azt tényleg kávéra akarom költeni, igény szerint ( és persze az időeltolódás figyelembe vételével) akár Skype.


Ez is teleholdünnep, ádár hónap 14-én, ami rendszerint februárra vagy márciusra esik. Eredetét Eszter könyve beszéli el. Arra emlékeztet, hogyan menekedtek meg a perzsiai zsidók az akkori Hitlertől, Hámántól. Akik megtartják, azoknak elkerülhetetlenül tudatába vésődik a teremtés és a Teremtő, a kivonulás és a zsidó azonosságtudat eszméje.


Meg sem kísérlem, hogy akár utaljak is a zsidó gondolkodás és művészet bölcseleti és ábrázoló műveire, amelyeket a szombat sugárzása ragyog be. A ruházkodási kötelmek egyszerűek, és főként a férfiakra vonatkoznak. Hívei elsősorban a zsidók (zsidóság, zsidó nép) közül kerülnek ki, bár a történelem során más népek is áttértek a judaizmusra (például a kazárok, a krími karaiták, vagy a zsidózó székelyek, más néven székely szombatosok).


A reggeli imádság keretében kivesznek két Tórát is a Tóraszekrényből, s felolvassák belőle az Exodus és a Számok egyes részeit, s a Haftorából is az ide vonatkozó részeket. Elimádkozzuk az imát a harmatért és esőért, s ezt egész Szukkotot követő napig megtesszük. A mennyben nem repkednek glóriás angyalok hárfával, a pokolban pedig nincsenek kis vörös teremtmények vasvillával. Asztrológusai ugyanis azt mondták neki, hogy a csillagok állása szerint az, aki a zsidó nép felszabadítására rendeltetett és a fáraó életét veszélyeztette volna, már a víz kegyeire lett bízva.


A legnagyobb, hétről hétre ismétlődő zsidó ünnep a szombat. Ez különösen azért fontos, mert a vallásos zsidó nem végez semmiféle munkát, tevékenységet, nem gyújt tüzet, nem nyúl elektromos tárgyakhoz (például tévét sem néz), nem telefonál és nem utazik péntek estétől szombat estig. Lauder Iskola Nézd meg legrészegebb zsidó ünnep képeit!


Zsidó ünnepek és jelképek

Pészah: a zsidó naptár szerint niszán hónap 15–21. Holokauszt emléknap (Jom hásoá) niszán hónap 27. Egyik kevésbé kiemelkedő, ám mégis oly kedves, manapság egyre népszerűbb ünnepünk Tu bisvát, a fák újéve. Hajdan, az ősi Izraelben, ilyenkor ültették a fákat, mert a törvény előírta, hogy az első három évben nem volt szabad enni a fa gyümölcséből, a negyedik évben pedig fel kellett vinni a termést Jeruzsálembe, hogy - amint azt a Talmud előírta - elárasszák. A lepedőn túl, Verő Bán Linda.


Képzelj magad elé egy zsinagógát! Megjelent a szemünk előtt a számunkra klasszikus zsinagóga: barna fapadok, tóraszekrény bársonyfüggönnyel, megsárgult lapú imakönyvek, ólom csillárok, színes ablakok. Ez az egyedülálló enciklopédiaszerű összefoglalás - amely Hollandiában, Németországban és Izraelben sok-sok kiadást ért meg - világos stílusával, mély, mégis könnyen érthető ismeretanyagával fölöttébb alkalmas rá, hogy az olvasóval megértesse: semmi titokzatos nincs a zsidó vallásban, s ami rejtelmesnek látszik, az korántsem rejtelmes, sőt inkább. A sátoros ünnep: szukká és luláv: 105: A záróünnep és a Tóra öröme 109:. A húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek a mozgó ünnepek közé tartoznak, azaz nem esnek a Julián naptár szerinti év ugyanazon napjára minden évben.


Zsidó rítusok és jelképek. A Nap mozgása mellett a Hold mozgásától is függ a dátum – némileg a héber naptárhoz hasonló módon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések