2018. március 6., kedd

Mellkasi fájdalom stressz

Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa a pánik szindróma és a szívbetegség okozta tünet. Ugyanakkor tudni kell, hogy nem csak a szívinfarktus vagy más szívbetegség produkálhat ilyen tünetet, hanem az egyre elterjedtebb pánik. A mellkasi fájdalom igen gyakori jelenség. Különösen így van, ha fiatalabb vagy középkorú, ám stresszes életet élő személyről van szó.


Minden évben több százezer embert vizsgálnak meg emiatt Magyarországon. Szerencsére a panasz nem mindig a szívinfarktus. A szívbetegséggel összefüggő fájdalmat anginának nevezik, és kiválthatja akár fokozott izgalom vagy érzelmi eredetű stressz is.


A szívroham tünetei közé tartozik a mellkasi fájdalom mellett az izzadás, a hányinger, a gyengeség és a légzési nehézségek is. A SZÍV MELLETT, MÁS SZERVEK, SŐT A STRESSZ IS OKOZHATNAK MELLKASI FÁJDALMAT. Bár ezeknek a fájdalmaknak, csak egy része szív eredetű, fontos az elkülönítő diagnózis, amely az orvos feladata.


Tanácsot szeretnék kérni Öntől. Agorafóbia Az agorafóbia kifejezés a görög agora (piactér) és fóbia (rettegés, félelem) szavakból alakult ki, jelentése a minden irányban nyitott és. Leggyakrabban valamilyenfájdalomaz oka annak, hogy orvoshoz fordulunk, közülük is a hasi fájdalom , a fejfájás egyes formái és a mellkasi fájdalom jelenthet életveszélyes állapotot. Ez utóbbihoz ha verítékezés, nehézlégzés, sápadtság, hányás és halálfélelem is társul, szintén azonnal orvoshoz kell fordulni! Jobbára lokalizálódik a mellkasban a fájdalom.


A szívprobléma miatt kialakuló mellkasi panasz jellemzői: Jellemzően akkor alakul ki, amikor az érintett aktív. A fájdalom átvándorol más testrészekbe is, mint a váll, az állkapocs, a karok. Nem kardiális eredetű mellkasi fájdalom.


Mellkasi fájdalom stressz

Többnyire fenyegető jelnek tekintjük, ha a vezető tünet a mellkasi fájdalom. Gyakori azonban, hogy a betegek csupán diffúz nyomásérzésről vagy mellkasi égő érzésről panaszkodnak. A fájdalom nyomásgyakorlással is kiváltható, összefügghet a légvétellel, mozgással, terheléssel.


A szív, a tüdő, a nyelőcső és a nagy hajók afferent innervációt kapnak ugyanabból a mellkasi ideg ganglionból. Fájdalom impulzusokat ezen szervek gyakran tekintik mellkasi fájdalom , hanem azért, mert vannak átkelés az afferens idegrostok a hátsó gyöki ganglionok, mellkasi fájdalom érezhető bármely két pontja között a gyomortáji régiót és a nyaki fossa, többek. A fájdalom „átvándorol” más testrészekbe is, mint a váll, az állkapocs, a karok.


Embernél a mellkasi fájdalom viszonylag gyakran fellépő panasz, mely többféle betegség tünete is lehet. A mentők évi többszázezer riasztást kapnak ilyen esetekhez, de szerencsére nem mindegyik alkalommal van szükség rájuk. Mellkasi fájdalom esetén is a kiváltó októl függ a kezelés. Az esetek többségében a mellkasi fájdalom nem sürgősségi ellátást igénylő szív-, illetve tüdőbetegség miatt jelentkezik.


Ha orvosa úgy látja, hogy Ön nincs közvetlen veszélyben, előfordulhat, hogy átvizsgálása és kezelése járóbetegként fog történni. A fájdalom kisugározhat a hátba, a nyakba, az állkapocsba, a vállba, a karba, különösen a bal oldalon. Emellett a beteg tapasztalhat légszomjat, izzadást, szédülést és hányingert is. Utóbbi tünetek előfordulhatnak mellkasi fájdalom nélkül is (főleg idős és cukorbeteg egyéneken).


Mellkasi fájdalom stressz

A szív mellett, más szervek, sőt a stressz is okozhatnak mellkasi fájdalmat. Sajnos ezt előre nem lehet megmondani, ezért kénytelenek vagyunk kísérletezni. B-vitamin komplexet és pár nap múlva nem csökkenek, esetleg még növekednek is a tünetek, akkor hagyjuk abba a szedését, sajnos nekünk nem fog használni. A vizsgálattal az ellenőrizhető, hogy a koszorúerek mennyire képesek fizikai terhelés mellett megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívizomnak, illetve oxigénhiány esetén a szívizom milyen tünetekkel reagál. Ekkor jelentkezhet például a mellkasi fájdalom , vagy akár a nehézlégzés, ritmuszavar.


Sokszor nem tipikusak az infarktus tünetei az idősebbeknél és a nőknél, épp ezért nem is gyanakodnak infarktusra. Mivel nem jelentkezik erős mellkasi fájdalom , későn is kerülnek kórházba - figyelmeztet Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója.


Kisiskolások, kamaszok körében egyre gyakrabban jelentkező tünet a mellkasi fájdalom , mely hallatán a szülő is a szívéhez kap, és rögtön a legrosszabbra, akár szívinfarktusra gondol. Ha azonban az derül ki, hogy a Helicobacter pylori a „bűnös” a mellkasi égő fájdalom okozásában, szükség lehet antibiotikumos kezelésre is – de erről csak szakorvos dönthet. Hasnyálmirigy gyulladás.


A heveny hasnyálmirigy gyulladás nagyon komoly fájdalommal jelentkezik a has felső részében és a mellkasban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések