2019. december 5., csütörtök

Szociális hozzájárulási adó 2019 törvény

Az Országgyűlés a gazdasági növekedés feltételeinek javítása és a gazdaság versenyképességének megőrzése, valamint a versenyképes adórendszer megteremtése érdekében a következő törvényt alkotja: I. FEJEZET A SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓ 1. Ennek érdekében a törvény a kifizetői közterhek közül a szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás összevonását rendeli, emellett a más törvényben szabályozott, a szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető kedvezményeket is az új, közteherbe ( szociális hozzájárulási adóba) olvasztja. Cikkem második része a szociális hozzájárulási adó kedvezmények változását mutatja be. Változnak az szociális hozzájárulási adó kedvezmények is, sőt van olyan kedvezmény, mely meg is szűnik!


Szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulás. A kettő ötvözetéből különálló törvény született a szociális hozzájárulási adóról (a továbbiakban: „új Szocho tv.”). Ez pedig a minimálbér 24-szerese. A szociális hozzájárulási adó mértéke a jelenleg elfogadott jogszabályok alapján jövő évben is 1 marad.


A tervek szerint néhány adónem megszűnik, többek között átalakul a szociális hozzájárulási adó , valamint a béren kívüli juttatások. Az egészségügyi hozzájárulás megszűnik, és a szociális hozzájárulási adóba olvad. A jogszabály-tervezet összevonná a szociális hozzájárulási adót és az egészségügyi hozzájárulást szociális hozzájárulási adó néven.


Javaslat) rendelkezik majd. Az adó mértéke az adóalap 1. Július 1-től csökken a szociális hozzájárulási adó 1-ra! A vállalkozásból kivont jövedelem, az osztalék, a vállalkozói adóalap, az értékpapír kölcsönzésből származó jövedelem és az árfolyamnyereségből származó jövedelem esetében a törvény megszabott egy felső határt is.


A változás azonban nem januártól, hanem csak júliustól várható. Egykulcsos szociális hozzájárulási adót tartalmaz az elfogadott jogszabály, azaz a korábban -os kulccsal adózó jövedelmek (például: tőkejövedelmek, béren kívüli juttatások) terhelése is 1 lesz. Kisadózó vállalkozások tételes adója – KATA. A két adó ötvözetéből különálló törvény született a szociális hozzájárulási adóról (a továbbiakban: „új Szocho tv.”). A mezőgazdasági őstermelők szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége alapjának alakulását befolyásolja, hogy az őstermelő a Tbj szerint járulék fizetésre kötelezett-e, mekkora volt a jövedelme illetve tett-e nyilatkozatot a magasabb összegű ellátások megszerzése érdekében a rá nézve kötelező.


Az egyes adótörvények uniós kötelezettségekhez kapcsolódó, valamint egyes törvények adóigazgatási tárgyú módosításáról” szóló törvény , amely többek között módosította a Tbj. A jelenlegi 1százalékról 1százalékra csökken, ahogy azt a június 24-én megjelent 105. Magyar Közlöny ismerteti.


A szocho mértékének csökkenése következtében az összevont adóalap megállapításánál alkalmazott szabályok is módosulnak. Még kedvezőbbek lesznek a bejelentett részesedésre vonatkozó szabályok. Ezek java azonban nem más, mint a korábban elfogadott elhibázott szabályok helyrehozása, szinkronba állítása a társadalombiztosítási szabályokkal. De mi jár, ha a munkavállaló táppénzen vagy fizetés nélküli szabdságon van? Jövőre tehát az eho helyett is szociális hozzájárulás (a továbbiakban: szocho) néven kell befizetést teljesíteni a központi költségvetés terhére.


Technikai, de fontos változás lehet, hogy jövőre az adatszolgáltatás iránya megfordul. Megszűnik az egészségügyi hozzájárulás jelenlegi, -os kulcsa. Változik továbbá a korábbi felsőhatár-számítás is.


Az új, egységes adómérték 1. A kormányzat eddig három olyan törvényjavaslatot (a jövő évi központi költségvetés megalapozásáról, az adótörvények módosításáról, illetve a szociális hozzájárulási adóról) terjesztett a Parlament elé, amelyek módosítják a nyugdíjakkal kapcsolatos hatályos rendelkezéseket. EHO) beolvad a szociális hozzájárulási adóba. Ezzel szemben a szociális hozzájárulási adó a kifizetőt természetes személlyel fennálló egyes jogviszonyaira, az egyéni vállalkozót, a mezőgazdasági őstermelőt e jogállására tekintettel (saját maga után), más személyt a törvény külön rendelkezése alapján, a társadalmi közös szükségletek fedezetéhez való.


Megszűnt a korábban használt egészségügyi hozzájárulási adó (eho) elnevezés, helyette a szochot kell alkalmazni. Azaz a fenti jövedelmek esetén szociális hozzájárulási adófizetésnél egy felső határ érvényesül. Adóhivatal a napokban egy részletesebb tájékoztatást küldött részünkre. A korábban beharangozott és leginkább várt évközi járulékmérték-csökkenést egy külön – az Országgyűlés által már elfogadott – törvénymódosítás tartalmazza.


A vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adó jövőre 1százalékról 1százalékra csökken. Jövőre az UHT és az ESL tej áfája is öt százalékra csökken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések