2016. január 12., kedd

Fogínysorvadás mozgó fog

A sín segítségével a fogak kihúzása, lecsiszolása illetve koronával való borítása elkerülhető, a stabilitás ezzel invazív beavatkozás nélkül fokozható. Ha ez mégsem válna be, akkor – maximum mm-es kilazulásnál – a szomszédos foggal megtámasztható a kilazult fog , így nincs szükség annak eltávolítására, ami viszont elkerülhetetlen, ha a fog minden irányba mozgatható. Következtében a fogat tartó csontos fogágy is sérül és végső esetben akár teljesen fel is szívódhat.


Ekkor meglazulnak, majd kihullanak a fogak. Gyakran a mozgó fogak esetében agresszív ínykezelés mellett is a fogak úgynevezett összesínezése szükséges. A fogínysorvadás során idővel az érintett fogak meglazulhatnak, mozgathatóvá válhatnak. Fogínysorvadás (a termékképekre kattintva előjön a terméklap) A fogíny az életkor előre haladtával bizonyos mértékig mindenkinél sorva kissé feljebb húzódik a fogakon.


A fogíny és a fog körüli szövetek leggyakoribb betegsége a fogíny gyulladása (gingivitis) és a fogínysorvadás , ami a felnőtt lakosság -át érinti, és aminek legfőbb oka az elégtelen szájhigiénia. Azt nem hiszem, hogy ki fog esni a foga, ehhez komoly fogínysorvadás kell és ennek nagyon egyértelmű jelei vannak. Fontos viszont, hogy ha bizonytalan, forduljon ismét fogorvosához, és mondja el neki részletesen panaszait észrevételeit.


Sajnos a problémád nem egyedi. A fogíny sorvadása, gyulladása ma már népbetegségnek számít szerte a világon. A baktériumok behatolnak a gyulladt íny és a fog közé, ún. Az íny elválik a fog felületéről, ormány alakul ki, amely rothadásnak indul és ezáltal kellemetlen szájszagot okoz.


Megjelenik a fogínysorvadás , a parodontózis (parodontitis). Amikor a gyulladás eléri a fogágyat, már parodontitisről beszélünk. Fogínysorvadás , mozgó fogak vagy visszahúzódott fogíny miatt szükségessé váló fogínyplasztika esetén, dr.


Koncz Andrea parodontológus szakembert javasoljuk. Az általános dentalhigiéniai kezeléseken túl elsősorban a speciális fogínyműtétek segítenek, mint például a kötőszövetes ínyplasztika, vagy a nyitott kürett. Első alkalommal részletes állapotfelmérés történik.


Leginkább az alsó metszőfogak meglazulása jelentkezik időben az elsőként, majd a további fogak is követhetik. Vizsgáljuk a páciens fogmosási technikáját, valamint, hogy melyik fog mellett találhatók a korábban már említett tasakok. Ma már a fogínysorvadás előrehaladott állapotában a leggyakoribb megoldásként a fogbeültetést alkalmazzuk.


A mozgó fogak hátterében általában a fogínysorvadás áll. A hosszú távú tapasztalatok alapján a megfelelő időben a fogínysorvadásban érintett fog helyére behelyezett implantátum körül a folyamat megszűnik, illetve drámaian lelassul, hiszen az implantátumra a csont közvetlenül ránő, így nincs parodontium és nincs. Elöbbi esetben, ha nincs törés, csak a fogat a csontos ágyban tartó rostok lazultak vagy szakadtak meg, valamivel jobb a prognózisa, mintha a fog el is tört volna.


Ha a rostok meglazultak, fiatalabb korban még van esély arra, hogy a fogágyban a fog ismét stabilizálódik. Fogínysorvadás általában elhúzódó ínygyulladás miatt alakul ki, ilyenkor a gyulladás a fogínyről átterjed a fogakat megtámasztó csontállományra. Az ínybetegség hátterében vélhetően genetikai tényezők is szerepet játszanak, kutatások szerint nőknél jóval többször fedezhető fel fogínysorvadás , mint férfiaknál.


Néha azt érzem, mintha nem is a fog fájna, hanem azon a részen az állkapcsom. Az előbbit az élet folyamán kialakuló hormonális hatások okozzák: a csont sűrűsége fokozatosan csökken, a fogak csontos ürege lassan visszahúzódik, leépül, és ezt követi az íny is. Ha a csont szerkezet pusztulni kez az íny és a csont között kilalakulhat az ínytasaknak nevezett kis zseb, melyben a bacik, lepedék megtapadhat, tovább növelve a mélyben a gyulladás t. Most valamiféle protézis lesz neki készítve. A rothadó íny kellemetlen szájszagot okoz, de ennél nagyobb problémát jelent, hogy a gyulladás idővel elérheti a fogágyat is és kialakul fogínysorvadás.


Amennyiben a csontállomány minősége ezt lehetővé teszi, akkor az így elveszített fogakat implantátum beültetés sel lehet pótolni és visszaállítani a fogak rágóképességét. A megnevezés tulajdonképpen mindegy, hiszen ugyanazt a problémát takarja. Vagyis bárhogyan is hívjuk, a lényeg, hogy egy olyan fogászati betegségről van szó, ami a fogak elvesztéséhez vezethet. Ez akkor előnyös, ha több fog érintett a fogágybetegségben és azok mozgathatóak. A sínezés segíti a fogak megszilárdulását, mivel nem engedi, hogy a fogak –a fogágynak sérülést okozva- elmozduljanak.


A ~ a fogínysorvadás és a paradentózis a fogak elvesztéséhez vezethet Mit tehetünk a fogkő , a ~ és a fogágybetegség ellen? Idősebb korban jobban kellene figyelni a megelőzésre, mert a nem megfelelő szájhigiénia nyomán komoly, az egész szervezet állapotát érintő fog - és fogínybetegség ek alakulhatnak ki. Ha egy vagy több fog érezhetően kilazul, esetleg egyértelműen lötyög, az már előrehaladott fogágybetegségre utal, amikor már kötőszövet- és csontszövetvesztés is jellemző. Ebben a stádiumban a fogágy már olyan szinten károsodott, hogy képtelen ellátni feladatát: nem tudja helyén tartani a fogat, amely akár magától. A gyulladás a fog gyökere mentén leterje és fogágygyulladást (parodontitis) okoz.


A folyamat előrehaladtával kialakul a fogínysorvadás , az ép fogak meglazulnak: ez végül a fogazat elvesztésével jár. Az alábbi árjegyzék csak tájékoztató jellegű. A kezelés pontos díja csak a szájvizsgálat, diagnózis és kölcsönös megbeszélés alapján állapítható meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések