2018. május 7., hétfő

Bölcsődei étkezés szabályai

Gyöngy Kinga tanársegé az ELTE TÓK Neveléstudományi Tanszék oktatójának az egész országra kiterjedő kérdőíves vizsgálata olyan gyakorlatra mutat rá, melyről eddig nem szólt a bölcsődei módszertan. Cél egy egységes, jól átlátható dokumentációs rendszer kidolgozása. Előző év szeptember 1-jétől jelentős változások léptek életbe a bölcsődei és óvodai ellátással kapcsolatban is Magyarországon.


A bölcsődei ellátás keretén belül a nevelés és a gondozás a 10. Azt azonban, hogy az otthontól távol töltött időben mit fogyaszt, csak kis mértékben tudja befolyásolni. A szülőnek a nyilatkozatban meg kell jelölnie, hogy mely jogcímen kéri az ingyenes bölcsődei és óvodai gyermekétkeztetést: a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, tartósan beteg vagy fogyatékos, a családban tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek, a családban három vagy több gyermeket. Ingyenes óvodai, bölcsődei étkezés igénylésének szabályai. Diétás étkezés bevezetésének gyakorlati megvalósítása, diétás főzési helyszín kialakításának szabályai , milyen lépéseket kell tenni a bevezetéshez, ha igény mutatkozik rá?


A BÖLCSŐDEI NEVELÉS-GONDOZÁS SZAKMAI SZABÁLYAI. Bölcsődei nevelés-gondozás országos alapprogramja alapján folyik. A törvény szabályai szerint a bölcsődei személyi térítési díj összege étkezéssel együtt nem haladhatja meg a család egy főre eső nettó jövedelmének a -át, étkezés nélkül a -át. E szerint a közétkeztető köteles egész napos ellátás esetén a korcsoportonkénti előírt energiaszükséglet 1százalékát napi három fő- és két kisétkezéssel, bölcsődei étkeztetés esetén az előírt napi energiaszükséglet százalékát napi két fő- és két kisétkezéssel biztosítani.


Mivel a kisfiam szeptembertől óvodás lesz, így hát én is utána néztem a dolognak. A helyzet az, hogy továbbra is lesz olyan, akinek ingyenes lesz, és továbbra is lesz olyan, akinek nem, tehát korántsem lesz mindenkinek ingyenes! Tájékoztatom a kedves szülőket, hogy a kormány döntésének értelmében módosulnak a bölcsődei , óvodai gyermekétkeztetés normatív kedvezményeinek szabályai. Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés: minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálékmennyiséget.


Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve, nem kapkodva. Minden étkezés után kiviszi az edényt. EMMI rendelet „a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás – egészségügyi előírásokról” értelmében bölcsődei alapellátást a Szél Bölcsődében, illetve a Medgyessy Bölcsődében biztosítunk.


Bölcsődei étkezés szabályai

A rendelet meghatározza a szakorvosok körét, a bölcsődei felvételnél kizárólag ezt vehetjük figyelembe. Január 1-jén lép hatályba a közétkeztetésről szóló rendelet, amely részletesen szabályozza a többi között az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát. A családi bölcsőde hetes kortól éves korig fogadja a gyermekeket. A belépéshez gyermekének KIR azonosítójára (óvoda vagy iskola esetén) vagy TAJ számára (bölcsőde esetén) és az azonosítóhoz kapott jelszóra lesz szüksége.


A nem pénzben kapott juttatások közül adómentes: 8. Benne a játéktevékenység és a gondozási műveletek rendszeresen ismétlődnek, mindig ugyanabban az időben történnek. A jövedelemszámítás szabályai (Arra az esetre vonatkozik, ha a kötelezett a kedvezményt a Nyilatkozat 1. pont f) alpontjában foglaltak alapján kívánja igénybe venni. Kérelem étkezési támogatáshoz – helyi önkormányzat határozata. Heti étrend - Fertőző betegségekről történő kimutatás. A rendelet értelmében tejföl és tejszín kizárólag ételkészítéshez használható fel, bölcsődei étkeztetésben pedig nem adhatnak bő zsiradékban sült ételt.


Bölcsődei étkezés szabályai

Mindemellett rögzítik azt is, hogy a tálalókonyhán nem adható az ételhez só, illetve cukor, továbbá hogy az étkezőasztalon só- és cukortartó nem helyezhető el. Jövőre az ajánlás helyett várható egy közétkeztetési rendelet: ebben részletesen le van írva a gyermekek életkorának megfelelő tápanyagszükséglet és hogy milyen ételt milyen gyakorisággal adhatunk – mondta Viszti Kitti. Az étterembe érkezés előtt tanácsos asztalt foglalni.


Egyfelől így elkerülhetők bizonyos kényelmetlen szituációk (ha például társasággal érkeznél, és a helyszínen derül ki, hogy nincs már szabad asztal), másfelől így jelezhete hogy hova szeretnél majd ülni: egy csendes sarokba vágysz inkább, netán a kerthelyiségben foglalnál helyet. Ha a kicsiknek van napirendje, akkor a csoportba való beilleszkedése is könnyebben megy, másrészt a gyermek biztonságérzetét is növeli. Fontos tudniuk, hogy a bölcsődei térítési díjak befizetése havonta utólag történik.


Bölcsődei étkezés szabályai

A gyermekétkeztetés során az intézményi térítési díj 1-át normatív kedvezményként kell biztosítani (a továbbiakban: ingyenes étkezés ) a bölcsődei ellátásban vagy óvodai nevelésben részesülő gyermek után, ha olyan családban él, amelyben a szülő nyilatkozata alapján az egy főre jutó havi jövedelem összege. A bölcsődéből való távolmaradást, annak várható időtartamát és az újbóli igénybevétel napját kérjük, mihamarabb jelentsék be a bölcsődébe, hogy reális legyen a fizetendő térítési díj összege. Véletlenül sem higgyük, hogy ezek a szabályok csak társaságban jelentenek kötelezettséget, ezeket az étkezési normákat akkor is illik, egy valamit is magára adó embernek betartani, ha éppen egymagában ül az otthona kis zugának csöppnyi étkezőasztalához.


Nagyon lényeges változás, hogy az adómérték besorolása elszakadt a hosszú évek alatt megszokott Szolgáltatási Jegyzéktől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések