2018. május 17., csütörtök

Magánszemély adózása

További tudnivaló, hogy az egyéni vállalkozókkal szemben az adószámos magánszemély nem alkalmazhat veszteségelhatárolást, azaz az adott adóévben a bevételekből költséget maximum annak mértékéig lehet levonni, így a jövedelem nulla alá nem mehet, a többlet-költség nem számolható el és nem is vihető tovább a. A különbség abban áll, hogy míg az adószámos magánszemély maximum annyi költséget számolhat el, amekkora bevétele volt (azaz az elszámolható költsége kisebb a bevételénél vagy egyenlő azzal), addig az egyéni vállalkozó a bevételét meghaladó költségeket is elszámolhatja. Fontosnak tartom kiemelni, hogy amennyiben az adott magánszemély ún. Az adószámos magánszemély adózása Azonosságuk pedig az, hogy a bevétellel szemben költségek elszámolásának van helye.


Magánszemély adózása

A nem rendszeresen jelentkező, kisebb megbízások teljesítésére ilyen jellemzőinél fogva így alkalmasabb, mint az egyéni vállalkozás. A belföldi illetőségű magánszemély külföldről származó osztaléka esetében a adót csökkenti a külföldön megfizetett adó. Ha a forrás országgal van adóegyezményünk, csak annyi külföldön megfizetett adó vonható le, amennyi az egyezmény szerint a forrás ország számára megengedett. Fenti szabály alapján a magánszemély , az ingatlan bérbeadásra vonatkozó bizonylatot köteles kiállítani a számviteli törvény előírásai alapján.


Adószámos magánszemély vagyok. Próbáltam neki elmagyarázni, mi a szabály ilyenkor, de meghazudtolta a szavaimat, és csak azt hajtogatta, hogy ők nem vonnak utánam semmit, mi közük az én járulékaimhoz. Az ingatlan bérbeadás adózása hivatalos elnevezés szerint nem más, mint az összevont adóalap szerint adózó önálló tevékenység.


Alapszabály Magyarországon az, hogy a lakás. Sok magánszemély a saját szja bevallásának elkészítésével akkor szembesül, amikor az életében történik egy olyan ingatlan eladása, ami az ő nevén vagy az ő nevén is volt. Ilyenkor sokan pánikba esnek és nem tudnak eligazodni a törvény, nyomtatvány, kitöltési útmutató rengetegében.


Aki egyszer már bejelentette a választását, azt nem kell évenként megismételnie. A tételes átalányadó éves összege szobánként ezer forint. Mielőtt belemerülünk a részletekbe, fontos tisztáznunk, hogy mi tartozik a bevételeid közé és a leggyakrabban itt szoktak hibázni. Maga a fogalom sem túlzottan közismert, illetve az adózók többsége nem is igazán érti, hogy mit is takarhat ez a két szó. Mivel a magánszemély általi, nem turisztikai célú bérbeadás áfamentes, a havi lakbérről számlát nem, de átvételi elismervényt ki kell állítani, de legalábbis nyomon követhetően jegyezni kell a tulajdonos bevételét.


A bérbeadásból származó jövedelmet a bevételből két módon lehet megállapítani. Az egyéb adószámos magánszemély az a személy, aki nem egyéni vállalkozó, nem őstermelő (családi gazdálkodó), viszont adóköteles bevételszerző tevékenységet végez. Nagyon fontos tisztában lenni azzal a szabállyal, hogy adószámos magánszemélyként csak és kizárólag olyan tevékenységet folytathatunk, amely nem. A kamatjövedelem adózása az szja törvény 65.


Honnan kaphatsz kamatjövedelemet? Az adó megfizetésének módja függ attól, hogy bérlőnk magánszemély -e, vagy kifizetőnek minősül. Mi a teendő olyankor, ha a kifizető NEM HAJLANDÓ levonni utánam a járulékokat, és a teljes összeget akarja odaadni?


Magánszemély adózása

Magánszemély esetén ugyanis nekünk kell negyedévente az adót befizetnünk, míg utóbbi esetben a kifizető feladata az adóelőleg megfizetése, és ugyanez vonatkozik az egészségügyi hozzájárulás megfizetésére is. Ez az a vállalkozási forma, ami még nem vállalkozás, de már nem is egészen alkalmazotti jogviszonyból jövedelmet szerző magánszemély. Kívülről nézve az a lényege, hogy kapsz egy speckó adószámot, és hivatalosan maradsz magánszemély , de vállalkozásszerű tevékenységet végezhetsz.


A kifizető a magánszemély díjazásából akkor von le adóelőleget, illetve az egyébként a magánszemélyt terhelő járulékokat (például nyugdíjjárulék), ha a magánszemély azt nyilatkozatban kéri. Egyébként a magánszemélynek negyedévente, a negyedévet követő hó 12. NYjelű nyilatkozat). Szerzők társadalombiztosítása, járulékfizetési kötelezettsége. A foglalkoztatónak a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony alapján juttatott zemélyi jövedelemadó alap után százalékos nyugdíjbiztosítási és százalékos egészségbiztosítási járulékot kell fizetnie.


Magánszemély adózása

Ebben a formában ez nem gazdaságos, mert mindent le kell adózni. A magánszemély tartozásának átvállalása esetén egyéb összevonandó jövedelem keletkezik. Az adomány egyrészt társasági adó köteles bevétel lesz, ezt követően pedig a magánszemélynek történő ingyenes átadás sem olcsó mulatság (piaci érték utány szja-t és 1 ehot kell fizetni). Ha a bérlő magánszemély , a bérbeadónak kell az adóelőleget negyedévenként, a tárgynegyedévet követő hónap 12. Az adóelőleg alapja a bevételből a százalék költséghányad levonásával, vagy tételes költségelszámolással megállapított jövedelem, az adóelőleg mértéke a jövedelem 16.


Olyan kiadást azonban már nem vonhatunk le költségként, melyeket a magánszemély az önálló tevékenységéből származó bevételével szemben elszámolt vagy elszámol költségként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések