2018. május 29., kedd

Mellkasi fájdalom középen

A mellkasi fájdalom az egyik leggyakoribb oka a mentők riasztásának. Minden évben több százezer embert vizsgálnak meg emiatt Magyarországon. Szerencsére a panasz nem mindig a szívinfarktus.


Mellkasi fájdalom középen

Leggyakrabban valamilyenfájdalomaz oka annak, hogy orvoshoz fordulunk, közülük is a hasi fájdalom , a fejfájás egyes formái és a mellkasi fájdalom jelenthet életveszélyes állapotot. Ez utóbbihoz ha verítékezés, nehézlégzés, sápadtság, hányás és halálfélelem is társul, szintén azonnal orvoshoz kell fordulni! Annak tudatában se állítson fel senki öndiagnózist, hogy a mellkasi szúró érzést izommerevség is okozhatja, hisz ez a tünet a már említett súlyos és halálos kimenetelű betegségek, így például szívinfarktus velejárója is lehet. A vizsgálattal az ellenőrizhető, hogy a koszorúerek mennyire képesek fizikai terhelés mellett megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívizomnak, illetve oxigénhiány esetén a szívizom milyen tünetekkel reagál.


Ekkor jelentkezhet például a mellkasi fájdalom , vagy akár a nehézlégzés, ritmuszavar. Nem kardiális eredetű mellkasi fájdalom. Többnyire fenyegető jelnek tekintjük, ha a vezető tünet a mellkasi fájdalom.


Gyakori azonban, hogy a betegek csupán diffúz nyomásérzésről vagy mellkasi égő érzésről panaszkodnak. A fájdalom nyomásgyakorlással is kiváltható, összefügghet a légvétellel, mozgással, terheléssel. Légzési zavarok, mellkasi fájdalom okai.


A mellkasban található két létfontosságú szerv: a szív és a tüdő. Ha valami elromlik bennük, arról általában hamar tudomást szerez az ember: a légzési problémák és a mellkasi fájdalom súlyossága a kissé kellemetlen irritációtól egészen az életveszélyes helyzetekig terjedhet. Pedig számtalan betegség okozhat mellkasi fájdalmat. Mellkasi fájdalom , szorító mellkas.


Mellkasi fájdalom középen

Olyan szervünk betegsége is, ami nincs is a mellkasunkban. Szervi okokon túl, pszichés ok is. A szívbetegségre utaló mellkasi fájdalom kisugározhat a karba, a vállba, a hátba vagy akár az állkapocsba is, a jellege nyomásra, szorításra emlékeztethet. A szívbetegséggel összefüggő fájdalmat anginának nevezik, és kiválthatja akár fokozott izgalom vagy érzelmi eredetű stressz is.


A szúró mellkasi fájdalom kivizsgálása. Fájdalom van jelen egytől öt napig, majd fokozatosan csökken. Folytatás fájdalom a tejmirigyek után az ovuláció és a menstruáció előtt lehet whistleblowing a szervezetben. Ebben az esetben, a nő azonnal forduljon orvosához. A szívroham legfőbb tünete a mellkasi fájdalom , mely nyomó-szorító jellegű, mintha egy nehéz súly préselné össze a mellkasunkat.


Mellkasi fájdalom középen

A fájdalom hirtelen jelentkezik, néhány percig is eltarthat, sőt egy időre el is múlhat, majd újra visszatérhet. Van ez a patológia szűkülete a lumen a szívkoszorúerek által érintett atherosclerosis. A hátfájás oka lehet többek között az ízületi kopás, ami miatt a fájdalom kivédésére torz testtartást veszünk fel, így a testünk az egyik oldalon feszül, a másikon túl renyhe lesz, hiszen a szervezetünk mindig egyensúlyra, kiegyenlítődésre törekszik. A szív csökkent oxigénellátásaának következtében fellépő fájdalom az angina, amely sokféle lehet, és első sorban terhelés után jelentkezik. Súlyosabb esetekben pihenés közben is felléphet.


Időtartama másodperctől kezdve perces, de fél órás is lehet. Több szakmai nyelven úgynevezett atípusos, (nem szív eredetű fájdalom ) hátterében észleltünk műszeres vizsgálatokkal szív eredetű eltérést. Javasolható ezért minden mellkasi fájdalom esetén kardiológiai konzultáció, mellyel diagnosztizálható az ok, és megelőzhető esetleg súlyosabb baj.


Embernél a mellkasi fájdalom viszonylag gyakran fellépő panasz, mely többféle betegség tünete is lehet. Az esetek többségében a mellkasi fájdalom nem sürgősségi ellátást igénylő szív-, illetve tüdőbetegség miatt jelentkezik. Ha orvosa úgy látja, hogy Ön nincs közvetlen veszélyben, előfordulhat, hogy átvizsgálása és kezelése járóbetegként fog történni. Az Egyesült Államok területén manapság már mintegy kétezer ilyen kezelőhely működik. Ha a hát nyaki része fáj és a fájdalom a karokba sugárzik, szívroham is okozhatja a tüneteket.


Az egyszerre jelentkező hányinger, nehézlégzés komolyan felveti a szívroham lehetőségét. Nem mindenkinél jelentkezik szívroham esetén a mellkasi fájdalom ugyanis. Megoldás: Gyorsan orvoshoz.


Hívjanak mentőt, esetleg a házi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések