2019. június 20., csütörtök

Munka gyerek után

Nálunk az adókedvezmény is teljes mértékben igénybe vehető, pl. Friss nyugdíjasokat is várunk, nekik is nagy kedvezményeket biztosítunk. A munka és a családi élet összeegyeztethetősége, az erre irányuló jogi eszközök megválasztása örök téma, mely által előtérbe kerülnek a munkajog szociális aspektusai. A családalapítás, valamint a gyermekvállalás számos kihívás elé állítja a munkavállalókat, ugyanis a gyermekek gondozása, nevelése jelentős.


A gyerek hároméves kora után nincs könnyítés Pontosan úgy bánnak a kisgyermek es anyákkal, mint a többi dolgozóval. Nem jelent igazi könnyítést a munkavégzésben a rugalmasabb munkaidő-beosztás, ugyanis az adott vezető jóindulatán múlik minden kedvezmény, amit a mama kér és kap. Ha gyermekvállalás után elküldenek a korábbi munkahelyedről, nem mindegy, hogy mennyi a felmondási idő, amíg még állományban leszel, s amikorra még bért kapsz. Akkor, amikor az otthonlét alatt amúgy is megcsappant a családi kassza, minden forint számít, így szeretem az anyukáknak ezt is alaposan megtanítani.


Ez azt jelenti, hogy például egy gyermek után két nap pótszabadság jár az anya és két nap az apa részére. Humánerőforrás, HR Portal - minden a munka világából. Húsz nap fizetett szabadság az alap, ehhez jönnek a kor alapján és a gyerekek után járó plusznapok.


A legújabb adózási szabályoknak megfelelően vagy több gyerek után már nagyon csekély a levonások mértéke. Hogy a bérkalkulátort használni tudjuk, tudnunk kell, pontosan mennyi a bruttó bérünk. A második gyerek után havonta kiegészítést kapnak a családok, vagyis a második gyerek után 1euróval több jár, a harmadik után 4 euró a plusz, a negyedik és az utána jövő gyerek után 9euró. A fogyatékos gyerekek után egységesen 13euró jár függetlenül az életkortól. A családok támogatásáról szóló törvény szerint magasabb összegű családi pótlékot az után a gyermek után lehet folyósítani, aki a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségben szenved (azaz ez jár a tartósan beteg és a súlyosan fogyatékos gyermek után is).


A GYES-ben részesülő nagyszülő kereső tevékenységet a gyermek éves kora után , heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik. A GYES legfontosabb tudnivalóját a linkre kattintva megismerheted. Szakmailag igazolható, hogy a gyerek egyéves koráig nagyon fontos a kizárólagos anyai gondoskodás. Utána viszont már kevésbé egyértelmű a helyzet: függ az intézményi ellátás minőségétől, a munkaerőpiaci lehetőségektől és attól is, hogy az anya szerepkonfliktusként éli-e meg a munkavállalást.


Munka gyerek után

Ausztriában és mondjuk 2€-t (kb. 7Ft) fizet egy gyermek után aki nem vele él, hanem az édesanyával akkor is az anya lesz jogosult a családi pótlékra az apa jogviszonya alapján. Gyermek után járó pótszabadság először a gyermek születésének évében jár, utoljára pedig abban az évben, amikor 16.


Egy gyermek után nap, két gyermek után nap, három és háromnál több gyerek után nap a naptári évre járó pótszabadság mértéke. Ez eddig nem is lenne gon de sajnos nem minden gyermek reagál erre jól. Abban az esetben, ha több eltartott gyermek van, és a fiatalabb még nem múlt el éves, de az idősebb igen, aki viszont még tanul, akkor a még jogosult (fiatalabb) gyermek után a két gyermek után járó, azaz a nagyobb összegű kedvezmény vehető fel.


Munka gyerek után

A családi pótlékra való jogosultság megszűnésével a családi adókedvezmény jogosultság is megszűnik, hiszen főszabályként a családi kedvezmény egy-egy gyerek után addig jár a szülőnek, ameddig a gyermeke után családi pótlékra jogosult. Gondoltál már rá, hogy az állásod vagy több tízezer forintod is múlhat azon, ha nem vagy tisztában a jogaiddal és a lehetőségeiddel? Nem is elsősorban azért, mert kapok fizetést, hanem mert ennyi év folyamatos, stresszes munkája, ekkora felelősség hordozása után egyik napról a másikra otthon maradni, az a leépülés előszobája.


Sokakban felmerül a kérdés, hogy négy gyerek mellett miért akar dolgozni, minek vállalt akkor ennyi gyereket, főleg úgy, hogy azon szerencsések közé tartozik, aki anyagilag megtehetné, hogy ne vállaljon munkát és főállású anya legyen. Azt éreztem hét év után , hogy megfulladok. Egy olvasónk kérdezte tőlünk, hogy mennyi családi pótlék (azaz Kindergeld) jár Németországban gyerek után havonta.


Minden további gyerek után havi 225€ jár. A Blikkben volt egy cikk a sztár-anyákról, hogy ők hogyan állnak és mikor munkába. Nekik talán még nehezebb dönteni arról, hogy meddig maradjanak otthon.


Aki nyilvánosság előtt szerepel, minden tekintetben más életet él. Természetesen a munkáltató erre az időszakra kérheti az orvosi igazolást. Betegszabadságot a gyerek betegsége idejére is ki lehet venni, annak éves koráig, ha a gyerek egy háztartásban él a szabadságot igénylővel. A nap lejárta után a munkavállaló táppénzt kaphat.


Munka gyerek után

Valahogyan mindig hiányérzetem volt meló híján, így minden gyerek születése után és között visszamentem valahogy-akárhogy dolgozni. A próbaidő hónapos volt ezért addig nem láttam célszerűnek új biztosítást kötni (az előző lejárt)amíg nem biztos az egyéves szerződés. Ez nem tőlem de a megrendelésektől függ.


Munka törvénykönyve 118.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések