2019. június 17., hétfő

Szociális hozzájárulási adó törvény

Szociális hozzájárulási adó törvény

Az Országgyűlés a gazdasági növekedés feltételeinek javítása és a gazdaság versenyképességének megőrzése, valamint a versenyképes adórendszer megteremtése érdekében a következő törvényt alkotja: I. FEJEZET A SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓ 1. Az új szociális hozzájárulási adó törvény kimondja, hogy a kifizetői közterhek közül a szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás összevonásra kerül. Cikkem második része a szociális hozzájárulási adó kedvezmények változását mutatja be. Szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulás. A kettő ötvözetéből különálló törvény született a szociális hozzájárulási adóról (a továbbiakban: „új Szocho tv.”). Ennek érdekében a törvény a kifizetői közterhek közül a szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás összevonását rendeli, emellett a más törvényben szabályozott, a szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető kedvezményeket is az új, közteherbe ( szociális hozzájárulási adóba) olvasztja.


A törvény rögzíti, hogy az adóalany a megváltozott adómértéket arra a hónapra vonatkozóan bevallott jövedelmekre alkalmazhatja először, amely hónapban a megváltozott adómérték hatályba lép. A szociális hozzájárulási adóból törvény alapján érvényesíthető kedvezmény kiszámításánál a munkavállalót a munkaviszonyára tekintettel megillető (bruttó) munkabért a számviteli törvényben. A törvénytervezetben átfogalmazták a munkavégzésre irányuló jogviszony vonatkozásában az adóalap definícióját. Az egyes adótörvények uniós kötelezettségekhez kapcsolódó, valamint egyes törvények adóigazgatási tárgyú módosításáról” szóló törvény , amely többek között módosította a Tbj.


A tervek szerint néhány adónem megszűnik, többek között átalakul a szociális hozzájárulási adó , valamint a béren kívüli juttatások. Ez pedig a minimálbér 24-szerese. A korábban egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség alá eső jövedelmek a továbbiakban szociális hozzájárulási adó kötelezettség alá esnek, ezek a következők: az összevont adóalapba tartozó jövedelmek, melyeket járulékfizetési kötelezettség nem terhel, a béren kívüli juttatások, a béren kívüli.


Szociális hozzájárulási adó törvény

Megkezdődnek az egyeztetések a következő napokban a jövő évi kötelező legkisebb keresetekről, az állami cégek bérhelyzetéről, a járulékcsökkentésről és a kiskereskedelemben tervezett, rövidített vasárnapi nyitvatartásról – írta csütörtöki számában a. Védett korban elbocsátott köztisztviselők után érvényesíthető adókedvezmény legfeljebb a minimálbér négyszerese utáni adómérték alapján. Az adózás rendjéről szóló törvény értelmező rendelkezése, valamint a szociális hozzájárulási adóról szóló jogszabály átmeneti rendelkezése alapján a magánszemély által saját maga után fizetett szociális hozzájárulási adó a társadalombiztosítás ellátásainak fedezetére előírt kötelező. A két adó ötvözetéből különálló törvény született, az ezzel kapcsolatos tudnivalókat fejtjük ki cikkünkben. Az alábbiakban nézzük meg, hogy miben változott még a törvény.


A változás azonban nem januártól, hanem csak júliustól várható. A hír több mint napja nem frissült! De mi jár, ha a munkavállaló táppénzen vagy fizetés nélküli szabdságon van?


Ezzel szemben a szociális hozzájárulási adó a kifizetőt természetes személlyel fennálló egyes jogviszonyaira, az egyéni vállalkozót, a mezőgazdasági őstermelőt e jogállására tekintettel (saját maga után), más személyt a törvény külön rendelkezése alapján, a társadalmi közös szükségletek fedezetéhez való. No, volt is ebből nagy felháborodás. Tájékoztató a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető kedvezményrendszer változásáról Az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó - és Vámhivatalról szóló évi CXXII. A jelenlegi 1százalékról 1százalékra csökken, ahogy azt a június 24-én megjelent 105.


A szocho mértékének csökkenése következtében az összevont adóalap megállapításánál alkalmazott szabályok is módosulnak. Magyar Közlöny ismerteti. Az egészségügyi hozzájárulás megszűnik, és a szociális hozzájárulási adóba olvad.


Szociális hozzájárulási adó törvény

Július 1-jétől csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke. Az eredeti cikk a NAV honlapján található. Jövőre tehát az eho helyett is szociális hozzájárulás (a továbbiakban: szocho) néven kell befizetést teljesíteni a központi költségvetés terhére.


Technikai, de fontos változás lehet, hogy jövőre az adatszolgáltatás iránya megfordul. Annak eldöntéséhez, hogy a mezőgazdasági őstermelőnek kell-e járulékot, valamint szociális hozzájárulási adót fizetnie, először azt kell megvizsgálni, hogy a társadalombiztosítási törvény (Tbj) szerint biztosítottnak minősül-e vagy sem. Biztosítottnak abban az esetben minősül az őstermelő, ha a reá irányadó. Adóhivatal a napokban egy részletesebb tájékoztatást küldött részünkre. Jövőre folytatódik ugyan a szociális hozzájárulási adó csökkenése, de csak az év második felétől - vette észre az Mfor az adócsomagban.


A kormány a jövő évi adóváltozások kapcsán szívesen emeli ki, hogy 1százalékra csökken a jelenlegi 1százalékról. A kifizetőt a természetes személlyel fennálló egyes jogviszonyaira, az egyéni vállalkozót, a mezőgazdasági őstermelőt e jogállására tekintettel (saját maga után), más személyt a törvény külön rendelkezése alapján – a társadalmi közös szükségletek fedezetéhez való hozzájárulás kötelezettségének megfelelően. RÉSZ: SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓ , BENNE: OSZTALÉK, SZOCHO KEDVEZMÉNYEK, ÉV FELETTI KÖZSZOLGÁLATIAK FOGLALKOZTATÁSA.


EGT tagállamában vagy Svájcban közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben tanul, nappali oktatáson. Kérem tájékoztatásom szíves tudomásul vételét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések