2018. szeptember 4., kedd

Cukorlepény méheknek

Robbanásszerűen növeli az energiaszintet, serkenti a család fejlődését, az anya fiasítását. Vékony, méhészbarát csomagolás a könnyű és gyors munkavégzéshez. Ez elsősorban az időjárás függvénye.


Az utóbbi években a tél mind később köszöntött be, tavaly novemberben például még aktívan repkedtek a bogarak így a cukorlepény fogyasztásuk is több volt. Ezért idén februárban ha az idő Celsius fok fölött van és szélmentes, célszerű cukorlepényt adni a méheknek. A cukorlepény gyúrása, főzése lassan elkezdődik. Itt az alkalom, hogy akinek van jó receptje az itt közkincsé teheti. A receptje:liter és deci víz kg.


Puha gyúrt cukorlepény készítése: kg porcukorhoz kb. A kihült,langyos mézzel kell elkeverni a porcukrot,majd mint a tésztát össze kell dolgozni,annyira,hogy puha állagú legyen. A serkentő etetés célja az, hogy az élelemmel egyébként jól ellátott családokban a hordás érzetét keltve, az anyákat szaporább petézésre ösztökéljük. Ha aggódunk a méhcsaládok élelmezése miatt ebben az időszakban, dönthetünk úgy, hogy megetetjük őket cukorlepénnyel. Cukorlepény készítése méheknek.


Kicsit ellentmondásos dolog felnyitni ilyen időben a kaptárt, mert a szakirodalom azt mondja, hogy C fok alatt nem szabad ilyet tenni. Ft Vernalis Natúr cukorlepény gyógyteával. A Vernalis Optimal cukorlepény optimális fejlődést biztosít a méhcsaládok számára.


Használata elsősorban a kissé legyengült és átlagos családok táplálására javasolt. Az inaktivált sörélesztő megfelel a mézelő méhek tápanyag-igényének, a virágpor megfelelő helyettesítője. A cukrot a méheknek invertálniuk kell, vagyis a répacukrot gyümölcs-és szőlőcukorra bontaniuk.


A cukor vagy a cukorszirup olyan, mintha az ember csak üres fehér kenyeret enne. Vannak törekvések arra, hogy fertőzésvesztélytől mentesen természetesebb táplálékot adjanak a méheknek. Mindkét esetben a hordáshoz kell alkalmazkodni. Biztosítja a méhek számára fontos fehérjeéket, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és aminósavakat.


Méhek etetésére cukorlepény. Megfelel a téli élelempótlás legfontosabb szempontjainak. Fehérje keveréket gyakran használják a gyakorlatban méhészek. Alkalmazzák a fiatal méh generációk táplálására és fejlesztésére.


Cukorlepény méheknek

Az alábbiakban bemutatja, milyen recept alapján készíthetjük el. C fészek közepe, kemény cukorlepény alatt. Nem is gondoltam volna, hogy a testek tehetetlensége a kaptárakban is érvényesül. Hiába mondjuk azt,hogy a természetes eleségük a méheknek elégnek kell lennie, hagyunk bent megfelelő mennyiségű mézet,ez mind szép és jó,a méhek át is vészelik a kritikus időszakokat,azonban csak vegetálni fognak,s erőteljes visszaesés lesz.


Magyarországon azt lehet mondani az akácvirágzás után a napraforgó virágzásig szinte minimális a méhlegelő. A mérések h-kor voltak. A legtöbb méhész csak tavasszal használják a cukorlepényt etetésre, pedig egész évben lehet használni! A puha cukorlepény a kemény cukorlepényhez képest vagy a kockacukros etetéshez, sokkal jobban elhordják a méhek, sokkal nagyobb a tápértéke.


Bizonyos foglalkozások szakmai tudást igényelnek. A hanyagság a méhek életébe is kerülhet! Tavasszal, amikor a méhek felkelnek a téli. Sokan úgy vélik, hogy táplálék kiegészítőkre csak a legyengült, betegesebb állatoknak van szükségük, azonban ez nem feltétlenül van így. Legajánlottabb tavasszal valamint ősszel eleség pótlás céljából valamint nyáron hordásmentes időszakban , kaptáronként 1-lepény méhcsalád erősségétől függően.


A kínálatunkban kapható tesztek segítségével még időben analizálhatod a helyzetedet, az alábbiak szerint: a mintavevő pálca segítségével ki tudod emelni a fertőzöttség jeleit mutató lárvát. A kemény cukorlepényhez is szintén kg kristálycukrot használunk dl víz hozzáadásával, de ezt 1C fokra kell felfőzni. Ha elérte a 1C fokot, akkor ellentétben a puha cukorlepény készítésénél leírtakkal azonnal kiöntjük kb kg-os adagokba, lécekből készült keretekbe, melyeket zsírpapírral béleltünk ki. A gyúrt cukorlepény akár több évig is eláll.


Cukorlepény méheknek

Még ilyenkor nagy kár volt betenni a gyúrt lepényt. Az idén sajnos nagyon sokan hibáztak miatta! Most és télen a főzött cukorlepényt szaba csak használni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések