2018. szeptember 4., kedd

Hercegkút pincesor

Hercegkút pincesor

Megtisztelő számomra, hogy internetes kalandozása során rákattintott településünk honlapjára és érdeklődött a csodálatos Zemplén, ezen felül is Tokaj-Hegyalja egyik sváb közössége múltja, jelene és jövője iránt. Olvasson utazói értékeléseket, tekintse meg a hiteles fényképeket, és foglalja le szállását a TripAdvisoron. A Tokaji Borvidék települései közül ez az egyetlen, ahol ilyen egységes kinézetű, egymás fölött szinten sorakozó borospincéket láthatunk, a falun belül azonban nem ez az egyetlen pincesor. A pincesorokon 1pince található. A terület földesura, Trautson herceg , német telepeseket hozatott a faluba.


A telepesek alapvetően szőlőműveléssel foglalkoztak. A község két szélén a népi építészet remekei az emeletes pincék várják az idelátogatókat, akik a svábszalonna mellé kiváló tokaji bort is fogyaszthatnak. A „felvégen” a Zempléni Lőtér feliratú tábla irányában elindulva a község újabb zöldfelületéhez érünk.


Hercegkút egy sváb település. Az örökzöld és lombhullató fákkal lazán beültetett liget minden évszakban hangulatos, de igazán szemet gyönyörködtető látványt őszi pompájában nyújt. Pincénk a Kőporosi pincesor legfelső szintjén az É:48. Utánozhatatlan hangulatú a falu mindkét oldalán elhelyezkedő 1pince lejáratából fűződő „kaláris”.


A 1hektáros almáskertünkben látogatást tehetsz programjaink keretein belül. A saját szemeddel láthatod hol terem az almánk, amiből készül a Mézes sült alma krémlevesünk, az Almás palacsintánk és a híres Derecskei almalevünk. A negyedik pincesor végén filagóriák, szalonnasütő és bográcsozó helyek asztalok és padok, gyermek játszótér teszik a csalá a baráti társaság számára teljessé a kirándulást. Kérjük, hogy a megtalált jelszót jól őrizzétek meg, a ládasorozat többi tagjához hasonlóan!


The cellar row of the Gombos-hegyi Pincesor in Tokaj Hegyalja is part of the world heritage – and deservedly so. This Mulled Wine celebration at the Kőporos Cellar Row (one of the two unique hobbit-like cellar rows in the village and part of the highlighted UNESCO World Heritage) is bound to have a great atmosphere. A faluban két pincesor is megtalálható, a Kőporosi és a Gombos-hegyi, mindkettő a világörökség részét képezi. Elérted a hirdetőt telefonon? Obzidian Bormanufaktúra: egy apró hegyaljai birtok, mely nevében hordozza a két legfontosabb információt, amelyet tudni érdemes.


Az obzidian az obszidián régies elnevezése, s a pince azért kapta ezt a nevet, mert egyik kiemelt termőterületünkön, a Határi-dűlőben, rengeteg ilyen kőzetet, féldrágakövet találni. Files are available under licenses specified on their description page. UNESCO Világörökség Bizottsága felvette a rangos Világörökségi Listára a tokaj-hegyaljai történelmi borvidéket a kultúrtáj kategóriában, és itt népi építészeti emlékként nevesítve a történelmi borospincék alkotta hercegkúti Gombos-hegyi és Kőporosi pincesorokat. A Kőporosi és a Gombos-hegyi pincesor kőháromszögei mögül induló pincék általában kétágúak, az akár negyven méteres járatok a föld alatt is többszintes pincerendszert alkotnak. T okaj-Hegyalja olyan szellemi örökséget és feladatot adott az itt élő borászoknak, amelyet csak felelősséggel lehet végezni.


Valamennyi szőlővel, borral foglalkozó embernek hivatása, hogy olyan borok kerüljenek ki a pincéikből, amelyet a világon mindenütt ugyanazon a néven ismernek: TOKAJ. Igazi sváb település, a lakók büszkék a származásukra. Sárospataktól km-re északnyugatra, a Tokaj-hegyaljai borvidéken. Mindkét pincesor a világörökség része. Makkoshotyka szintén a borvidék és a világörökségi puffer zóna része, rengeteg világörökségi értékkel.


Hercegkút pincesor

Az ingyenes kirándulás a kis szintkülönbség és a km-es táv miatt kezdő túrázóknak is ajánlható, de természetesen a téli időjárásnak megfelelő öltözet ajánlott. A helyi kistermelők példaértékű összefogása révén beszerzési és értékesítési szövetkezetet hoztak létre, amely számára egy közösségi bemutató és vendéglátó pincét is kialakítottak. Pincefalvak közé a továbbiakban azokat a településeket soroljuk, amelyek présházainak, pincéinek száma százas nagyságrendű, a pincék több sorban, egymáshoz viszonylag közel, egy jól körülhatárolható területen találhatók. Táv: km, szint 2m. A túrák után szalonnasütéssel folytatódott a majálisozás.


A Tokaj-hegyalja borvidék a világhírű borkülönlegességek hazája, ezért ennek a régiónak a szerves részét képező hercegkúti borászatokat is célba veszi idén a Magyar Borok Útja Rallye. A Szerelmi Pincesort a magyar honfoglalás millecentenáriumának tiszteletére hozták létre. A vasúttal szemben lévő hegylábon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések