2019. április 29., hétfő

Kényszerbetegség lelki okai

Kényszerbetegség lelki okai

Több különböző nemzetközi kutatás megerősíti, hogy a kényszerbetegség gyakori kórkép, a lakosság kb. Testi betegség lelki okai. A depresszió például olyan mentális betegség, amely súlyosan megzavarja az ember érzelmi egyensúlyát, tartósan és lényegesen rontja az életminőséget (a munkaképességet és a személyes kapcsolatokat).


A kényszerbetegség a lakosság 2. Már Freud sokat foglakozott a kényszerrel korai írásaiban (5). Mivel a kényszernél meglehetősen erős a genetikai hajlam (az egypetéjű ikreknél -os a betegség valószínűsége), a kényszerbetegség kezelése lassú, viszont a szorongás csökkentésével ill. A trichotillomania nem más, mint egy olyan kényszerbetegség , mely során a beteg leküzdhetetlen vágyat érez a hajtépésre. Ez a viselkedés látható, foltokban történő kopaszodáshoz vezet, leggyakrabban a homlok felett, halántéktájon, a szemöldök és a szempilla területén, ám a test bármely részén elfordulhat.


A szembetegségek lelki okai Sokak szerint minden megbetegedésnek lelki oka van, szellemi gátjaink fizikai manifesztációi csupán. Minden szervünk szimbóluma valamely érzésünknek, elfojtásunknak. Jelen blogcikkünkben a kényszerbetegség okairól szóló elméleteket nézzük meg alaposabban.


Hogyan gondolkodtak régebben a kényszerekről? Az inger kevésbé erős, amikor a test nyugalmi állapotban van, de a hatása nő, és hozzájárul a vágy, valamint a fiziológiai változások felkeltéséhez, ha akkor jelenik meg, amikor dühös vagy szomorú leszel. Egyrészt a betegek gyakran titkolják tüneteiket, vagy nem is tudják, hogy ezek betegséget jelentenek.


Másrészt az ellátó rendszerben dolgozók sem ismerik eléggé a tüneteket, vagy nem értenek a megfelelő kezelési módszerekhez. Aki lakásában már-már szinte kínos rendet tart, mindezt nagy valószínűséggel bizonytalanságból teszi. A ~ a szorongásos megbetegedések csoportjába tartozó kórkép, melyet bizonyos cselekvések, illetve gondolatok kényszeres ismétlődése jellemez. A beteg úgy érzi, hogy ezeket a cselekvéseket, rituálékat rendszeresen el kell végeznie ahhoz, hogy valami rossz be ne következzék.


Kényszerbetegség lelki okai

Kényszerbetegség tünetei. A tüneteinket nem okozhatják más esti vagy lelki eredetű problémák. A depresszióra utaló tünetek oly sokfélék és egyénileg annyira különbözők, hogy gyakran komoly nehézségekbe ütközik a biztos diagnózis, sőt nemritkán egyáltalán nem ismerik fel.


Lelki okai :uralkodási hajlam, vacillálás, becsvágy hiánya, szenvedélyfüggőség, partnerrel szembeni elégedetlenség, félelem a testi szerelemtől, túlzott kedvetlenség, tudatalatti félelem az eladósodástól, túlzott ellenséges indulat, kompromittáló tett miatti szorongás, túlzott szánakozás, tudatalatti zsiványság. Gyakori megfogalmazása, miszerint a tisztasági kényszeres inkább éhen hal, de nem eszi meg a mosatlan gyümölcsöt, inkább szomjan hal, minthogy igyon a forrás vizéből. Oka látszólag a baktériumoktól, betegségektől való félelem, a mögöttes tartalom inkább a lelki tisztaság elvesztéséről szól. Ahogyan fentebb már utaltam rá, a kényszerek egyrészt gondolatok és impulzusok, másrészt pedig cselekvések formájában fordulhatnak elő. A pszichológia mai álláspontja szerint azonban főként mentális tényezők hajlamosítanak a kényszeres megbetegedésre.


A betegség kialakulásában a következő lelki folyamatok játszanak nagy szerepet: Tanulás - Egyes pszichológusok úgy vélik, a kényszeresség valójában egyfajta tanult magatartásforma. Nem gondolnám - magam sem, mint gyógyszerész, még év tapasztalat után sem, hogy pszichiátriai diagnózist bárki magának ki tud dolgozni. Ez kimondottan szakorvosi kompetencia, feladat és egyben felelősség is. A szorongás bénító és fullasztó, szabadon lebegő félelem.


Bár egy külső tényezőre vetül ki, a valódi forrása azonban nem a külvilágban, hanem bennünk található, ezért meg is változtatható, ha kezdeményezünk és törekszünk arra, hogy ”ne etessük félelmeinket” és kétségeinket. Kb éve kezdődött hogy nagyon nehezen alszom el, pszichiátriai betegséggel kezeltek kényszerbetegség , szorongás, de ezekre régebben szedtem gyógyszert és az alvásom is rendben volt. A partner kapcsolat szellemi- lelki téren zavart mutat. Az érintett fél lehet a házastárs, barát, gyermekek, munkahelyi főnők vagy munkatárs.


Kényszerbetegség lelki okai

Okai megegyeznek az emlőráknál leírtakkal. Nimfo~ - lelki okai A nimfo~ nem más, mint egyfajta viselkedési zavar, kényszerbetegség. Olyan állapot, mikor valaki nem tud ellenállni egy belső kényszernek, annak ellenére, hogy az veszélyes lehet saját magára vagy másokra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések