2019. április 15., hétfő

Könnyű túra budai hegység

Ez a túra családok számára is ideális. Kilátások a Kis- és a Nagy-Hárs-hegyről. A kezdő túrázóknak, kisgyerekes családoknak is könnyen teljesíthető, szép útvonalú kirándulásra bármely évszakban lehet vállalkozni.


Könnyű túra budai hegység

Már régóta egyeztettem egy anyukával, aki a blogomat olvasva akadt rám, és írt, hogy szívesen túrázna valamikor velünk. Pár hét után sikerült végre összehozni a túrázást, így délelőtt találkoztunk a Fenyőgyöngyénél, és az Árpád-kilátóhoz terveztünk felmenni. A szelíd patak mellett egy gyerekbarát-babakocsi barát kellemes sétaút hala ahova még a kirándulást kedvelő nagyszülőket is bátran magunkkal vihetünk. A szintút elején és a Hármashatárhegy többi parkolójában is figyelni kell, hogy az autóban ne hagyjunk elől semmit.


Kedvelt helye a kocsifeltörő tolvajoknak. Fantasztikus körpanoráma, varázslatos, kopár hegyoldalak. Pilisszántó buszforduló parkolójából induló könnyű túra eleinte túraösvényen, majd később murvás úton, végül ismét erdészeti és turistautakon a Pilis- hegység legmagasabb pontjára, a Pilis-tetőre.


Pilisszántóról először erdős ösvényen haladunk, majd a Grófi úton szép panoráma mellett érjük el a csúcsot. A messzi távolban a Gerecse vonulatait is felfedezhetjük. Pilisszentivánnál található a tanösvény, mely mindössze km hosszú és a szintkülönbség is elhanyagolható.


Könnyű túra kisgyerekeseknek. Egy hétvégi délelőtti vagy délutáni programnak kiváló! Ki ne hagyjuk a tanösvénytől nem messze a főút mellett található játszóteret!


Könnyű túra budai hegység

Budai hegység - Jági tanösvény. Kisebb gyerekekkel pedig kezdhetjük a túrát a benzinkútnál, ahová a Solymárra közlekedő buszjáratokkal (6 64A, 16 264) juthatunk. Innen indulva rövidebb lesz a túra , de több idő jut a „sziklamászásra”, játékra, sportolásra, patakduzzasztásra, és mindenféle izgalmas elfoglaltságra.


A Les-hegyet és a Felső-patak-hegyet kerüljük meg az utat követve, hol közvetlenül a patak mentén, hol kicsit felé emelkedik az út. Túrázzunk vadregényes szurdokokban, másszuk meg a hegység legszebb panorámájú csúcsait! A Hárs-hegy környéke számtalan módon bejárható. Az ajánlatom egy félnapos osztálykirándulásra alkalmas, könnyű túrával, kilátóval, letelepedési lehetőséggel.


Hűvösvölgy végállomástól egy kilométeres sétával jutunk a Nagy-rétre, majd ennek a szélén megyünk tovább, a sárga körút jelzésen. Turista az, aki útra kel azért, mert foglalkozásának egyformasága, gondjainak sokasága közepett álmaiban feltűnik előtte egy olyan szebb világ, melyben zöldebb a fű, kékebb az ég, magasabbak a hegyek, szebbek vagy különösebbek a házak, barátságosabbak az emberek, s aki ez álomkép eredetijét fáradságtól vissza nem riadva keresi-keresi, s mert hiszen e földön. Csúcsa közigazgatásilag Nagykovácsi területén található, nem messze Nagykovácsi és Pilisszentiván határvonalától. Arra kérjük a vakmissziós túrákra jelentkező vak, illetve csökkent látóképességű túrázóinkat, hogy ha kísérővel nem rendelkeznek, egy vagy két héttel az aktuális időpont előtt jelentkezzenek, hogy kísérőt biztosíthassunk számukra. Festői panorámájával hamar belopta magát a természetbarátok szívébe.


Miért érdemes ellátogatni a Csergezán Pál-kilátóba? A Csergezán Pál-kilátó egy lenyűgöző pihenőhely a fáradt vándorok számára. Az idő így aztán gyorsan elrepült, bár az útvonal egyáltalán nem volt könnyű és lépcsők sora gondoskodott róla, hogy időnként mégis csak elhallgassunk. A budai túrákon rendszeresen érinteni szoktuk az Árpád-kilátót és az Apáthy-sziklát, viszont nagyon nem mindegy, hogy ezeket milyen sorrendben építik be az útvonalba. Nehézség: Túra teljesítve: GPS nyomvonal és metszet: Képek: Január.


Könnyű túra budai hegység

Szénások csodás, gyepes kúpokban tetőznek, melyekről 3fokos panorámában gyönyörködhetünk, illetve a Zsíros-hegy fenyveseit és sziklás-panorámás csúcsait is itt találjuk. Mindent összegezve szép és könnyű túra volt, hétvégi kiruccanásnak kiváló, pár kialakított. Itt már nem kellett keresgélnünk a cél QR-kódját, hiszen rajtkód mellett volt a művház ablakában. Ahogy olvasgattuk, megérkezett mellénk Perl Gergely, a túra kitalálója, szervezője, motorja. A túra jellege: Nagy része jelzett turistaúton, kényelmes ösvényeken, az Út-hegyre jelzetlen út vezet, az Odvas-hegy megmászása pedig igazi kihívás, jelzetlen, rendkívül meredek csapásokon, szinte magashegységi környezetben, sziklás, morzsalékos utakon tudunk felmászni, de az igazi kihívás a nem veszélytelen leereszkedés a túloldalon.


Következik a Szépvölgyi-út keresztezése és hamarosan az Árpád-kilátóhoz érek. Innen megint (számomra) járatlan szakasz, szép látvány a Kőkapu és az Apáthy-szikláról is a kilátás. A Nagybányai úton elő kell szedni a turistatérképet is, a zöld sáv itt szűk budai lépcsőkön és utcákon kanyarog.


Végigkövetjük Luther életútját, előzetes olvasmányként szöveggyűjteményt küldünk ki a táborra jelentkezőknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések