2015. január 15., csütörtök

A reményhez időmértékes

A költemény műfaja elégia, és a megszemélyesített Reményhez szól. A vers egésze egy allegória, melyen belül egy másik, a kert allegória található. A Remény-allegória keretként fogja közre a kert-allegóriát. Az első négy sor beosztásából látható, hogy az egyik leggyakrabban előforduló versláb a trocheus.


A reményhez időmértékes

A sorok hosszúsága is szabályos: hat és öt szótagos sorok váltogatják egymást. Eze­ket követi a rímelés is: a sorok végén keresztrím található. Az elégia szomorkás hangvételű vers. Ebben a korban a házasságot a szülők szervezték, főleg vagyoni alapon.


Tudjuk, hogy a klasszicizmus az antik kultúrát tekinti példaképének, továbbá a klasszicizmus jellemzője az időmértékes verselés, valamint hogy előírja a vers szigorú szerkesztését. Ha megfigyeljük, a versben a formai mívesség és a játékosság mögött ott van a kompozíció klasszicista fegyelme, végiggondoltsága. HUNGAROTON RECORDS LTD.


Az ütemhangsúlyos verselés a hang. A Lilla-ciklus versei közé tartozik. Búcsúvers, a lírai én búcsúzik a szerelmétől, a költészettől, a jókedvtől és a reménytől. A vers a magyar felvilágosodás korában, kevert stílusban íródott: szentimentalista és rokokó stílusjegyekkel.


Ady Endre magyar író, költő, pubicista. A megszemélyesített alak itt azonban a lírai én számára nem vonzó, hanem hazug és csalfa. Tartalmaz női vonásokat is (szépséges, kacér).


Isten büntetése a sok bűn miatt, amit elkövettünk. A mű hangneme emelkedett, ünnepélyes ezért a himnusz családjába soroljuk be (ódai műfaj). Rímes, időmértékes verselésű, a szótagos, keresztrímes, trocheusi sorok váltják egymást. Számtalan elméleti tanulmányban fejti ki verstani újításait, s végül is ő teremti meg a szimultán (magyaros és egyben időmértékes ) magyar verset, ő az, aki karakteresen megkülönbözteti a hím- és nőrímet, felhagy a ragrím kényelmével, s mondhatni radikálisan megújítja a magyar költészet dallamvilágát. Current Research Resistant Starch Intakes in the United States MARY M. The components vary in chemical and physical nature and in their physiological outcomes.


Memoriter gyakorlása A vers hangulata: illusztráció készítése a kertről tk. Vizsgálati szempontok: sorok ritmikai alkata, azaz a vers sorfaja a sorvégek kialakítása, rímképlet nagyobb versegységek, pl a versszak Ütemhangsúlyos verselés Ritmikai alapja a hangsúlyos és hangsúlytalan szótagok szabályos váltakozása. A cím megszemélyesített lelkiállapotot szólít meg, és a vers megszólítással kezdődik. A megszólítás bonyolult: a mellérendelés miatt két megszólított van (tünemény- remény). Megjegyzés: A netkorrep blogjában Berzsenyi versének elemzésével 2- szer foglalkoztam korábban.


Verselemzés felépítése Alapszabályok A fogalmazást bekezdésekre osztjuk, a tárgyalásban is minden elemzési szempontot külön bekezdésbe szerkesztünk. Homérosz Íliász (XVIII. ének, XXIV. ének) Odüsszeia (I. ének, V. ének, VI. ének, XI. ének) Ismertesse a görög színház és színjátszás kialakulását, a thébai mondakört, a tragédia, a tragikum, a tragikus hős, a katarzis fogalmát. Az esti nyugalomnak különleges értéke van ( egyetlen emberi öröm) IV. Az időmértékes verselés Szapphó, Anakreón, Alkaiosz dalköltészete Elégiák, epigrammák 5. A görög dráma Kialakulása (A színjátszás kezdetei) A tragédia műfaji sajátosságai Szophoklész: Antigoné (szerkezet, konfliktus) 6. Csokonai, a csalódások költője. A kifejezőképesség fejlesztése a régies nyelvezetű versek szöveghű tolmácsolása és a memoriterek hangoztatása során.


Inkább ragrímet használ, mint asszonáncot, amelyet elvből elvet. Különösen az ereszkedő versláb (trocheus, daktilus) segíti az üteméli hangsúlyt. Az óda és az elégia keveréke. Keretes költemény: az első és utolsó versszakban is megszólítja a reményt, jelen időben van a két versszak. Formája rokokó könnyedségű (a forma és a ritmus nem adekvát a témával).


Ritmikája egyaránt időmértékes és ütemhangsúlyos. Ritmusa trochaikus lejtésű, rímelése keresztrím. Lillát férjhez adják egy gazdag polgárhoz. Ez a csalódás ad érzelmet és alkalmat a gyönyörű szerelmi elégiákhoz.


Ekkor keletkezik A Reményhez meg A tihanyi ekhóhoz. Verseinek műfaja gyakran dal, ami egynemű érzelmet kifejező, rövid lírai műfaj. Műveiben nem keverednek a stílusirányzatok, hanem egymás mellett vannak. A trocheus a leggyakoribb időmértékes verslábak egyike. Képlete: – υ, értéke három mora.


A reményhez időmértékes

Párja (fordítottja) a jambus. Mivel hosszú szótaggal kezdődik, az ereszkedő verslábak kategóriájába tartozik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések