2015. január 29., csütörtök

Mit mondjak magamról az állásinterjún

Mit mondjak magamról az állásinterjún

Egy állásinterjún jó, ha tudjuk, mi vár ránk és mit kell mondanunk. Gyakori kérdések az állásinterjún - Jó és rossz válaszok. A HR-esek persze tudják ezt és alaposan tesztelnek.


Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezek csak az állásinterjú válaszok nyitómondatai. A siker titka – az egyedi ötleten túl - az , hogy hogyan tudja folytatni a mondatok bármelyikét, úgy, hogy lényeges, érdekes és tömör válaszokat tudjon adni, amitől az unott kikérdező felnéz a kávésbögréjéből és közben arra gondol: „Nahát! Kutassál előre, mire büszke a vállalat, mit mutat meg magáról, és gondolkozz el rajta, mi a legszimpatikusabb az adott cégnél.


A legfontosabb, hogy ne lepődj meg ezen a kérdésen, hanem találd meg azokat kifejezéseket, amitől úgy érzi a kérdező: „Nahát, ez a legjobb válasz, amit hallottam. A hobbival kapcsolatban két megjegyzés: 1. Csak olyasvalamit említsen hobbiként, amivel valóban foglalkozik. Kínos, ha a HR-esnek éppen az a hobbija és a pályázó alig tud erről valamit mondani. Mit mondhatnék magamról az állásinterjún ? Vegyészmérnöki végzettséggel rendelkezem és ezen belül élelmiszer-kémiát tanultam.


Jelentkeztem egy állásra, ahol vegyészmérnököt alkalmaznának, de semmi köze az élelmiszerekhez. Az állásinterjún vannak olyan kérdések, amelyeket minden esetben feltesz az interjúztató, ha ön ezekre előre felkészül válaszai nem hatnak majd sablonosnak, ellenben lehetősége nyílik arra, hogy személyisége pozitív oldalát megmutassa, ill. Ha behívnak állásinterjúra mit mondjak , miért nem dolgoztam ilyen sokáig?


Válaszo(pályakezdőként valóban meglepett a kérdés, mivel még nem volt ilyen jellegű tapasztalatom, ti mi az ildomos válasz erre, hogy se ne többet se ne kevesebbet ne mondjak magamról ) - Pl. Mondanom sem kell, hogy nem vettek fel, hiába volt fluent angol tudásom és baromi nagy igyekezetem. A gondolatmenet: Itt ülök ezen az interjún, azt se tudom, minek vagyok itt, vagy hogy mit mondjak.


Ha ezt mondom, az a baj, ha mást mondok, akkor meg az. Hazudjak vagy ne hazudjak? Ha hazudok, úgyis kiderül idővel. Azt hogy mit ne és hogy mit mondjunk egy állásinterjún , már számtalanszor kielemezték különböző fórumokon. Azonban azt kevesen mondják el, hogy egy HR-es vagy vezető számára pozitívum az , ha a pályázó tud és mer kérdezni, érdeklődik a leendő pozícióval és munkakörnyezettel kapcsolatban.


Készülj fel az állásinterjúra, a legnehezebb kérdésekre ennek a tanulmánynak a segítségével, hogy ezúttal ne vérezz el az. Az infográf tartalom címe emiatt a legtöbb esetben egy vásárlói perszóna által feltett kérdés szokott lenni, például: Létezik kényelmes magassarkú? Hogyan tudok fizetésemelést kérni? Melyik a legegészségesebb diéta terhes kismamáknak? A baj csak az , hogy az interjúztató ismeri a régi főnökömet akinek a kiállhatatlan stílusa miatt kellett otthagynom az akkori állásom.


Mit mondjak magamról az állásinterjún

Fórum, tapasztalatok, kérdések, válaszok. Sőt az is előfordult, hogy nagyfőnök egy kisfőnökkel a kórházban kerestetett meg telefonon, hogy mégis mire számítsanak velem kapcsolatban, mennyi ideig leszek még táppénzen, miközben mi a férjemmel és az orvosokkal épp a bébikért küzdöttünk egy elég komoly hiperstimuláció alatt. Nincsenek könnyű helyzetben az álláskeresők, ha jó és rossz tulajdonságaikra kérdeznek rá állásinterjún. Valaki sablonválasszal készül, mások meglepődnek és zavarba jönnek.


Az új munkaviszony kialakítása nem könnyű feladat, különösen akkor, ha szeretnél jó fizetést. A pénz igen kényes témakört jelent, ha azonban okos vagy, és jól kezeled a helyzetet, úgy alakíthatsz mindent, ahogy neked megfelel. Sok esetben már az álláshirdetések szövegében. Felteszik a kérdést az állásinterjún , hogy „Sorolja fel jó és rossz tulajdonságát! Esetleg gyengeségeket kell felsorolni, de a lényeg ugyanaz.


Vajon a felsorolásból mit tud meg a kérdező? Ezért szoktam azt javasolni, hogy az ilyen kérdésre mondjon valaki kétszer három szót, és készen van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések