2015. január 28., szerda

Mellkasi fájdalom fekvő helyzetben

Nem kardiális eredetű mellkasi fájdalom. Többnyire fenyegető jelnek tekintjük, ha a vezető tünet a mellkasi fájdalom. Gyakori azonban, hogy a betegek csupán diffúz nyomásérzésről vagy mellkasi égő érzésről panaszkodnak. A mellkasi fájdalom oka igen sokrétű lehet.


Gyakran járhat nehézlégzéssel is. Angina pectoris: A szívizom átmeneti vérellátási zavara miatt létrejövő mellkasi fájdalom. Annak tudatában se állítson fel senki öndiagnózist, hogy a mellkasi szúró érzést izommerevség is okozhatja, hisz ez a tünet a már említett súlyos és halálos kimenetelű betegségek, így például szívinfarktus velejárója is lehet. A szívroham tünetei közé tartozik a mellkasi fájdalom mellett az izzadás, a hányinger , a gyengeség és a légzési nehézségek is. A fájdalom előrecsúszott vagy fekvő helyzetben csökken.


Légvételre fokozódó mellkasi fájdalom , kifejezett ziháló légzés, sápadtság a légmell (pneumothorax) lehetőségét veti fel, ilyenkor mihamarabb orvosi vizsgálat indokolt. A gyomor és bélrendszer betegségei közül a nyelőcső reflux betegségre az égő, maró, főleg fekvő , vízszintes helyzetben fokozódó fájdalom. Van, akinek lüktetve, oldalt, van, akinek szúrva, elöl fáj a feje, és van, aki úgy érzi, mintha satuba fogták volna a koponyáját, miközben belülről feszegeti valaki.


Az orvostudomány jelenleg mintegy százhúszféle fejfájást különböztet meg. Ne bagatellizáljuk el a fejfájást. A szúró mellkasi fájdalom kivizsgálása. A Debreceni Egyetem hallgatója nyerte el idén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Kiválósági Ösztöndíját, további hallgató pedig a pénzintézet és a felsőoktatási intézmény szakmai együttműködése keretében rendezett tanulmányi versenyeken ért el kiváló eredményt. Ezt fekvő helyzetben kell megtenni, a lábakat felpolcolni.


A főbb extrakardiális betegségek, amelyeket a mellkasi fájdalom jellemez, tartalmazzák a tüdő, a gyomor-bél traktus, a gerinc és a mellkason lévő betegségeket. A derékfájás okától függően, más-más kezelés lehet a legmegfelelőbb. Az ehhez társuló mellkasi fájdalom gyakran szorító jellegű ezért hasonlatos az angina pectorishoz. Máskor inkább égő subszternális fájdalom jelentkezik, mely étkezést követően, fekvő helyzetben kifejezett, s a hátba, nyakba, karokba sugárzik, és akár 22.


Kiemelendő, hogy antacidum. Egyedül a karjaimat tudtam fajdalom mentesen mozgatni,így azokat mozgattam fel le,és egyszercsak megszűnt a fájdalom ,és gond nélkül fel tudtam ülni. Mellkasi fájdalom Pár éve már időszakosan elő jövő probléma. Szúró, nyilalló mellkasi fájdalom , amelytől aludni, sem tudok.


Pedig számtalan betegség okozhat mellkasi fájdalmat. Olyan szervünk betegsége is, ami nincs is a mellkasunkban. Szervi okokon túl, pszichés ok is. Mellkas röntgen felvétel (P-A, A-P, fekvő helyzetű, Friehmann-Dahl felvétel) A transparens tüdőterületeken a különböző sugárelnyelésű elváltozások árnyékok formájában jelennek meg.


Az Egyesült Államok területén manapság már mintegy kétezer ilyen kezelőhely működik. A hátfájással küzdő emberek többsége a napközben tapasztalt fájdalomtól legalább az alvás idejére megszabadulhat, ha a megfelelő pozícióban fekszik, ezzel szemben az éjszakai fájdalom nem szűnik meg miután a beteg nyugovóra tér, nem számít, hogy milyen pozícióra vált. Néhányuknál a fájdalom épp ekkor fokozódik.


Ezt a jelenséget kiválthatja a nagymértékű koffein és nikotin fogyasztása. Fájdalom égés közben következik be, amikor a test előre dőlnek, a hanyatt fekvő helyzetben , a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás. Hiatus is csatolnifájdalom a mellkas alsó részében.


Ez eredményezi a stretching a membrán rost szervek, hogy ne nyúljanak a mellkasban egy hiba. Ha a mellkasi fájdalom perc alatt nem szűnik rneg, vagy fulladás és émelygés is társul hozzá, azonnal hívjunk mentőt. Mialatt a segítségre várunk, vegyünk be 3mg vízben oldható aszpirint. Ekkor jelentkezhet például a mellkasi fájdalom , vagy akár a nehézlégzés, ritmuszavar. Ezen kívül az esetek egy részében szükséges még a teljes vérkép- és vizeletelemzés és a szívultrahang is.


A cél, hogy beazonosítsuk a mellkasi fájdalom és a többi panasz okát, és ha szükséges, elkezdődhessen a célzott kezelés. A kihallgatásnak kiderül azonban, hogy a fájdalom gyakran még kapcsolódó élelmiszer, különösen a gazdag, de nem a fizikai aktivitás, általában akkor jelentkeznek, a hanyatt fekvő helyzetben és tesztelt vagy megkönnyítette az átmenetet a helyzetét ülve vagy állva, séta után savkötők, mint például a szóda, amely nem. A betegek a hátfájást leggyakrabban tompa, mély fájdalomnak érzik, ami a gerinc mozgásakor felerősödik. Köhögés és a nevetés is nagyobbíthatja a fájdalmat.


A legtöbb esetben a panaszok enyhülnek fekvő helyzetben, hiszen a gerinc felszabadul. Azonban az is előfordulhat, hogy a fájás hosszabb fekvés után fokozódik. Az első tünetek közé tartozik a hirtelen, éles, szúró mellkasi fájdalom, a ~, a száraz köhögés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések