2016. május 6., péntek

Családi adókedvezmény 2019 2 gyerek után

A családi adókedvezmény egy adóalap-kedvezmény, ami azt jelenti, hogy a többletbevétel úgy keletkezik, hogy a személyi jövedelemadót (SZJA) csökkenti. SZJA-ból vonható le, így a GYES-t, GYET-et igénybevevő anyáknál, vagy a KATA-s adózást választóknál nincs miből érvényesíteni azt. Családikedvezmény-kalkulátor. Novák Katalin szerint a kedvezményt szinte az összes kétgyermekes család igénybe tudja venni a családi adókedvezmény nyújtotta lehetőségeket.


Egyetemista, főiskolás gyerek után nem jár a családi adókedvezmény , de a létszámban eltartottként figyelembe vehető. Ez a három gyerekes családoknál nagyon jelentős adókedvezményt jelent a két gyerekes családokhoz képest. Ami közös: mindenkinek nyilatkoznia kell. De vannak olyan részletek, amelyek nem mindenkit érintenek, viszont érdemes tisztában lenni velük, például, ha egyetemista gyerek van egy családban, a. Az adóváltozásokkal kapcsolatos tervezet más a családi adókedvezményt érintő változásokról egyelőre nem szól.


Nyomtatványkitöltő program használata esetén a „19. Hiába tanul tovább egyetemen a gyerek , a családi pótlékról és a családi adókedvezményről lemondhatnak a szülők, miközben a kiadások jócskán megnőnek. A szülő addig jogosult családi pótlékra a gyermeke után , ameddig az köznevelési intézményben tanul, de legkésőbb annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyben a gyermek a huszadik életévét, sajátos nevelési igényű tanuló esetén, amíg a huszonharmadik életévét. Várandósság esetén a magzat 91. A középiskola befejezésével már nem jár a családi pótlék, és a családi adókedvezmény akkor sem, ha továbbtanul a gyerek.


Ugyanakkor, ha van kisebb testvér, az egyetemistát is figyelembe lehet venni, így magasabb családi pótlék és családi adókedvezmény jár a kisebb után. Ehhez viszont a szülőknek kell lépniük. Ki után jár a családi adókedvezmény ? A bejelentés alapján viszont az emelkedés mértéke nagyobb lesz. Tisztelt Ellátásban Részesülő!


Jövedelemkorlát nélkül, akár már egy gyermekre is érvényesíthető az adóalap-csökkentő kedvezmény az összevont adóalappal szemben, figyelemmel az eltartottak és a kedvezményezett eltartottak számára. A családi kedvezmény – a feltételek fennállása esetén – az igénylő összevont adóalapját csökkenti. Sokszor találkozom azzal a problémával, mikor maguk a szülők sincsenek teljesen tisztában milyen juttatásokra jogosultak. A legtöbben tisztában vannak a CSE GYED és GYES illetve a családi pótlék fogalmával, viszont a többivel nem igazán.


Fő szabály szerint az után a gyerek után jár a családi kedvezmény, aki után családi pótlékot kap a szülő, és abban a hónapban jár a családi kedvezmény, amikor a családi pótlék is jár. De a magzat után (a fogantatástól számított 91. naptól kezdődően) is megilleti a leendő szülőt a családi kedvezmény. Milyen összegű az osztrák családi pótlék? Európai Unió más tagállamából érkező munkavállalók gyerekeinek járó családi pótlék összegét vagy annak a kiegészítését, ha a gyerekek nem Ausztriában élnek. Tehát a kérelemben feltüntethető, aki nappali, esti vagy levelező képzésben.


Ugyanez igaz a családi adókedvezmény esetében is. Ezt a támogatási formát igénybe veheti a várandós kismama és házastársa, vagy az, aki már megszületett gyermek után családi pótlékra jogosult. Praktikusan felmerül a kérdés, hogy ilyen helyzetekben a volt férj igénybe veheti-e a fenti adókedvezményt, vagy az elvész. A családi pótlékra saját jogán jogosult gyermekre tekintettel a családi kedvezményt nem csak a gyermek és a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egyikük, hanem a vele közös háztartásban élő, a gyermek szülőjének hozzátartozója is. Ami igazából mindegy, mert az igényelhető összeg változatlan, ha jól tudom.


A gyedet minimálbér után kapom, fogalmam sincs, hogy milyen összeget írjak a kitöltendő nyomtatványra. Ha ráírom a maximumot az elég érdekes, mivel az több, mint a gyedem. Nekem van ügyfélkapum,de mikor a módosításra megyek,nem látom sehol,melyik mezőbe kellene írnom a családi adókedvezmény igényemet. Sajna én sem töltöttem ki tavaly nyilatkozatot erről. Eddig ÁNYKban csináltam,ott meg is volt ez a mező.


Esetleg ha valaki felvilágosítana,megköszönném. Illetve idén sem adtam le nyilatkozatot. A legfőbb újítás - és egyben a nyugat-európai modellekhez közelítő elem - mindenképp az, hogy az új törvény nem adókedvezményben, hanem adóalapcsökkentésben gondolkodik. Itt az újabb tanév, és sok kérdés kerül elő a családi pótlékkal kapcsolatban, például mi a helyzet, ha a gyerek egyetemre vagy főiskolára megy.


Ha a diák OKJ-s képzésen, közoktatási intézményben tanul, akkor jár utána a családi pótlék annak a tanévnek a végéig. Januártól havi ezer forintra emelkedik a kétgyermekesek családi adókedvezménye - emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkára december 27-én.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések