2016. május 18., szerda

Érdekes japán szokások

A nyelv és a kulturális etikett nem teszi lehetővé a normáktól való eltérést. A japán kultúra alapvetően nem verbális, így nem kell mindent szóban kifejezni, de az ösztönös udvariasság megköveteli. Ez egy alapszabály Japánba, függetlenül attól, hogy a szűkös járdán sok esetben a kerékpáros és a gyalogos egyaránt osztozik. A keleti és nyugati kultúra közti különbségek akkor tűnnek fel legjobban, amikor a mindennapokban szembesülünk velük. Japánban például muszáj kiegyensúlyozottan közlekedni, ugyanis a helyiek ennek szerint közlekednek.


A káromkodás és a karambol esete. A közlekedési viszonyok és szokások tekintetében elsőre talán nincs nagy különbség a thai nép és a magyarok között, hiszen Thaiföldön is gyakoriak a dugók, és a duda számukra is az egyik legkedveltebb eszköz. Japán Idehaza a tömegközlekedők nagy része fittyet hány arra az íratlan szabályra, hogy a metró mozgólépcsőjén illik a jobb oldalra húzódni. A helyzetet kicsit bonyolítja, hogy Japán egyes városaiban a jobb, míg másokban a bal a kijelölt utazási oldal, mindenképpen érdemes hát előre tájékozódni. A Távol-keleti országok egzotikusak, izgalmasak, és számunkra kissé furcsák.


Japánnal, a felkelő nap országával is, még a legalapvetőbb dolgokat is másképp csinálják, mint mi. Lássuk, hogyan utazik, eszik és fürdik a japán nép! Japán nem keresztény ország, ezért természetesen egészen másképpen ünneplik a karácsonyt, mint mi. Egy érdekes tény például, hogy náluk nem házi készítésű ételek kerülnek az ünnepi asztalra, hanem a KFC (Kentucky Fried Chicken) ünnepi kosara.


Érdekes japán szokások

Viszont ha személyesen megszólítod már kedves és segítőkész a többség: mikor átmentem Koreába egy szigorú japán üzletembert kérdeztem a transzfert illetően, aki kedélyesen mesélte el hogy egy kedves koreai barátjával találkozik mindjárt, és segítenek nekem eljutni a célig, én voltam az első számukra nem is a saját. A buddhista ünnepnapok természetes részei egy japán életének, hiszen mint már említettük, a buddhizmus nem templomegyütteshez vagy dogmarendszerhez kötődő hit, hanem életforma. De a hétköznapokban hasonlóképp megnyilvánul apróságokban: ha valaki vesz egy kocsit, minden bizonnyal felakaszt majd egy amulettet, amelyet egy.


NÉMETORSZÁGBAN például az emberek taps helyett kezükkel az asztalt kopogtatják egy előadás vagy meeting végén. A sör hazájában a taps kizárólag a színházi előadásokra és koncertekre van fenntartva. A japán édességek nem nagyon nyerték el a tetszésemet, csak az érdekesség kedvéért leírom a mochi készítését, hiszen ez is rendszeres programja a fesztiváloknak.


A mochi rizsből készült nyúlós tészta, amibe aztán különféle dolgokat töltenek, vagy kis labdát formálnak belőle és leöntik pl. A változatosságot itt az alapanyagokra is kell érteni (zöldség is legyen, hal is, hús is) és az elkészítési módra is (legyen olajban sült, grillezett, párolt, főtt, ecetben érlelt is). Azok, akik a Japán –tenger partjain élnek gyakran esznek polip– vagy medúzasalátát, de nagyon szeretik a sushit és az algalevest is. Japán ezt egy szigorú és egyben megosztó, de teljes mértékben hatásos törvénnyel érte el. Minden olyan embernek, aki és év közötti és a derékátmérője egy bizonyos hossz fölé esik, kötelezően tanácsadásra, és beszélgetésekre, alkalmakra kell járnia.


A kommentekben sokan említették a perverz japán férfiakat, akik az ilyen tömött szerelvényen utazva tapogatják hölgy utastársaikat. Tény, hogy majd minden nagyobb állomásra ki van téve egy plakát, ha valaki ilyen esettel találkozik azonnal jelentse. Kis mennyiség esetén ez apró szipogásokkal kezelhető, megfázás, csípős ételek fogyasztása és berögzült rossz szokások esetén azonban komoly szívó erőt kell kifejteni a váladék visszatartásához, ami elég kellemetlen hanghatásokkal jár.


A japán teaszertartás, vagy más néven „A Tea Útja” bizonyos japán teafajtáknak az előkészítésével és elkészítésével foglalkozó tradicionális, kulturális tevékenység. Japán A felkelő nap országában 1harangütéssel kezdődnek az újévi ünnepségek és egészen január 7-ig tartanak. Az év első három napja pihenő, ilyenkor összegyűlik a csalá előtte a házat alaposan kitakarítják, és fenyőágakkal díszítik az ajtókat. Japán közismerten híres a precíz, óramű pontosságú vasúthálózatáról, mely egyben a lakosság fő szállítóeszköze is a felkelő nap országában. Megannyi érdekes kérdés a kultúrák és a szokások különbözőségéről - most viszont itt az ideje, hogy választ is kapj rájuk.


Japán Földünk egyik legkülönlegesebb országa. Sok évszázados elszigeteltsége a külvilágtól egy sajátos, az európaitól teljesen különböző kultúrát hozott létre (furcsa szokások , eltérő életszemlélet, megdöbbentően változatos ételek, egzotikus műemlékek stb.). Furcsa szexuális szokások a nagyvilágban Kép Azt már gyerekkoromban is tudtam, hogy az eszkimóknál az orrok összedörgölése jelenti a csókolózást. Nálunk teljesen természetes, hogy lencsét és sertéshúst eszünk, éjfélkor pedig elénekeljük a himnuszt. Nézzük meg, milyen érdekes szokásokkal készülnek az újévre a világ különböző tájain - az év végi virtuális körutazáshoz az Allianz Hungária Biztosító Blogját hívjuk segítségül.


Érdekes japán szokások

Japán szamuráj: kó fegyverek, szokások A modern népi kultúra, a japána szamurájokat egy középkori harcos képére képviselik a nyugati lovagok analógiájával. Ez nem teljesen a fogalom helyes értelmezése. A helyi motívumokkal díszített, „design manhole”-nak is nevezett csatornafedelek Japán szerte megcsodálhatók az utcán sétálva.


Emlékszem, hogy amikor – lassan éve már – először Japánba érkeztem én is nagy lelkesedéssel fotózgattam ezeket a fedeleket. Morita Jukikónak, egy éves vállalati alkalmazottnak Kiotóból van egy érdekes hobbija. Kombinálta a számára két leginkább kedvelt dolgát a kenyeret és a művészetet.


Érdekes japán szokások

Ott senki sem tartja ezt a fajta nyilvános meztelenkedést erotikusnak, viszont azt el sem tudják képzelni, hogy két japán embert nyilvános helyen csókolózáson kapjanak. A mi társadalmunkban majdnem ennek az ellentéte érvényes, mivel a csókolózás teljesen normális, de a nyilvános meztelenkedés egyenesen törvénybe ütköző.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések