2016. szeptember 21., szerda

Csapos fog eltávolítása

Ha már gyökérkezelt fogról van szó, ám egykor nem jártak el megfelelően, esetleg a gyökértömés hagy kívánnivalót maga után, akkor előfordulhat, hogy nem kockáztatják meg a csapos megoldást, hiszen idővel úgyis megválnánk tőle. Ilyenkor marad a fog eltávolítása , utána pedig implantáció vagy többtagú híd. A mai modern vállas előkészítésnek köszönhetően a koronák kisebb eséllyel szuvasodnak alá, vagy sértik fel a fogínyt, mint a hagyományos eljárással készült társaik.


Csapos fog eltávolítása

Csapos felépítés csak gyökérkezelt fog esetén alkalmazható. A csap alsó része a gyökérbe kerül, míg felső része pótolja a fog elveszett magját. Csapos megerősítéssel a fogra borítókorona helyezhető. A rendelői csapos felépítés készülhet fémmentes anyagból (üvegszálas csapok) és fémből is.


Akut, sürgősségi ellátás körébe tartoznak az akut fájdalmat csökkentő, megszüntető kezelések (szájüregi gyulladások helyi gyógyszeres kezelése, baleseti sérülések sürgősségi ellátása, vérzéscsillapítás, akut gyulladást okozó fog eltávolítása vagy gyökérkezelése, tályog megnyitás (incisio), gyógyszer. Tehát helyesen inkább csapos műcsonknak kell nevezni a felépítményt csapos fog helyett. Régebben készítettek csapos fogat is, de probléma esetén az illető elvesztette a fogat. Ennek beragasztása után az orvos éppen olyan esztétikus porcelán koronát tud készíteni a csapos műcsonkra, mintha nem is lett volna eredetileg. Szeretném megkérdezni, hogy ha a csapos fog fáj valóban csak kihúzni lehet?


Csapos fog eltávolítása

A bal hatosomat fel kellett építeni egy csapot tettek bele, előtte gyökér kezelték két hónapon át, viszont nincs olyan napom, hogy ne fájjon. Fog felépítése, él, sarokpótlással (töméssel) 21. Fazetta javítása fotopolimerizációs tömőanyag segítségével. Csapos fog felépítés parapulpális csap segítségével 25. A koronával végzett fogpótlás tartós.


Ilyen esetekben a fog kezelésére vagy újabb resectio és retrográd gyökértömés jön szóba, vagy a fog eltávolítása , aminek hatására a krónikus gyulladás magától megszűnik. Resectio előtt, amennyiben lehetséges, új, tiszta gyökértömést készítünk, hogy ezzel is javítsuk a gyógyulás lehetőségét. Megrepedt fog esetében: Először is röntgenfelvételt készítünk a megrepedt fogról, hogy pontos képet kapjunk a repedés kiterjedéséről. Amennyiben csak a fogzománc sérült meg, ez esetben direkt héjat vagy porcelán héjat készíthetünk, ami teljes egészében eltünteti a repedést. Gyökércsap, csapos fog Előfordul, hogy a sikeres gyökértömés után a fog koronája eltörik , vagy már a kezelés előtt is nagymértékben szuvas, így töméssel, vagy koronával helyreállítani nem tudjuk.


Az árak Budai Esztétikai Fogászati magán rendelőnkben érvényesek. A káli rendelőben érvényes árakról kérjük érdeklődjön telefonon vagy e-mailben! A csapos fogművet pillérkiegészítő restaurációként is nevezzük. Nagymértékben destruálódott premoláris fog secunder cariessel, A moláris meziális felszínén kontakt caries. Tud valaki segíteni, hogy miként történik egy csapos tömés, és hogy a fog eltávolítása után ezt hogyan rögzítik?


Illetve szeretnék tőletek tanácsot, hogy mennyi ennek a hozzávetőleges, de mégis reális ára kb. Ilyenkor jön szóba a gyökércsap behelyezése, vagy a csapos fog készítése. A gyökércsap esetében a gyökértömés részleges eltávolítása után a gyökércsatornát olyan formájúra alakítjuk, hogy az előre elkészített csapokat pontos illesztéssel, ragasztócement segítségével a csatornába rögzíthessük. A gyökérkezelt fog fájdalma természetes jelenség is lehet, de rossz harapási magasság vagy bentmaradt fogideg is okozhatja.


Ha több kezelés, fertőtlenítés ellenére a fog állapota nem javul, vagy ha a gyökércsatorna osztott, nem feltárható, a fog eltávolítása is szóba jön. Koronának nevezik azokat a fogpótlásokat, melyeket egyetlen fog beborításához használnak, így védve azt és javítva esztétikai megjelenését. Egy fog pótlásához, általában olyan híd készül, ami összesen tagból áll. Megtakarítás ebben az esetben összesen: 39.


Két egymás melletti hiány esetében, általában olyan híd készül, ami összesen tagból áll. A Gáspár Medical Centerben orvosi szakma tevékenykedik egy helyen, így lehetőség nyílik komplex orvosi kérdések megoldására (góckeresés, kivizsgálás, szűrővizsgálatok, állapot-felmérés, konzíliumok stb.) az intézeten belül, a beteg továbbküldése nélkül. A fogak, vagy fogpótlások felszínére kitapadt baktériumtömeg, mely elhelyezkedhet egyaránt a fog koronai részén, vagy az íny alatti gyökérfelszínen is. A fogszuvasodás és a fogágybetegség okozója.


Eltávolítása egyszerű: otthoni fogmosással, fogselymezéssel történik. Minden esetben röntgenfelvételt készítünk annak kizárására, hogy a gyökércsúcsi régió gyulladt. Ezt követően hoz döntést a fogorvos arról, hogy a gyökér felhasználható-e csapos fog felépítéséhez.


Csapos műcsonk nem készíthető a következő esetekben: ha erősen görbült gyökér vagy a fog egy része íny alá tört. A depurálás és gyökérsimítás célja az ínygyulladás megszüntetése, a gyulladásos tapadásveszteség további progressziójának megállítása azáltal, hogy a gyulladásért felelős bakteriális tényezőket eltávolítjuk. A tejfog eltávolítása érzéstelenítésben történik, a tejfog helyzetétől függően csak a nyálkahártyát érzéstelenítjük el, vagy injekciót is adhatunk. Az érzéstelenítést követően megtörténik az íny leválasztása az eltávolítandó tejfogról, majd a tejfog alakjához illeszkedő fogó segítségével a fog óvatos. Ha a fogorvos előrelátó volt és olyan csapot csinált, amire külön kell koronát ragasztani, akkor az utóbbi lecserélésével megoldható a probléma.


Ha a korona nem jól illeszkedik, akkor elromolhat az alatta lévő fog. A régi pótlás tartalmazhat olyan fémeket, amik allergiát okozhatnak, ezért ezeket is érdemes megnézni. Az allergia bőrelváltozásokat, hajhullást, gyulladásokat okozhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések