2016. szeptember 20., kedd

Méhegészségügyi felelősök listája

Tájékoztatjuk a Tisztelt méhésztársakat, hogy Hajdú-Bihar megyében Csökmő településen nyúlós költésrothadás miatti méhegészségügyi zárlatot rendeltek el. Kérjük a vándorlások tervezésénél a fentiek figyelembevételét! A megyében méhegészségügyi felelős járja a méhészeteket.


A Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc- biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának tájékoztatása szerint a méhegészségügyi felelősök június 1-jétől megkezdték a méhbetegségek felderítése céljából végzett monitoring vizsgálatokat. Méhegészségügyi okok miatt zárlat alatt álló települések AKTUÁLIS listája – folyamatosan frissítve. Felhívjuk figyelmüket, hogy az alábbi adatok tájékoztató jellegűek, a legfrissebb adatokért minden esetben keressék az illetékes megyei kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályt A szaktanácsadói hálózat információ alapján a következő települések érintettek nyúlós. A szerződött méhegészségügyi felelősök ugyanazon méhészeteket és méhcsaládokat vizsgálják mindhárom alkalommal.


Az ellenőrzéseket egy hónapon belül kell elvégezni minden méhészetben (összehasonlítható adatok). Méhbefogó méhészek, valamint méhegészségügyi felelősök listája Aktualitások Kattintson ide , ha az oldalon található legfrissebb tartalmakat szeretné megnézni. A tanácskozáson állatorvosok, méhészek és méhegészségügyi felelősök egyaránt megjelentek. Sótonyi Péter a nagy múltú, az idén 231. Az új szabályok szerint a méhegészségügyi felelős köteles részt venni a mérgezéses eseteket felmérő bizottságok munkájában.


Ha igaz a hír, ezért jár majd egy kis javadalmazás. Az őszi egy vizsgálaton kívül, nem kapunk egy fillért sem, még akkor sem, ha nyúlós esetén háromszor kell megint körbe menni az egész állományon. Ezúton tájékoztatjuk a Tisztelt Méhésztársakat, hogy az illetékes állategészségügyi hatóság amerikai (nyúlós) költésrothadás miatt határozatlan időre zárlatot rendelt el a Debrecen, Biczó István-kertre és annak km-es körzetére. Gyors cselekvést igényel a méhegészségügyi felelősök helyzetének rendezése. Kevés a fiatal szakember, a képzések indítása mellett szükséges a nyugdíjas korú szakemberek foglalkoztatásának (további) megoldása, akár az OMMÉ-n keresztül.


Méhész szakvizsgával rendelkezem, a méhészkedést főállásban végzem testvéremmel együtt, 2Hunor méhcsaláddal visszük vállalkozásunkat, mely nem csak munka, hanem hobbi is számunkra. Miskolcon az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület közös szervezésében továbbképző értekezletet tartottak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében dolgozó és a jövőben foglalkoztatni kívánt méhegészségügyi felelősök részére. Szakmai munkánkra garancia, hogy mindannyian méhészképesítéssel, egyikünk méhész mester fokozattal, másikunk mérnöki diplomával rendelkezik, ketten méhegészségügyi vizsgával, mint méhegészségügyi felelősök is dolgoznak. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága fő nem öregségi nyugdíjas méhegészségügyi felelőst keres.


A felelősök az alábbi településeken végeznék feladataikat: 1. Méra, Szalaszen Fulókércs, Litka, Fáj, Szemere. A zárlat alatt álló települések listája apró betűsen is kitesz egy fél oldalt. A következő hónapban szerintem egy oldalra sem fog elférni, ha így haladunk. Ma is hívott egy Tolna megyei méhegészségügyi felelős, hogy körzetében egy méhészetben család volt nyúlós,(a 120-ból) és közel család már elpusztult. Varroa-atkák felszaporodása esetén köteles az e rendeletben foglaltak szerinti gyógykezelést végrehajtani.


A méhész köteles tűrni és mindenben elősegíteni a hatósági állatorvos vagy a méhegészségügyi felelős által végzett vizsgálat. Mint a NAK elnöke elmondta, hamarosan létrehoznak az OMMÉ-val egy közös munkacsoportot, az elsők közt a mézbor, márc, mézsör és egyéb különleges termékek jövedéki helyzetének egzakt szabályozására dolgoznak ki javaslatot. Illetve a méhegészségügyi felelősi rendszer OMMÉ-hez áttételének lehetőségét vizsgálják meg.


Az együttműködés keretében egy méhész-mobilapplikáció is készül a méhészek számára, amelyben a termékpálya minden szolgáltatást nyújtó szereplője elérhető lesz – például műlépesek, anyanevelők, mézfelvásárlók, asztalosok, méhegészségügyi felelősök , OMME megyei szaktanácsadói, üvegforgalmazók stb. Ezúton is tájékoztatom az érintetteket, hogy Nagy Béla méhegészségügyi felelős körzetét ősztől Gál Attila vette át. Ezt a témát azért indítom, mert a szakmapolitikai rovatba a méhegészségügyi témánál az érdekeinkről, szervezeti, jogi kérdésekről beszélhetünk, de magáról a méhcsaládok méhegészségügyi helyzetéről nem. Itt lenne jó szólni arról, hogy mit látnak a méhegészségügyi felelősök és a méhészek a méhcsaládban.


De, senkinek nem érdeke változtatni rajta, mert minden változtatás, csak drágábbá teszi. A méhegészségügyi törvények, nem ennyi méhészhez és méhcsaládhoz íródtak. Addig ameddig a méhegészségügyi felelősök szinte társadalmi munkába, főleg lelkesedésből még ellátják, addig megyeget valahogy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések