2016. szeptember 8., csütörtök

Szociális hozzájárulási adó kedvezmény 2019 táblázat

Szociális hozzájárulási adó kedvezmény 2019 táblázat

Változnak az szociális hozzájárulási adó kedvezmények is, sőt van olyan kedvezmény, mely meg is szűnik! Nemcsak idén, hanem jövőre is csökkenhet a szociális hozzájárulási adó kulcsa - legalábbis ezt ígéri a költségvetési törvényjavaslat indoklása. Amennyiben van fő megváltozott munkaképességű munkavállaló a cégnél, akkor a rehabilitációs hozzájárulást fő után kell megfizetni.


Ft) 1százaléka, legfeljebb évig vehető igénybe az adókedvezmény az adóhivatal igazolása alapján vehető figyelembe, melyet a magánszemély kérésére adnak ki. Ennek érdekében a törvény a kifizetői közterhek közül a szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás összevonását rendeli, emellett a más törvényben szabályozott, a szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető kedvezményeket is az új, közteherbe ( szociális hozzájárulási adóba) olvasztja. HRweb oldalán elérhető járulék kalkulátor.


Szociális hozzájárulási adókedvezmény alapja 75. Az adó mértéke az adóalap 1. Július 1-től csökken a szociális hozzájárulási adó 1-ra! A vállalkozásból kivont jövedelem, az osztalék, a vállalkozói adóalap, az értékpapír kölcsönzésből származó jövedelem és az árfolyamnyereségből származó jövedelem esetében a törvény megszabott egy felső határt is. SZOCHO jövőre az idei 1százalékosról 1százalékra csökken (várhatóan júliustól). A tervek szerint néhány adónem megszűnik, többek között átalakul a szociális hozzájárulási adó , valamint a béren kívüli juttatások.


Szociális hozzájárulási adó kedvezmény 2019 táblázat

A szocho terhelés értékhatára. A változás azonban nem januártól, hanem csak júliustól várható. A jelenlegi 1százalékról 1százalékra csökken, ahogy azt a június 24-én megjelent 105.


Magyar Közlöny ismerteti. Abban az esetben, ha a kifizető igénybe veszi a kedvez-ményt, a Tao. A két adó ötvözetéből különálló törvény született a szociális hozzájárulási adóról (a továbbiakban: „új Szocho tv.”). Négy vagy több gyermeket nevelő anyák jövedelmének meghatározott része után nincs szja.


SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓ. A kettő ötvözetéből különálló törvény született a szociális hozzájárulási adóról (a továbbiakban: „új Szocho tv.”). A GYE GYES, valamint a GYET folyósítása alatt, vagy azt követően adható kedvezmény kapcsán beszélhetünk az egyetlen olyan kedvezményezetti körről, ahol a részmunkaidőben foglalkoztatottakra.


A mezőgazdasági őstermelők szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége alapjának alakulását befolyásolja, hogy az őstermelő a Tbj szerint járulék fizetésre kötelezett-e, mekkora volt a jövedelme illetve tett-e nyilatkozatot a magasabb összegű ellátások megszerzése érdekében a rá nézve kötelező. Júliustól százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó , valamint ahhoz kapcsolódóan az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás munkaadókat érintő része a kormány kezdeményezésére. Nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni (5.§) Bármely munkáltatónak a munkaviszonyban foglalkoztatott saját jogú nyugdíjas után. Még kedvezőbbek lesznek a bejelentett részesedésre vonatkozó szabályok. A szakképzési hozzájárulás alapja a hozzájárulásra kötelezettet terhelő szociális hozzájárulási adó alapja.


Ha a jövedelem után a magánszemély kötelezett a szociális hozzájárulási adó , a 1-os mértékű egészségügyi hozzájárulás megfizetésére (kivéve, ha az költségként elszámolható, vagy azt számára megtérítették), a megállapított jövedelem -át kell jövedelemként figyelembe venni. A gyes beleszámít, és az ápolási idő is, viszont a nők kedvezményes nyugdíjába nem számít bele az ápolási. A személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség természetesen fennáll. A kalkulátor két kereső esetén mindig a magasabbik bérnél számítja a gyermekek után járó adóalap csökkentő kedvezményt. Cikkünk előző részében bemutattuk az igénybevehető kedvezményeket.


Ft (4Ft – 1Ft). A kedvezmény érvényesítése után tehát a fizetendő szociális hozzájárulási adó 22. Nem árt tudnunk, hogy a tartósan álláskereső munkavállalóra vonatkozóan szakképzési hozzájárulás alapját csökkentő kedvezmény is igénybe vehető. A kormányzat eddig három olyan törvényjavaslatot (a jövő évi központi költségvetés megalapozásáról, az adótörvények módosításáról, illetve a szociális hozzájárulási adóról) terjesztett a Parlament elé, amelyek módosítják a nyugdíjakkal kapcsolatos hatályos rendelkezéseket. Az egészségügyi hozzájárulás megszűnik, és a szociális hozzájárulási adóba olvad.


Mindenképpen üdvözlendő, hogy a korábbi „salátatörvénybe” ágyazott, szociális hozzájárulási adóra vonatkozó előírások önálló. A keresetpótló járadék, valamint a jövedelmet pótló kártérítés viszont nem képezi a szociális hozzájárulási adó alapját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések