2016. szeptember 29., csütörtök

Egészséges életmódra nevelés projekt óvodában

Egészséges életmódra nevelés projekt óvodában

Az egészséges életmódra , egészséges életvitel igényének kialakítására nevelés az óvodás életkorban kiemelt jelentőségű. A gyermekek lelki életének, jellemének kialakításában döntő fontossága van az első hat-hét életévben szerzett benyomásoknak. Egészséges életmódra nevelés a mozgás dominanciájának érvényesítésével, szokásalakítással, a gondozás körültekintő megszervezésével. A gyermekek mozgásigényének és az egészséges életmódra nevelés érdekében sokat kirándulunk, és lehet őség szerint megszervezzük a nagycsoportos gyermekek úszásoktatását. Nevelőmunkánkban fontosnak érezzük, hogy már az óvodáskor fogékony éveiben találkozzon a kisgyermek az egészséges életmódra nevelési törekvéseinkkel mindennapi életének színterén, az óvodában.


A pedagógusok készítsék fel a tanulókat arra, hogy legyen igényük a helyes táplálkozásra, a mozgásra, a stresszkezelés módszereinek alkalmazására. Milyen keretek között tudjuk mi óvodapedagógusok tudatosítani a gyerekekben az egészséges életmód fontosságát és milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre ehhez? Ezen belül: az egészséges életmód alakítása, az érzelmi nevelés és szocializáció biztosítása, az értelmi fejlesztés, nevelés megvalósítása.


Az óvodai nevelés alapfeladata az óvodás gyermekek testi és lelki szükségleteinek kielégítése. Szokásrendszerünket is ennek alapján alakítottuk ki, mely ezt biztosítja óvodásaink számára a mindennapokban. Hosszú távú célok: Els ıdleges értékünk az élet, amelynek alapja az egészség. Legf ıbb célunk az egészség – mint az élet meghatározó eleme – alapjainak megismertetése, az egészséges életmódra történ ı céltudatos nevelés , az elsajátított ismeretek mindennapi alkalmazása. EGÉSZSÉGKULTÚRA, EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDRA NEVELÉS CÉLJA ÉS FELADATA Ahhoz, hogy az egészségnevelés célját és feladatát meghatározzuk, meg kell fogalmaznunk, hogy mit is értünk egészség alatt.


Egészséges életmódra nevelés projekt óvodában

A projekt megvalósításának helye a nyitrai Ľ. Meghatározóvá vált az egészséges életmódra nevelés. A genetikai meghatározottságon kívül a betegségek túlnyomó többsége a helytelen életmódra vezethet ı vissza. Három hetet meghaladó projekt.


Ezért fontos, hogy tanulóinkkal megismertethessük az egészséges életmód néhány alapelvét. Szeresd egészségedet, mert ez a jelen Védd a kisgyermeket, mert ez a jövő. Vizuális nevelés : Közlekedési eszközök, jelzőtáblák, lámpák,gyalogos gyerekek és felnőttek készítése, rajzolása, kivágása a szituációs játékokhoz, közlekedési terepasztalhoz stb. A közlekedésre nevelés témakörei.


Eredményességek, produktumok o plakátok o tablók o rajzok o gyurmából készített alkotások o hirdetés o fogalmazások o folyamatos fényképezés, diasorok készítése o hangulati hatások, őszi képekhez versek gyűjtése o iskola. Nagy örömünkre szolgált, hogy a TÁMOP 3. Ez egy rendhagyó hét, amelyen az egészséges életmódra nevelés fokozottan előtérbe kerül, és annak egy nagyobb témájával foglalkozunk. Ez alkalommal a táplálkozáson volt a hangsúly, persze sok egyéb téma mellett. Akárcsak az étkezés, a sportolás is keretezi a gyermek életét. Kitartásra nevel, remek csapatépítő funkciója van, rendre tanít, és még hosszasan sorolhatnánk pozitívumait.


A környezeti és az egészséges életmódra nevelés az óvodánkban Az innováció a küls ő világ tevékeny megismerését szolgálja a kompetencia alapú fejlesztés hatékony módszereinek alkalmazásával. A szakdolgozat az egészséges életmódra neveléssel foglalkozik mind a családban, mind az óvodában. Nagyon fontos az egészséges élet, egészséges életmód követése, hiszen óvodapedagógus jelöltként nem is lehetne jobban nevelni,.


Fontos szerepük van a helyes testtartáshoz szükséges izomegyensúly kialakulásában, felerősítik, kiegészítik a gondozás, és egészséges életmódra nevelés hatásait. A spontán, a szabad játék kereteiben végzett mozgásos tevékenységeket kiegészítik az irányított mozgásos tevékenységek. Pedagógiai Programjának egyik kiemelt területe az egészséges életmódra nevelés , amely magában foglalja a helyes táplálkozást, tisztálkodás, fogápolás, a mindennapos mozgás, levegőzés, illetve a pihenés fontosságát. Mindennapjaink során folyamatosan foglalkozunk ezekkel a témákkal. Magyarország sajnos nem arról híres, hogy egészséges életmódot folytatna.


A fentiek együttesét tartom a projekt legfontosabb hozadékának. A gyermekeknek a kertben végzett megfelelő növényápolással és gondozással (pl.: biogazdálkodás) példát tudunk mutatni az egészséges , vegyszermentes növényi- és állati termékek előállítására. A lovas oktató a programot az általa kidolgozott tematika alapján bonyolítja, figyelembe véve a gyermekek életkori sajátosságait.


Egészséges életmódra nevelés projekt óvodában

Környezeti nevelés keretein belül beszélgetünk az egészséges táplálkozásról, a sárgarépát tisztítás és darabolás után kóstoljuk. Megbeszéljük a benne rejlő vitaminok és rostos anyagok pozitív hatását. Répa „kukackát” készítünk sárgarépa karikákból, fogpiszkálóval összeillesztve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések