2018. augusztus 3., péntek

Elvált szülők gyermekeinek viselkedése

A gyerek viselkedése ebben az életkorban érzelemvezérelt, tehát az aktuális indulatait, érzéseit azonnal kiengedi magából. Tehát egyik pillanatban tiltakozhat, de a másikban akár jókedvre is derülhet. A szülők többsége ezt a jelzést félreértelmezi: „nem akar menni, fél az apjától, nem szeretik, nincs ott jó helyen. Sokszor azonban évekkel később kerülnek hozzám az elvált szülők gyermekei.


Elvált szülők gyermekeinek viselkedése

Ilyenkor már állandósult, komolyabbá váló nehézségekkel, pszichés problémákkal. Nézzünk meg néhányat azok közül a nehézségek közül, melyek nagyon megnehezíthetik az elvált szülők gyermekeinek mindennapjait. Hogyan tegyük könnyebbé az ő helyzetüket, hogyan viselkedjenek a szülők ? Csizmadia Dóra pszichológus. A gyermekre nem maga a válás ténye gyakorolja a legrosszabb hatást, hanem a szülők egymáshoz és hozzá való viszonya. A válás hatása a gyermekre Az a tény, hogy elvált szülők gyermekinél több a mentális zavar, nem bizonyítja, hogy ezek a zavarok a válás hatására keletkeztek, lehet, hogy már a válás előtti állapotok.


Az elvált szülők gyermekeinek -a nő fel úgy, hogy felnőtt korában nem hisz a szerelemben. Fiatalabb korukban olyannyira azonosítják magukat a szüleikkel, hogy mikor felnőnek, úgy érzik, maguk is arra vannak ítélve, hogy elbukjanak a szerelmi kapcsolatokban, ezért romboló viselkedést vesznek magukra. Ha bárkit hitegettek azzal, hogy elvált szülők gyermekének lenni már csak ezek miatt is megéri, az most ezeket a sorokat olvasva valószínűleg legszívesebben ordítana, sírna vagy épp keservesen felnevetne. Elvált szülőkkel felnőni ugyanis hátrányt jelent az élet több területén is, akárki akármit mondjon is. Gazdag Enikő pszichológus szerint a gyerek szempontjából kifejezetten káros, ha az elvált szülők valamelyike a másik ellen hangolja a gyereket.


Ezt hasított lojalitásnak hívjuk a családterápiában, és azt jelenti, hogy a gyerek alapvetően úgy születik és úgy él, hogy szereti az anyját és az apját. Amennyiben a szülő részben vagy teljesen eltűnik a gyermeke életéből, azzal gyakorlatilag elhiteti vele, hogy nem méltó a szeretetre. Ennek az az oka, hogy sokszor a szülők jelentősen támogatták gyermeküket, akinek korai halála megfoszthatja őket az „eltartójuktól” - magyarázzák a Kamara szakemberei. Az özvegyi jog által biztosított lakás és annak berendezése mellett az özvegy a hagyaték további vagyontárgyainak felét is megkapja, a másik fele.


Vagy azért, mert még nagyon kicsiny a gyermek, vagy kicsiny korától már külön éltek a szülők (és soha nem is érezte őket egységként), vagy valamely okból soha nem is alakult. A veszteség után a gyermekek viselkedése gyak-ran agresszívvá változik, indulatosabbak lesznek. Ez az agresszív viselkedés irányulhat az egyik vagy mind-két szülő felé is. Ez a jelenség a szülők veszteségének feldolgozását is nehezíti. A jelenleg hatályos CSOK rendelet is úgy rendelkezik, hogy elvált szülők kiskorú gyermekeinek elhelyezését a jogerős ítélet bemutatásával kell igazolni, de információink szerint elfogadható, ha ebből a határozatból kiderül, hogy a gyermekek Önnel egy háztartásban, egy lakcímen élnek.


Negyven éve közülük kétszer annyian adták be a válási papírokat, mint azok, akiknek szülei együtt éltek, mára viszont csak a szorzó. Szeretettel várom csoportomba mindazokat, akik vigasztalódásra, támogatásra, szüleik válásából adódó veszteségük feldolgozására vágynak, melynek terheit. A dolgozatom címe az elvált szülők gyermekeinek a párkapcsolati attitűdje elnevezést kapta. Résztvevőket tekintve egyetemistahallgatók lettek leinterjúzva szám szerint nyolcan.


Az interjúim alátámasztására elméleteket és fogalmi, fejlődés, történi kereteket használtam fel. Egyéni tanácsadás felnőtt, kamasz, szülő:. Szakdolgozatomban elvált és nem elvált szülők családrajzának elemzésére és összehasonlítására vállalkozom.


A rajzok által ismertetem a gyermekek lélektani folyamatait valamint a rajz elaborációs funkcióját. Vásárolj azonnal, licitálj aukciókra, vagy hirdesd meg eladó termékeidet! Az eredmények szerint az elvált és a házas szülők gyermekeinek az átlagos pszichológiai „jólléte” között vannak különbségek és természetesen ezek a differenciák az utóbbiak esetében jóval kedvezőbbek. Ennek ellenére, az elvált szülők gyermekei érzelmileg jól adjusztáltnak (beszabályozottnak) bizonyultak.


Elvált szülők gyermekeinek külföldre utazásáról „Érdekelne, mit mondanak a jogszabályok az elvált szülők kiskorú gyermekeinek külföldre utaztatásáról. Igaz, hogy nagyon bonyolult folyamat az. Minden embernek mást jelent a család – és örömmel meghallgatom mások definícióját, de senki engedélyére nincs szükségem. Mozaikcsaládok, szivárványcsaládok, elvált szülők , újraházasodottak, féltesók és örökbefogadott gyerekek, nagyik és nagypapák, kutyák-cicák-papagájok, nagy ünnepek, kis drámák, állandó szeretet és támogatás.


Elvált szülők gyermekeinek viselkedése

A válás a gyerek életében mindenképpen nagy változás, és aligha tekinthető „normatív” eseménynek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések