2015. április 9., csütörtök

Ly végű szavak

Felhasználónév, vagy Email cím. Register Forgot Password ? J-s és Ly -os szavak gyakorló oktatóprogram segítségével! Mivel a j-s és ly -os szavak helyesírására nincsenek konkrét szabályok, ezért ezeket csak sok gyakorlással lehet megtanulni.


Mi 2gyakorló feladatot kínálunk Neked és gyermekednek a jobb jegyekért! A(z) „Magyar szavak listája” kategóriába tartozó lapok. A következő lap található a kategóriában, összesen lapból. Neked meg Diana, nem rosszindulatból mondom, de ahogy elnézem rád is fér a gyakorlás, ugyanis nincs olyan a magyar nyelvben, hogy tanítsa. Ne sértődj meg, csak magán vélemény.


Mint kiderült, 9-pontban összefoglalható, mely szavak esetében írunk j-t, mely szavak esetében ly -t. Igaz, minimális előismeretet feltételez a szabályrendszer megfelelő alkalmazása, így tudnunk kell, melyek az idegen eredetű szavak , és mely idegen szavakban volt eredetileg l betű, ill. Az ly írására pontos szabályaink nincsenek, mert azok a szavak , amelyek ly -nal írandók, nagyon sokféle eredetűek, különböző jellegűek.


Ly végű szavak

Az i, í a szavakban és a szavak végén Olvasd fel hangosan a szavakat: hív, mászik, irigy, mirigy, fázik, kínál! Csoportosítsd a hosszú í-vel és a rövid í-vel írt szavakat! A j- ly -os szavak mindegyikét meg kellene vizsgálni nyelvtörténet szempontjából, azaz megvizsgálni, milyen eredetű a szó, hogyan , milyen képzők segítségével keletkezett stb.


Mi a probléma a j- ly helyesírásával? Ez a lista azon magyar szavakat sorolja fel, amelyekben szerepel a dzs hang. A dzs a magyar ábécé nyolcadik betűje, az egyetlen trigráf.


Ly végű szavak

A magyarul tanulókat ily módon könnyen megtéveszthetik, de a kevésbé ismert szavak (pl. ruggyanta, podzol) akár a magyar anyanyelvűeknek is gondot okozhatnak. Az érintett szavak betűrendbe soroláskor is gondot okozhatnak, mivel a magyar nyelvű szövegekben a kettős betűket elemeik szerint kell sorba rendezni. NYELVTAN - Ha nyelvtani tudásod szeretnéd bővíteni.


Honlapunkon bővítheted angol szókincse találsz angol nyelvvizsga teszteket, angol nyelvtani segédleteket, angol önéletrajz mintát, utazással kapcsolatos hasznos útiszótárat. Hogyan írjuk az elipszilonos jé végű szavakat val vel toldalékkal? A magánhangzó hosszú változatát tartalmazó. Van olyan szabály hogy a ragban csak pontos jé lehet ? Tudom hogy az amellyel az alapból már elipszilonos jé de mintha régebben általános iskolában tanultam volna ilyen szabályt.


Kicsúsznak a szájunkon, és fegyelmezetlenek. Hiába bízunk rájuk nagyon fontos. Kétség esetén szótárban kell megnézni, mely szavakban írunk ly -t, melyekben j-t. A feladványban 4-vagy 8-betűs szavak közül választhat.


A mássalhangzók emelkedő sorrendben, a magánhangzók kód formában jelennek meg. Ezek alapján újra kell szerkeszteni a szót. X betűvel kezdődő szavak – SzóJelentése. Egyébként az ly -os írásnak is megvannak az okai, a legtöbb szónál lefedhető néhány szabállyal, hogy mikor ly , mikor j. UÚÜ betűvel kezdődő szavak – szojelentese. Gyányi Ibolya Hány szótagúak a szavak ? Ezen az oldalon a hétköznapi magyar nyelvben használt - de kevésbé ismert - valamint a külföldi eredetű szavakat gyűjtjük.


Kellemes időtöltést kívánunk a szótár használatához, reméljük hasznosnak találod. Az oktatóprogramok témakörönként, játékos formában és közérthetően tanítják meg a nyelvtant és a helyesírást. A tanultakat leellenőrizhetjük a feladatokkal, tehát gyermekünknek nem a dolgozatnál kell rájönnie, hogy a témakörre többet kellett volna tanulni. A megfejtést adó szavak csak e magánhangzót tartalmazhatnak. Ráadásul mindegyikben szerepelnie kell j vagy ly hangnak.


Az üresen maradt szürke négyzetekbe magadtól írd be a hiányzó magánhangzókat! Emiatt az emberek inkább a ly javára tévednek, tehát inkább írnak csevelyt csevej helyett, mint mondjuk csermejt csermely helyett. Az oldal az ajánló után folytatódik. Szó elején csak a lyuk, lyukas, lyuka lyukaszt stb.


Hagyományos írásmód Ly van az -ály, -ély végű szavak toldalékában: engedély, osztály, tekintély. Az ingadozó kiejtésű h végű szavak -val, -vel és -vá, -vé ragos alakjait ezentúl kétféleképpen lehet írni, nem kötelező az elseje, elsejei szóalakok számjegyes írásakor a j-t kiírni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések