2015. augusztus 5., szerda

Alacsony vérnyomás

Krónikusan alacsony vérnyomásról beszélhetünk, ha a vérnyomás első, azaz szisztolés értéke tartósan nem haladja meg a 1Hgmm-t. Fontos megkülönböztetni a helyzetváltozatás kapcsán esetlegesen fellépő vérnyomáseséstől (orthostaticus hypotonia). Az alacsony vérnyomás különböző okokból eredhet, mindegyik eset külön kezelési módszert igényel. Fontos azonban, hogy sokszor csak véletlenül derül ki, pedig komoly betegségek kísérő tünete lehet.


A vérnyomás kóros értékeinek az egészségre gyakorolt hatásaival az orvostudomány rengeteget foglalkozik, ám legtöbbször csak a magas vérnyomásról hallunk. Ugyanakkor a krónikus (idült) alacsony vérnyomás (hipotónia) is számos szövődmény előidézője lehet. Mikor alacsony a vérnyomás ? Korábban a klinikusok és kutatók is úgy gondolták, hogy az általános alacsony vérnyomás nem terjed át az agyra.


A legfrissebb vizsgálati eredmények azonban azt igazolták, hogy ilyenkor az agyi vérátáramlás is alacsonyabb a betegeknél, ezáltal kialakul az agyi működések csökkenése. Fiatal korom óta mindig alacsony volt a vérnyómásom. Kb:féléve megváltozott a vérnyomás és a velemért pulzus is.


Az alkati alacsony vérnyomás (hypotensio) sok esetben nem okoz panaszokat, és nem igényel kezelést. Be kell avatkozni, ha levertség, fáradékonyság, aluszékonyság, fejfájás, szédülés vagy más panasz társul hozzá. A pulzus és a vérnyomás összefügg. A magas pulzusszám gyakran együtt jár az alacsony vérnyomással.


Ennek az a természetes oka, hogy az okos szervezet kompenzálni próbál: ha a túl alacsony vérnyomás nem tudja elég oxigénhez, tápanyaghoz juttatni a szöveteket, felgyorsul a szívverés, hogy több vér kerülhessen a rendszerbe. Megmutatja, mennyi az alacsony , normális, túl magas vérnyomás a korod szerint. Azt tudjuk, hogy a magas vérnyomásra nagyon oda kell figyelni, mert komoly életveszélyt jelent, ha nem cselekszünk időben. Minden az alacsony vérnyomás és a szédülés tárgyköréből.


Szakértő válaszol rovatunkban a látogatók által feltett kérdések és az arra adott szakorvosi válaszok olvashatók. Napjainkban elsősorban a magas vérnyomásról beszélnek, ha keringési rendellenesség kerül szóba. Ahhoz, hogy az alacsony vérnyomásról beszéljünk, tudnod kell, hogy. Fá­radt­ság, szé­dü­lés, hi­deg vég­ta­gok, ál­lan­dó ásí­to­zás, gyen­ge kon­cen­t­rá­ció – no­ha az ala­csony vér­nyo­más nem ve­szé­lyes, a tü­ne­tei kel­le­met­le­nek.


A tartósan alacsony vérnyomás elsősorban fiatalokra jellemző. Ezzel ellentétben a helyzetváltoztatás kapcsán fellépő, ún. Bíró dénes módszere alapján. A meditációt elmondja Wagner Lajos Reiki mestertanár.


Alacsony vérnyomás

A magas vérnyomásnak bőséges irodalma van az orvostudományban, az alacsony vérnyomás viszont egészen a legutóbbi időkig elhanyagolt terület volt. Pedig a tartósan alacsony vérnyomás nem elhanyagolható, bizonyos alapbetegségek kísérőjelensége lehet. De mit jelent pontosan a vérnyomás mérésekor használt szisztolés, illetve diasztolés érték, és melyiket fontosabb figyelembe venni?


Bár a magas vérnyomásnak. A krónikusan alacsony vérnyomás esetében még van akkora a vérnyomás , hogy a vese, máj stb. Ha valamilyen gyógyszer szedése váltotta ki, akkor a kezelőorvos másik készítményt írhat fel, vagy módosít az adagoláson.


A kutatók szerint az alacsony vérnyomás bizonyított szív-ér rendszeri betegségben „a korai vaszkuláris öregedés jele lehet”. A másik magyarázat, hogy az alacsony vérnyomás csökkent perctérfogatot és agyi véráramlást jelenthet, és ennek lehet szerepe az agyi atrófia gyorsulásában. Ugyanakkor előfordul, hogy az alacsony vérnyomás csupán tünete egy betegségnek, amely lehet például a mellékvese működési problémája vagy akár szívelégtelenség is.


Ezekben az esetekben természetesen orvosi kezelés szükséges, amelynek megkezdésére éppen az ilyen tünetek hívhatják fel a figyelmet! A köztudatban szinte csak a magas vérnyomás veszélyei élnek, pedig az alacsony vérnyomás ugyanúgy okozhat problémákat. Főleg a fiatal, magas, vékony lányokat érinti, és rossz hír, hogy ez később könnyen magas értékekbe csaphat át. Nem kell összekeverni a tartósan alacsony vérnyomást azzal, ha az illetőnél például helyzetváltozatás miatt lép fel vérnyomásesés. Ha ugyanis fekvés után felállunk, a mért nyugalmi értékhez képest a szisztolés vérnyomás legalább Hgmm-rel, a per érték vagy úgynevezett diasztolés vérnyomás minimum Hgmm-rel alacsonyabb lesz.


Alacsony vérnyomás

Mik az alacsony vérnyomás következményei? Szerencsére alacsony vérnyomás ritkán okoz komolyabb betegséget, azonban, ha hosszú ideig fennáll, akár súlyos következményei is lehetnek. Rontja a memóriát és a szellemi teljesítőképességet, depressziót okozhat. Veszélyei közé tartozik, hogy az idő előrehaladtával, a beteg.


Tartósan alacsony vérnyomás tünetei. Nagyfokú testi leromlás. Leromolhat az ember szervezete, ha éhezik, ha a fizikai munkájának nem megfelelő táplálék­mennyiséget fogyaszt, de azért is, ha sorvasztó betegsége van (rosszindulatú daganat, tuberkulózis stb.). Okok Meglepő módon az alacsony vérnyomás egyike azon ritka rendellenességeknek, amik elsősorban a fiatalokat érintik. Kiválthatják gyógyszerek vagy más betegségek, például mellékvese-elégtelenség, de akár hosszan tartó ágyban fekvés vagy alacsony só- és folyadékbevitel is.


A kellő mennyiségű folyadékbevitel a vérnyomás növekedését segíti elő, ezért annak, akinek alacsony a vérnyomása, naponta legalább 2–liternyit kell elfogyasztania. Az elfogyasztott vízbe jó minőségű, természetes himalája sót téve gyorsan segíthetsz magadon. Az orvosnak tudnia kell, hogy milyen napszakban és helyzetekben jelentkezik a probléma, illetve szed-e a beteg valamilyen gyógyszert, és van-e az alacsony vérnyomásra jellemző panaszai mellett más egyéb tünete. Hungarian-English dictionary.


Egyéb, nem gyakori mellékhatások: magas vagy alacsony vérnyomás kóros pulzusszám vagy nem áramlik vér a szívbe, a vénák elszíneződése vagy tágulata, a vér túl magas, illetve túl alacsony káliumszintje, magas vércukorszint, illetve cukor megjelenése a vizeletben, a vér alacsony kalciumszintje, a vér.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések