2015. augusztus 27., csütörtök

Méhek gondozása

Méhek gondozása

Annak érdekében, hogy a méheket ne irritálják vagy ne vonják el az elvégzendő feladatokból, nem kell zavarni anélkül, hogy sürgősen zavarnák őket, gyakran ellenőrizve a méhkasokat. Moson, Sopron és Vas megyében – a burgenlandi szokásokhoz hasonlóan – már Üszögös Szent Péter napján (február 22.) megemelik a méhkasokat, megkopogtatják, „felébresztik” a méheket. Ez a tavaszi hónap a főhordás előtti hónap. Szükség van jó méhanyára, sok dolgozó méhre, megfelelő kaptárra, bőséges méhlegelőre, és megfelelő időjárásra. Természetes úton a következő történik: a méhcsaládban a bőséges mézkészlet miatt felborul a nyitott és fedett fiasitás aránya.


A szokásos lepényezés után készüljünk fel a szörpös etetésre. Méhek tavaszi serkentése. A mai modern méhészkedés azonban már nem létezik a méhek rendszeres etetése és itatása nélkül. A nagy felmérésnél már elhelyeztük a családoknál az etetőket. A téli repülés a méhek számára a tisztogatás, pozitív hatással van, a tekintetében hogy télen nem jönnek ki.


A keretetetőnek az az előnye a tálcával szemben, hogy nem kell megemelni a rostakeretet a fészek fölött, tehát kedvezőbb a család hő-gazdálkodása. Ha a méhek már együtt vannak, beadják az élelmet, a gyűjtőt bezárják, és pincézik. Először a földhöz koppintják a ládát, majd vagy belógatják a kalitkát, vagy a rajszállító fedelének hasítékában rögzítik.


MÉHÉSZ Feladatok és tevékenységek A hajnali félhomályból lassan kibontakozik az erdő szélén álló kaptársor. Amint a nap első sugara a kaptárakra vetődik, a kijárókban megjelennek a méhek. Virágai hímnősek, öntermékenyek, megporzásukban a méhek , legyek és rovarok segítenek. A szamóca fejlődésére jellemző, hogy tavasztól nyár közepéig a vegetatív részei fejlődnek, azaz a levél, szár, termés, gyökér, majd a nappalok rövidülésével, a hőmérséklet csökkenésével a generatív fejlődési szakasz. E nélkül a méhek hatékony tenyésztése egyszerűen lehetetlen.


Ez a kérdés különösen fontos a téli-tavaszi időszakban. Ekkor az alábbi pontokat kell követnie: A hizlalásnál nem szabad ° C alá esni, amikor a hőmérő ° C-ot mutat, a hízó nem repülhet. A méhészek megfelelő gondozása. Ellentétben a nem kívánatos és veszélyes darazsakkal, melyeknek egyszerű csapdákat is készíthetünk, a méhek elképesztően fontos szerepet.


Hiszen, ha nincs több méh, nincs beporzás, akkor pedig nincsenek növények, se állatok és így ember sem. Sárgán világító virágaival és édes illatával a balkon aranya feltűnő jelenség az emberek és a méhek számára egyaránt. Gondozása viszonylag egyszerű, a kicsit napos vagy még inkább félárnyékos helyeket kedveli, méghozzá állandó öntözés mellett, nagyon fontos, hogy rendszeresen locsoljátok, másképp virágai. Kiváló vágott virág, virágzatát a méhek is nagyon kedvelik. Jól mutat más virágokkal összeültetve a kert egy vadvirágokkal beültetett szegletében.


Bármilyen talajba ültethető, csak száraz legyen a talaj számára. Hazánkban kevéssé elterjedt dekoratív lágyszárú évelő, mely az Egyesült Államok délnyugati részén őshonos, s melynek feltűnő színű bugavirágzata igen vonzó a méhek és a pillangók számára. Ha ezt betartjuk éven át, így télen is kertünk dísze lehet, mivel betegségek és kártevők sem támadják meg az esetek többségében.


Méhek gondozása

A honey bee can fly for up to six miles, and as fast as miles per hour. A jelek a lakás vizuális ellenőrzése után maradnak. Cseh Köztársaságban a szelekció eredményeként.


A sétányrózsa gondozása. Tarthatjuk edényben, cserépben, balkonládában. Szereti a tőzeges, tápanyagdús talajt. Sok öntözést igényel és érdemes hetente tápoldatozni. Nyáron sok, de nem direkt fényre van szüksége.


Méhek gondozása

Akár az udvarra is kivihetjük, de a tűző, déli naptól védeni kell vagy szoktatni kell hozzá. Az ültetés utáni időszakban rendszeresen, de mérsékelten öntözd. Később elegendő lesz már csak a száraz időszakban meglocsolnod.


Ne aggódj, nyárra megnő, és ősz elején.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések