2016. március 10., csütörtök

Földrajzi nevek helyesírása tollbamondás

Földrajzi nevek helyesírása tollbamondás

A márciusban közzétett helyesírási kvízünket csaknem ötezren töltötték ki, ezért újabb teszttel jelentkezünk: olyan helyesírásikvíz-sorozatot készítünk, melyben olvasóink tematikusan, egy-egy kérdéskör kapcsán. A fônév a tulajdonnevek helyesírása Személynevek, állatnevek, földrajzi nevek Olvasd el a mondatokat! Húzd alá és írd ki a tulajdonneveket a füzetbe!


A fônév – a tulajdonnevek helyesírása Személynevek, állatnevek, földrajzi nevek Olvasd el a mondatokat! A tulajdonneveket nagy kezdôbetûvel írjuk! Magyarország Európában, annak csaknem a közepén fekszik, a Duna és a Tisza folyók mentén.


Egyszavas (egybeírt) földrajzi nevek. Gyakorlás: Tollbamondás íratása. A magyar, illetve az idegen írásmód szerinti írás, az átírás szabályai.


Differenciálásra felhasználható feladatok a tananyaghoz kapcsolódóan. Tollbamondás Ha a János-hegyről letekintünk, Pest, Buda és Óbuda egy városnak látszik, melyet a Duna szel ketté. A földrajzi nevek és az intézménynevek helyesírása. Budapest, Magyarország fővárosa.


A magyar helyesírás szabályai érvényes (12.) kiadása a 172–185. Helytelen megoldás esetén nincs pontlevonás. A gyakorlófeladatok a kombinációs pontszámba nem tartoznak bele. A földgömb az ötszáz évvel ezelőtti földrajzi ismeretekről árulkodik. Európa, Ázsia és Afrika kiterjedését már az ókori tudósok is túlbecsülték.


A legkorábbi fennmaradt földgömb is erről tanúskodik. Egyetértek cikk írójával, a földrajzi nevek helyesírása nagyon nehéz. A dolog érdekessége, hogy földrajz órán, sőt földrajz írásbeli érettségin sem kell megkövetelni: pl.


Marszej alakra ugyan úgy jár a pont, mint a Marseille-re. Van külön szakmai helyesírása az orvostudománynak, a kémiának, a botanikának stb. Helyesírás, Magyar feladatlapok, Versenyfeladatok, Nyelvész feladatlap, Igék óravázlat, Szövegértés, -ba, -be, -ban, -ben, Névutók gyakorlása, Mesék. Bécs, Mátra, Dunántúl, Belső-Ázsia, Rákos-patak, Nagy-Ausztráliai-öböl, Ördög küllője, Tolna megye, Akácfa utca, stb. Nagyon fontos ismerni, hogyan kell helyesen írni a földrajzi neveket.


Földrajzi nevek felismerése, betûrendbe szedése. Tulajdonnevek másolása. Toldalékos fônevek gyûjtése. Szólánc nevekkel elválasztása. Igei személyragok pótlása.


A Kormány az Alkotmány 35. A tananyag első feladatában a Magyarországgal határos országok nevét kell a megfelelő helyre. Az egyelemű és az egybeírt földrajzi nevek. A kötőjellel összekapcsolt elemekből álló földrajzi nevek.


Földrajzi nevek helyesírása tollbamondás

A különírt elemekből álló földrajzi nevek. A csillagászati elnevezések. A kitüntetések és a díjak neve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések