2016. április 1., péntek

Méhek kelési ideje

A nászrepülésre a kelés után általában 4-nappal kerül sor. Ehhez szép időnek kell lennie: napsütés, szélcsend. Ha a kikelés utáni második hét végéig nem párzik, akkor már nem is fog tudni párzani, és herepetéző lesz. A tervszerű méhészetben nem hagyatkoznak arra, hogy a méhek saját maguknak nevelnek anyát.


Méhek kelési ideje

A fejlődés ideje függ a kaszttól és a hőmérséklettől. Az európai fajtáknál az anya 1 a dolgozó 2 a here napig fejlődik. Az afrikanizált méhek gyorsabban fejlődnek, ott az anyák már naposan kelnek. Vannak más, gyorsabban felnövő hibridek is, amelyek így immunisak az atkára.


Tudomásul kell vennünk, hogy amennyiben az öreg anyát eltávolítva a méhcsaláddal egy új anyát kívánunk elfogadtatni, az a méhek szempontjából nézve durva, erőszakos beavatkozás, amire nem minden esetben reagálnak nekünk tetsző módon. A kelési időt a tojások keltetőbe rakását követő naptól számoljuk. Például, ha nyári meleg van, vagy a keltetőgépbe helyezés előtt már ült a tojásokon egy kotlós 1-napig, akkor előbb lehet számítani a csibék kelésére. A beszélgetés kezdetén kiderült, hogy Nigicser Győző hektáron gazdálkodik, étkezési kukoricát is termel már éve, nagy tapasztalata van tehát ezen a téren. A kotlási periódus második felében és a fiókák kikelésére a méhek lépsejt-szerkezetére hasonlító piros redőzet látható rajtuk.


Méhek kelési ideje

Erről a szövetről tejet tartalmazó sejtek válnak le és gyűlnek össze a begyben, melyet a szülő felöklendez, és a fiókákat eteti vele. A begytej sűrű képződmény, állaga a túróhoz. Egyik alakja a lódi here, amely csak nagyobb méreteiben tér el a közönséges fehér heretől. Hátránya, hogy cianogén glikozidokat tartalmazó egyedei, főleg száraz tavaszon, elszaporodnak a legelőn. A legfontosabb a növény csírázási és termesztési hőigénye.


Ezen kívül befolyásolja a talaj előkészítésének lehetősége és az időjárás is. Függ attól is, hogy milyen növényt milyen céllal, milyen időszakban akarunk termeszteni. A sütik kis méretű szöveges fájlok, amiket a weboldalak arra használnak, hogy javítsák a böngészési élményét. Az érvényes jogszabályok alapján tárolhatunk olyan sütiket a böngészéshez használt eszközén, amik létfontosságúak a weboldal működéséhez. Ha azt hiszik, hogy a rabszolgaság ideje lejárt, tévednek!


Méhek kelési ideje

Legalábbis a méhek világában még mindig tart. Magyarország mezőgazdasági portálja. Mezőgazdasági új és használt gépek, szakcikkek, információk, fórum. A dajka is természetesen etetve legyen, legalább amíg be nem fedik a méhek a bölcsőket. A dajka a fészekben kapjon egy műlépes keretet, mert hordásban a bölcsőket beépítik a méhek.


Jól számoljuk ki a kelési napokat, nehogy egy anya is kikeljen, mer akkor annyi a munkánknak! Munkánk tiszta, precíz és hiba mentes legyen! A talaj felső rétegének nedvességtartama addigra lecsökkenhet, kelési nehézségekre lehet számítani. Ebben az esetben is csökkenhet a tőszám, így a termésmennyiség is rosszabb lesz. Hogy szépen fejlődhessen a kukoricatábla, a kukoricavetés idejét jól kell megválasztani.


Répcelak, Vas megye) 30. Please try again later. A tenyésztésre kiválasztott családoktól, egyszerűen csak kiveszem azt a keretet amelyben napos álcát találok, előny ha fiatal világos lépben van. Könnyebb kiszedni belőlle) Szemre állapítom meg a az álca korát, nem sokat szoktam tévedni mert órán belül kelnek az anyák, ennyi kelési idő eltérés egyébként is lehet.


A védekezést a rajzás intenzitásától függően 7-naponként kell megismételni. A rövid várakozási ideje (nap) miatt kártevők második generációja ellen illetve nyári vagy korai fajtákban ia alkalmazható. A kezelést célszerű a hernyók kelési stádiumában alkalmazni. A tojásokat meg kell lámpázni a kelési napon. A fiatlan tojásokat el kell távolítani.


Ezeket meg lehet főzni és odaadni a kutyának vagy a baromfiknak. Forgatni és hűteni kell a tojásokat kétszer egy nap, reggel és este. Néha már áprilisban, repcén vagy füzes környékén is megrajozhatnak a méhek. Legtöbbször a júliusi raj koldusraj.


A rajzási hajlam minden méhben jelen van. Táblázat a növények csírázási idejérõl és csírázási hõmérséletérõl.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések