2018. november 5., hétfő

Spar hekk törzs

Sokan tévedésből emiatt ”balatoni” halnak gondolják, pedig ezt a hekket az Atlanti-óceán Dél-Amerika partjai mentén halásszák. A jó öreg balatoni sült hekk receptje! Balatoni azért, mert ott esszük. Hozzánk is eljutott a hír, hogy nem ott él a hekk. Minden nyár elengedhetetlen kelléke ez az étel.


Azonban akik távol maradnak a vízparttól, azoknak sem kell lemondani róla, hiszen itt egy remek recept. Tehát nem ott fogják ki frissen a balcsiparton, és nem, még csak nem is édesvízi hal. Sajnos tévedés, hogy a balatoni hekk csak a haltörzs.


A haltörzset valahová máshová szállítják, mert a Balcsinál és a hazai hűtőpultokban kapható az csak a törzs alsó harmada, azaz a farka. Nem kell sokáig olvasztgatni, a sózástól úgyis felenged kissé! A bevagdosás is jó tesz neki, amit fentebb irtak. A nedvesség annyiban érdekes csak, hogy a forró olaj felhabzik tőle, esetleg kifut, de a paprikás liszt jobban tapad a nedves felületre, és fel is szívja a vizet. Olyannyira elterjedt, hogy talán sokan közülünk hajlamosak azt gondolni, hogy a balatoni hekk a balatonban él, holott ez távolról sem igaz.


Az Atlanti-óceán lakója, és leginkább Argentína partjainál halásszák, hazánkba már csak fagyasztott állapotban, mint törzs , vagy mint filé érkezik. Teste torpedószerűen megnyúlt. Szája a szeme alá nyúlik, és hosszú, nagyon hegyes fogakkal teli. Háta és oldala sötétszürke, hasoldala fehértől ezüstszürkéig terjed.


Kérjük, hogy a termékek átvételekor minden esetben olvassa el a terméken található címkét és ne kizárólag azon információkra hagyatkozzon, amelyek a weboldalon találhatóak. Rántott hal sütőben sütve, egészségesen, olaj nélkül! Sajnos a vendéglátósok panaszkodnak is, hogy ez most nem kimondottan az Ő időszakuk. Nincs mása a balatoni hekknek!


Ezüstös szürkés bőre, tört fehér színű húsa van. Kevésbé hengeres mint a hekk , annál oldalról lapítottabb. Szintén ragadozó hal, azonos területeken ( Atlati –óceán délnyugati része FAO) található a fő halászati zónája.


A legtöbben sejtik, hogy a tengeri halak egy része fagyasztva érkezik hozzánk, hiszen nincs elég közel a tenger, hogy időben idejussanak. Retró sült hekk Receptek a Mindmegette. Ha hekk filét sütünk akkor csak az egyik oldalát irdaljuk be. Nyugodtan sózzuk, mert nehéz elsózni, de könnyű sótlanra készíteni.


Jól dörzsöljük is bele a résekbe is jusson belőle. A lisztet keverjük össze a pirospaprikával majd terítsük el egy tálban vagy tálcán. A hekket alaposan sózzuk be.


Nem múlhat el a nyár a gyorsan elkészíthető, paprikás lisztben alaposan meghempergetett, sült hekk nélkül. Van aki fokhagymásan készíti, én nélküle, de kínálok mellé egy kis fokhagymás kencét amit a lángoshoz is szoktam. BL-búzaliszt)Ízesítéshez: só és frissen őrölt fekete borsSütéshez: napraforgó étolaj Hogyan kell előkészíteni a hekk halat? Sült hekk hal hozzávalói:kb. Két kardinális lépésre van szükség, az egyik a hekktörzs.


Hekk -Tár Hekk Terasz Büfé és Szendvicsező Kedves régi Vendégeink! Amennyiben mégis az élő jószág mellett döntenénk, tudnunk kell, hogy a hal a pszichológiai hadviselés és az álcázás mestere, és nem lehet konvenciózus módszerekkel hidegre tenni. Elkészítés: tejbe belepakoljuk az összes füszert,jó sok sóval, a halat több órán át ebben pácoljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések