2018. november 6., kedd

Nyelőcső daganat fiatalon

A daganat hamar ad áttéteket (metasztázisokat). Közvetlenül terjed a nyelőcső körüli szövetekre, amit a szegycsont mögötti és háti fájdalmak jelezhetnek. A tumor szóródhat a nyirokutakon keresztül, majd a véráram útján is: ekkor a májban, a tüdőben, a csontokban jelennek meg az áttétek. A nyelőcső sérüléseit nemcsak külső tényezők, lúgok, mérgek a szervezetbe kerülése okozhatja, hanem az olyan „belső ártalmak” is, mint például a reflux-betegség, amely során a gyomor tartalma rendszeresen visszajut a nyelőcsőbe, s a savak károsítják annak nyálkahártyáját.


A mostani daganat (cm-es) a fogsortól cm-re kezdődően, majd a későbbi vizsgálatok során kiderült (hála), hogy áttét nincs. A pontos leírás: “Az oesophagus alsó harmadában, a lumen kb. A legszűkebb szakasz vékony ceruzányi, a kontúr egyenetlen, a fal merev. Ennek hátterében az áll, hogy a reflux következtében a nyelőcső idegei is károsodnak, így a gyomorégés már nem észlelhető. Kevéssé köztudott, hogy a herék rákra gyanús elváltozásai - csakúgy, mint nőknél az emlőké - önvizsgálattal, a herék időnkénti áttapintásával saját magunk által is.


A gége és a légcső mögött helyezkedik el a nyelőcső , mely szintén a garatból nyílik, ugyanúgy, mint a gége, ahhoz igen közel. Nyeléskor egy rugalmas lemez, a gégefedő ráhajlik a gégebemenetre, megakadályozva, hogy az étel vagy ital a légutakba jusson. A legtöbb gégerákos és nyelőcső rákos beteg (hypopharynx daganat ) erős dohányos (vagy volt dohányos) és amellett többnyire alkoholista. Ritka kóroki tényezők a nehézfémekkel való tartós érintkezés (pl. króm, nikkel, urán), tartós azbeszt hatás, nagyenergiájú sugárzás.


Nyelőcső daganat tünetei Ha mégis tünetesek, akkor leginkább nyelési zavart okoznak. A nyelőcső daganat tünetei (ún. alarm vagy riasztó tünetek) lehetnek: nyelési nehezítettség, fájdalmas nyelés, fogyás, vérhányás, vérköpés, fekete (szurok) széklet, légzési nehezítettség, rekedtség. A jóindulatú elváltozások mintegy százalékát az ún.


Ezeket kis méret esetén rendszeresen követni kell, nagy méret esetében sebészileg eltávolítandók. A nyelőcső az emésztőrendszerhez tartozik, a gégefő magasságában kezdődik és a gyomorszáj területéig tart. Gyulladását okozhatja valamilyen külső tényező - például fertőzés vagy maró anyag, esetleg allergia vagy irritáló hatás -, illetve működési, azaz funkcionális zavar. A nyelőcsőrák sokkal gyakoribb, ha a nyelőcső korábban megivott erős lúg (például tisztítószer) miatt beszűkült, valamint ha a nyelőcső alsó záróizma képtelen rendesen kinyílni (ahalázia),s a nyelőcső eldugulásakor, amit egy lemezszerű hártya okoz,n vagy a fej és nyak rákos daganatai esetén. Az ismertetett eset jól példázza a hazai nyelőcső daganat leggyakoribb rizikófaktorait, tüneteit.


A logikusan felépített kivizsgálás elvezet a pontos diagnózishoz, melynek alapján tervezhető a kezelés. Korai nyelőcsőrákok esetén endoszkópos műtétek is végezhetők. Légcső és a nyelőcső betegségei és fájdalmai. A mediastinalis fájdalmakhoz hasonló panaszok származhatnak a trachea és az oesophagus megbetegedéseiből, is a tracheitis, bronchitis légzéssel összefüggő fájdalma könnyen felismerhető azokból az általános hurutos tünetekből, melyekkel együtt jár, így a torok és a garat belövelltségéből, náthából és. A vér alakos elemeinek előalakjaiból kialakuló daganat , forrása a csontvelő, illetve a nyirokrendszer.


Sok típusa van, melyekre más alakokból való kiindulás és a betegség különböző gyorsaságú lefutása jellemző. A leukémiák világszerte a rosszindulatú daganatos megbetegedések mintegy három százalékát alkotják. A nők betegsége A pajzsmirigy a nyelőcső két oldalán elhelyezkedő, pillangó alakú szerv. Két fontos hormont termel: a thyroxint és a trijód-thyronint, melyek az alapanyagcsere szabályozásának lévén, a szervezet valamennyi sejtjének működésére hatást gyakorolnak. A reflux betegség – amikor a savas gyomortartalom rendszeresen visszajut a nyelőcső alsó szakaszába és a savak károsítják a nyelőcső nyálkahártyáját - szintén magában hordozza a rosszindulatú elváltozás kialakulásának a veszélyét.


Nyelőcső daganat fiatalon

Tünetek: A korai nyelőcsőrák az esetek nagy részében nem okoz tüneteket. Ilyenkor minden falat szúrós kaktuszként szántja fel a torkunkat, még egy korty tea lenyelése is fájdalmas lehet. Ezt az érzést nemcsak légúti betegségek, vagy a torok gyulladása okozhatja, de gyomorégés, reflux betegség, a száj-torok- és nyelőcső területét érintő gombás fertőzés jele is lehet.


A sebészetnek a nyelőcső daganatok, nyelőcsőrák kezelésének minden fázisában jelentős szerepe lehet, még akkor is, amikor a daganatos sejtek már messze túlterjedtek a daganat kiindulási helyéről, azaz távoli szervekben áttéteket képeztek. A rák kezdeti stádiumában gyakorlatilag nem jelentkezik. A tünetek még a kórtörténet 2-szakaszában is hiányoznak.


Nyelőcső daganat fiatalon

Gyakran előfordul, hogy a daganat véletlenszerűen kimutatható, amikor a nyelőcső -dysphagia már nyilvánvaló, nehézséget okoz a folyékony tápok lenyelése is a torok gyulladásos folyamata kialakulásának hátterében. Mint a legtöbb rosszindulatú daganat esetében, előrehaladott stádiumban lévő gyomorráknál jellemző az egyéb okkal nem magyarázható fogyás, hasi fájdalom és a tapintható hasi rezisztencia. Gyomorrákos betegekben jelentkezhet még fekete széklet, amennyiben a daganat a gyomor falának vérzését okozza. Nyelőcső motilitásának fokozására: A Prokinetikus (Metoclopramide vagy cisapride) kezelést korábban sokan javasoltak a nyelőcsöi motilitás fokozására, de a legújabb tanulmányok szerint ezek a szerek nem müködnek jól a nyelőcső szakaszon, vagyis ezeket ne adjuk.


Miért van az, hogy közel egy évtizede egyre több a beteg – zavarodott - őrült ember, és miért halnak meg egyre többen fiatalon egyik napról a másikra? Az ok az alkalmazkodási képesség hiánya! Mihez kellene alkalmazkodnunk, közel egy évtizede?


Az első esetben a rosszindulatú daganat növekszik és a petefészek melletti szervekre terjed át, mint például a petevezetőre és a méhre. A második esetben a rákos sejt kitör a fő daganatból, és új daganatokat képez a hasban, a közeli szervek felületén és a szöveteken. A nyelőcső Candida gomba általi fertőzésének az előfordulása a ~ esetében, és a májzsugorban szenvedő betegeknél gyakoribb.


Gyomortükrözés esetén látható a Candida gomba -telep. A kezeletlen lisztérzékenység a rosszindulatú nyirokrendszeri ~ fokozott kockázatával jár! Allergia a gluténre, a gabonák ragasztóanyagára.


Nyelőcső daganat fiatalon

Ha bàrmilyen megoldàs van irj Apukàmnak nyelőcső daganata van, ami elkeseritő, hogy a felső harmadàban amit nem lehet műteni. Csővet tettek a gyomràba amin keresztül tàplàljuk. Azt mondták hogy ha hízik akkor lehet kepoteràpiàra jàrni.


A nyelőcső daganatai rendszerint rosszindulatúak, szűkítik a nyelőcső üregét, ezzel nehezítik a nyelést és a beteg táplálkozása nem lesz kielégítő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések