2018. november 14., szerda

Májusi jeles napok népszokások

Jeles napok multimédia oktatási segédanyag. Májusban több ünnepet, jeles napot tartunk számon, és sok kedves, szép, régi eredetű népszokás is kötődik a hónap harmincegy napjának egyikéhez, másikához. MÁJFA (MÁJUS 1.) A májusfa, májfa a természet újjászületésének szimbóluma, és szerelmi ajándék is lehet. A magyar nyelvterületen általában május elsejére virradóra állították, de néhol pünkösd vasárnap, vagy pünkösd az ideje.


Májusi jeles napok népszokások

Névnapok és népszokások 1. A többi munkaszüneti nap többnyire egyházi ünnepekhez, illetve jeles történelmi eseményekhez köthető. Ezeken felül vannak törvényben rögzített nemzeti emléknapok is, amelyek valamely tragikus vagy örömteli történelmi eseményre való emlékezésre szolgálnak, de nem munkaszüneti napok. A briteknél egykoron „thrimilce” néven szerepelt e hónap a kalendáriumban, arra utalva, hogy az évnek e szakában az angolszász parasztok. A legények meghatározott napokon látogathatták a fonót. A fonó több hónapos életét befolyásolták az ünnepek, jeles napok is.


A jeles napok a nép ősi tapasztalatának és az egyházi év liturgiájának ötvözetéből alakultak ki. Gergely-naptár szerint. István király szentté avatásának évfordulója. A népszokások a leíró néprajz egyik legfontosabb fejezetét alkotják. A hagyományos népszokásokat két csoportba szokás osztani.


Májusi jeles napok népszokások

Az egyikbe az emberi élet három legfőbb momentumához és azok előzményeihez és következményeihez fűződő szokások, a másikba pedig azok a hagyományos szokások tartoznak, amelyek az ún. A jeles napok között egyaránt megtalálhatók a fix, állandó dátumú, de a mozgó dátumú jeles napok is. Az oldal folyamatosan frissül, így az időközben keletkező jeles napok is regisztrálásra kerülnek és szinte azonnal feltünnek a jeles napok - világnapok aloldalon. Májusi ünnepek – ez a tavasz legszebb hónapja (sokak szerint az év legszebb hónapja is), a szerelmesek hónapja, ekkor már mindenki nagyon várja a nyarat.


A természet ebben a hónapban zöldül ki a legjobban, a kertek gyönyörű színekben pompáznak. Természetesen ennek a hónapnak is megvannak a jeles napjai, szokásai, érdekességei. Assisiben, a ferences rend megalapítója, aki az evangéliumi szegénységet, alázatosságot és irgalmasságot hirdette.


Májusi jeles napok népszokások

Egyes vidékeken úgy vélték, hogy a vetésre a legalkalmasabb a Ferenc-heti búzahét, vagyis az október 4-e körüli napok. Emléknap: olyan kitüntetett napot jelöl, amely egy ország, vagy egy nép életében kiemelt jelentőséggel rendelkezik, de nem nemzeti ünnep. Az év jeles napjai közül a szentek ünnepei körébe tartozó november 30-i András-nap a télkezdő férfi névnap. Ehhez több népszokás, helyenként még ma is élő hagyomány fűződik.


Az András-esti szerelmi jóslások ma már csak játék, tréfa formájában fordulnak elő. Januárt (Boldog asszony havát), ha eső veri, Kamra, erszény megszenvedi. A jóslások, babonák napja. Az emberek és a gyümölcsfák felköszöntésének napja. Főtt disznófül evésének napja.


Ha hideg van ezen a napon, éjfélkor megszólalnak az állatok, hallani és érteni is lehet. A tavasz a megújulás, a természet újjászületésének ideje. Az első tavaszi hónap, március ősi magyar nevén a kikelet hava, de a népi kalendáriumban tavaszelőként vagy - mint a böjt második hónapját - böjtmás havaként is említik. Cikkünkben összeszedtünk pünkösd havának jeles napjait, népi megfigyeléseit, ünnepeit.


Pünkösd hava, tavaszutó, ígéret hava. A hónap régmúltjába pillantva, a május mindenütt a nyár aggodalmas adventjének tűnik, aminek a jövendő termés féltése volt az alapja. Hidegre fordul az idő, akár hó is hullhat.


Novemberi jeles napok , népszokások , időjóslások November az ősz utolsó hónapja, de időjárása, hangulata már télies. A parasztember életében a tavasz, a nyár és a kora ősz a mezőgazdasági munkával teli időszak. Ezért télen és kora tavasszal találunk több ünnepet, népszokást.


Nyáron és ősszel inkább a gazdasági élettel kapcsolatosan alakultak ki jeles napok. Voltak általános érvényű ünnepek, mások csak egy-egy közösséget. HÓNAPOK, JELES NAPOK OPKM TÁMOP 3. A PROGRAM TANANYAGA A program a „Hónapok, jeles napok ” témakört öleli f el. Komplex egységben kezeljük a néprajzi, irodalmi, m űvészeti és természettudományos ismereteket. Emellett betekintést kaphatunk az egyházi év szokásaiba, ünnepköreibe is.


Tapasztalás útján, komplex tanulási környezetben, élményszerű, játékos ismeretszerzés a népszokások , népi hagyományok világában. A tavasszal kapcsolatos ismert és kevésbé ismert népi hagyományok és ünnepek megismerése, a hagyományok ápolás, megőrzése. Eleinknek minden élethelyzetre megvolt a maguk, mindig megfigyelésen nyugvó magyarázata, jóslata.


Most a novemberi népszokások, hiedelmek cikkünk témája.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések