2015. június 4., csütörtök

Méhcsalád megosztása

Méhcsalád megosztása

Ma már a legtöbb vándorméhész a második akácról való pergetéskor végzi el a családok megosztását, szaporítását. Kényelmes megoldás, de sok a hátránya. Inkább az elszállítás után szaporítsunk, nehogy az új egységeket megzavarja az elszállítás. Dominik Lis, a központ Building Automation Specialist munkatársa, aki öreg motoros a méhészek között, maga is méhkaptár büszke tulajdonosa. Hozzátette: idehaza több mint millió 2ezer méhcsalád van, így sokat számítanak a méhészek bejelentései is, amelyek a kormányhivatalokhoz, illetve a Nébih zöldszámán érkeztek be.


Figyelmeztetett arra: az állományokban észlelt károsodás és a méhmérgezés gyanújának jelzése nemcsak saját érdeke, hanem jogszabály. Kérjük, írja meg a szerkesztőnek a megjegyzés mezőbe, hogy miért találja a lenti linket hibásnak, illetve adja meg e-mail címét, hogy az észrevételére reagálhassunk! A fiasítás mérete, igazodva a család fejlődéséhez, szabadon kell növekedjen, a keret megosztása nélkül. Anyarács nem alkalmazható. Törekedni kell a mézzel való beteleltetésre, ha nem lehetséges, Demeter vagy öko cukor használható, legalább mézzel, kamillateával és sóval (az első hordás előtt is így alkalmazható).


A Pontáruházban korábbi vásárlásai után kapott pontjaiért vásárolhat könyveket. Rakodósok is tegyék a felső lécsorok tetejére. Kora tavasszal, amikor a méhcsalád még nem tisztult ki és vonul a méz után, megkönnyíti a dolgukat, mert a takaró alatt megszorul a meleg így nem kell a léputcákat megkerülniük. A biodinamikus gazdálkodási módnak megfelelően a méhészkedés módszerei is a méhcsalád természetes igényeihez igazodnak.


Méhcsalád megosztása

Először is, az Apimaks célja a méhcsalád tél után történő visszanyerése. Ennek az eszköznek a használata miatt a méhészek tojástermelése növekszik, a méhek szekrécióját a dolgozó méhek stimulálják, növekszik a méhészeti kolóniák hatékonysága, valamint a szubmorrhi a hasmenés, a betegségekre való hajlam. A méhész számára a méhcsalád a TBH-ban nyitott könyv, a lépek egyenként kezelhetők.


Bár a TBH-ban a méhcsalád jól áttekinthető, de kezelése körülményes, - különösen a méz szüretelése - lassú, ezért üzemi méhészetre nem igazán alkalmas. A méhcsalád fokozatosan foglalja el a neki készített méhlakást. A termelõ családok megosztása (nyáron vészfékként a rajzás megakadályozására, vagy az õszi rutinmunkáknál az ún. rotációs eljáráskor): minden erõs öreg család ad mesterséges rajt, de gyûjtõ mesterséges rajok is lehetségesek.


A rajnak a méhészeti szezon végére mintegy kg méhet kell kialakítania. Nem sokkal Gödöllő után, az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán felborult egy méheket szállító utánfutó, írja a katasztrófavédelem. A baleset következtében harminc méhcsalád szabadult ki.


A műszaki mentést a gödöllői hivatásos tűzoltók végzik, segítik a. Harminc méhcsalád nyerte vissza szabadságát, amikor hétfőn délután felborult az őket szállító utánfutó a sztráda 32-es kilométerénél – derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság beszámolójából. A gyenge családok anyáit megölik, és más kolóniákkal egyesítik. Létezik anya nélküli mézeltetés is, bár a családot legyengíti, sok és könnyen elvehető mézet jelent. Az anya elvesztése extrém stresszhelyzettel járó beavatkozás a méhcsalád életébe, amit a méhek „sírással”, hangos szárnyrezegtetéssel jeleznek. Az egész családon a rajzási láz lesz úrrá, anyabölcsőket épít, és a hordása leáll.


Ez a folyamat a méhész érdekeivel ellentétes, hiszen a méhcsalád rajzása komoly termeléskiesést okozhat. A rajzási láz kialakulásának egyik fő oka a dajkaméhek számának túlsúlya, ami pempőtúltermeléshez vezet. Nagyon sok helyre jutottak el kiadványaink, tanulmányaink is (honlapunkról ingyenesen letölthetőek!), amelyekben szintén válaszokat adunk a méhészek számára addig nehezen magyarázható jelenségekre: a dolgozó, munkás méhek eltűnésére, a méhcsalád egészségének gyengülésére. Innen, a lépekből a méhcsalád élelmezéséhez szükséges mennyiség tiszteletben tartásával a felesleget, a pergetésnek nevezett művelettel kinyerjük, a viaszmorzsáktól megszűrve hordókba, tartályokba kerül, majd üvegekbe.


A méhek az év folyamán más-más helyre költözteti, miért van erre szükség? Magyar may refer to: A nation and an ethnic group associated with the Hungarian people Magyar tribes, political units when Hungarians lived in Tarim Basin and the Ural Mountains. Méhészet eladó Eladó Császáron Komárom-Esztergom megyében: Bio méhészetből származó méhcsalád , közép Boconádi kereten, rakodó kaptárban, KB kaptár FB fiók 2db, szöktetővel, anyaráccsal (vagy kereten).


Könyv: A mézelő méh anatómiája, morfológiája és fiziológiája - A. La disponibilité des modèles sur Darty. Les informations Livraison à domicile , Retrait en magasin ou Exposé dans certains magasins sont valables au moment de votre connexion sur notre serveur et peuvent varier suivant votre lieu de livraison ou de retrait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések