2015. június 22., hétfő

Méhek ősszel

Sok lesz a kikelt méhek között a rokkant, munkaképtelen. Fejletlen szervezetük csak fogyaszt, míg el nem pusztul. Figyeljük meg a téli fészek alatti hullákat. Ha gyéren takartunk ősszel , akkor a tetemek között sok hólyagos szárnyút, sodrott szárnyút, csökevényes termetűt találunk.


A méhészek ilyenkor azzal foglalkoznak, hogy segítsenek méheiknek a hideg tél átvészelésében. Ha a méhek nagyon nyugtalanok, és nem sikerül a hőmérsékletet Celsius-fok alá vinni, akkor a kaptárakat ki kell vinni. Gondoskodni kell egér elleni védelemről is. A teleltetés speciális módjai. A lép közepét takarítják ki először.


A nem megfelelő gondozás a méhek özönlését eredményezheti ősszel. Ezt a folyamatot a méhcsalád egy részének egy másik lakásba való áthelyezése kíséri. A leggyakrabban a szikár a helyhiány miatt migrál a dolgozó egyének növekedésével. Azoknak a méhészeknek,akik nem vándoroltak,és azoknak is akik vándoroltak elkezdődik a télre való felkészülés. Az utolsó virág,amelyről a méhek nagy tömegben tudnak gyüjteni az aranyvessző is elkezdett virágozni.


Méhek ősszel

Előforduló jelentségek. A családok élelmiszer nélkül maradtak, Élelmiszerhez való hozzáférés lehetetlen a méhek számára, mivel üresre pörgették ki a mézet a kaptárból, nem biztosítva ezzel a téli tartalékot. Ha pörgetéskor mindig csak a valóban fölösleges mézet szedjük el, akkor nem is igen kerül rá a sor soha. Aszályos években mégis megeshetik, hogy a méhek etetésre szorulnak, különösen ősszel , betelelés előtt.


Először is a méheket ősszel be kell teleltetni, ha a nyári pergetések után a méhkaptárban raktározott mézmennyiség nem elég, akkor a méhcsalád etetésre szorul. Hogyan segítjük a méheket télen? A tél átvészeléséhez egy méhcsaládnak körülbelül kg élelemre van szüksége. A nyár végi időszakban már nincsenek meg azok a növények, amelyek régebben a méhek téli eleségét adták.


A tavaszi időszakban is szükség lehet arra, hogy a méhek eleségét az ember kiegészítse, hiszen a főhordásra már népes családok kellenek. A hordási időszak szünetét is a méhek etetésével lehet áthidalni. A méheket ősszel be kell teleltetni.


Az apró testben ilyenkor lényegesen több a zsír és fehérje, mint nyáron. Pihentebb, erősebb a méh, ha a méhész idejében feletette a téli készlet zömét, és a méh szervezete nem kopik tovább a cukor átalakításával. Nagyon boldoggá tett, h rátaláltam az Önök Tulipanshop oldalára! Bálint Gazda honlapjáról keveredtem valahogy Önökhöz :) Regisztráltam, mert terveim szerint az Önök virághagymáival szeretném nagyon menővé varázsolnom a kertünket.


Méhek ősszel

A fiasítás megszûnése után októ-berben, novemberben a napi atkahullás-nak alatt kell lennie. Ettõl eltérõ eset-ben a téli kezelés elengedhetetlen. A helyes diagnózis megállapításához a méhek ne férjenek hozzá az aljdeszkára helyezett papírlaphoz. Most tavasszal folyamatos serkentés mellet kb. Számszerűsítve tavaly akácon volt családom, most talán 30-at összehozok.


Ha a helyzet nem változik ősszel gyakorlatilag bezár a bolt. A kékszakáll nyár végén, kora ősszel virágzik. Hiába mondjuk azt,hogy a természetes eleségük a méheknek elégnek kell lennie, hagyunk bent megfelelő mennyiségű mézet,ez mind szép és jó,a méhek át is vészelik a kritikus időszakokat,azonban csak vegetálni fognak,s erőteljes visszaesés lesz. Magyarországon azt lehet mondani az akácvirágzás után a napraforgó virágzásig szinte minimális a méhlegelő. Az Oxxovar hatékonysága késő ősszel a legnagyobb, amikor fedett fiasítás már nincs jelen a kaptárban.


Megfelelően alkalmazva nem károsítja a fiasítást és a méheket, maradékanyagot nem képez a mézben. A termékkel szemben rezisztencia kialakulás nem valószínű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések