2015. november 16., hétfő

Csokonai a magánossághoz

Neki jó, neki áldott, nekünk rossz a magány. Azért ment Somogy megyébe, hogy Festetics György, Széchényi Ferenc grófok pártfogását kérve állást szerezzen, s megházasodhasson. A magány alkotó erővel bír, lehetőséget a hogy az ember kiteljesítse a tehetségét, elmélyüljön valamiben. Csokonai itt saját magát biztatja. Hogy én uraságtok között Leib poétává lettem.


Csokonai a magánossághoz

Szeretnék egy kis segítséget kérni. Ha mások elhagyának is, ne hagyj el, Ringasd öledbe lelkemet! Mint tudjuk a nimfák a természetben éltek, és sok esetben a szépet, a jót, az ártatlanságot személyesítik meg. Szentimentalista művek A szentimentalizmus az érzelmeket, lelki folyamatokat vizsgálja és helyezi a középpontba. Az érzelmek szabadságát hirdeti, elismeri a személyes.


A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban. Tulajdonképpen a magányosságban keres vigaszt, menedéket a viszonzatlan szerelem gyötrelmei elől. A Magánossághoz , A Reményhez, A tihanyi Ekhóhoz) jellemzői is. A racionalizmus jegyében bírálja a vallásos vakbuzgóságot, a babonásságot. Rousseau-tól a magántulajdon kritikáját, és eszményíti az ember ősi, természetes állapotának harmóniáját.


Ihletforrásai között szerepet játszott a Sárközy Ist-ván kúriáját körülölelô ôspark vonzó szépsége, lelki fájdalma-kat zsongító magánya. Béborúl hirtelen a nap nyájas fényje, Elzárván a setét felhők szövevényje, Melyeket a gyors szél felvévén hátára, Nyargal véle az ég felsőbb határára. Az estve vagy a Zsugori uram (Egy fösvénynek leírása) első fogalmazványa is ilyen versgyakorlatra készült.


A költő később ezeket csiszolta, tökéletesítette, alkotott belőlük remekműveket. Hogy itt Kisasszondon reád találtam. E helybe andalogni jó, E hely poétának való.


Borbély és seborvos volt, nagy vagyonra tett szert, de korán maghalt és az özvegynek fiával együtt el kellett hagynia az otthonukat. Már alélva pislog szép fénye azoknak Az éjjel szikrádzva égő csillagoknak. Ez az oldal azért jött létre , hogy bemutassam az általam ismert , vagy alig ismert Magyar Írók, Költők és Festők életét és munkásságukat.


Persze a teljesség igénye nélkül , csak a legismertebbeket kiragadva a sokaságból. Remélvén , ezáltal sok örömet okozva másoknak is akik érdeklődnek a művészetek iránt , gyönyörködve az itt feltöltött csodálatos. Azonban Júliát egy kereskedőhöz adták feleségül, így csupán szűk egy évig lehettek együtt. Azonban ebben a lelki válságban több remek lírai művet alkotott.


Csokonai a magánossághoz

A két elégico-óda (szentimentalizmusra jellemző műfaji keveredés) akkor születik, amikor a rokokó állandósult idillje szembekerül a költő valóságos élményeivel (pl.Lilla elvesztése), ezért a költőre a. Református Kollégium tanulója. Tanára, Háló Kovács József felismeri költői tehetségét. Visszhangtalansága egyre jobban elszigeteli. A kilencvenes évek derekától egyre gyakoribb megjelenített élménye a magány. A napnak hanyatlik tűndöklő hintaja, Nyitva várja a szép enyészet ajtaja.


Haldokló súgári halavánnyá lésznek,. A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Beceneve: „cimbalom”: a költészet hangszerének minden húrján tudott játszani. The key-word of the re-interpretation is boredom.


Fájdalmából születtek preromantikus, szentimentális líránk kiemelkedő remekei: A tihanyi ekhóhoz, A magánossághoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések