2015. november 5., csütörtök

Egyes meghatározott juttatások adózása 2019 július

Egyes meghatározott juttatások adózása 2019 július

Az egyes meghatározott juttatások adóalapja nem kerül módosításra. Cafeteria, egyes meghatározott és adómentes juttatások. A leglényegesebb változás, hogy tovább folytatódik a tavalyi év során megkezdett folyamat a cafeteria rendszer leegyszerűsítésére, leépítésére. Továbbra is egyes meghatározott juttatásként adózik azonban a SZÉP kártya juttatások egyedi, illetve rekreációs keretösszeget meghaladó része.


Humánerőforrás, HR Portal - minden a munka világából. Megszűnik számos eddig adómentes elem, eltörlik a béren kívüli készpénz-cafetériát, és hatályon kívülre helyezik az egyes meghatározott juttatások nagy részét is. Nem titkolt cél, hogy a rendszer megváltoztatásával a kormány a bruttó munkabérek emelését kívánja ösztönözni, pont ezért az eddigi juttatások. A béren kívüli juttatások adólapjánál, illetve adójánál is van egy kis változás.


A munkáltatói juttatások alatt azokat az egyes meghatározott juttatásokat értjük rajtuk, amelyek már korábban is ebbe a juttatási kategóriába tartoztak (és nem az adóváltozások miatt átminősített volt béren kívüli juttatásokra). Adóterhük idén 4százalék. A fentiekben vázolt változásokat számszerűsítve: a szociális hozzájárulási adó kulcsának 1százalékra történő csökkenése az egyes meghatározott (3) és a béren kívüli juttatások (3) effektív adóterhének csökkenését eredményezte.


SZÉP-kártya három alszámlájára utalt támogatás minősül kedvezményes közteher-fizetés mellett adható béren kívüli juttatásnak. A készpénz cafeteria megszűnése miatt hatályon kívül kerül az éves keretösszeget meghatározó rendelkezés. Szűkül az adómentes juttatások köre?


Adómentes juttatások vége. Ezekre a változásokra szeretnénk felhívni a figyelmüket. Egyes meghatározott juttatás adózása kivában.


Egyes meghatározott juttatások adózása 2019 július

Kérdésem, hogy egyéb adó fizetési kötelezettség keletkezik-e még? Itt megmarad az adóalap bruttósítása, tehát a juttatott összeg 18-szorosa után kell fizetni SZJA-t és 1 SZOCHO-t. Ide tartozott ugyanis a munkahelyi étkeztetés, az Erzsébet-utalvány, a helyi bérlet, de az iskolakezdési támogatás is többek között.


A hatályos adóteher (4) nem változik. A könnyebb áttekinthetőség kedvéért táblázatba foglaltuk az egyes elemeket, amelyeket még használhatnak a vállalkozások kedvezményes adózás mellett. Van olyan eset, amikor a munkáltató – pl. SZOCHO-t fizet, így a teljes közteher 4 illetve 3. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján ismét az adórendszer hatékonyabbá tétele áll a fókuszban.


A tervek szerint néhány adónem megszűnik, többek között átalakul a szociális hozzájárulási adó, valamint a béren kívüli juttatások. A korlátozás nem vonatkozik minden jövedelemre (pl. munkabér, jutalom, túlóra, pótlék, megbízási díj). Amennyiben a munkabér éves összege pl. Szinte minden juttatást kivezettek az egyes meghatározott juttatások köréből.


A munkáltatók eddig vagy belső szabályzat alapján biztosították ezeket munkavállalóik részére vagy csekély értékű ajándékként kezelték az ilyen juttatásokat és így mindkét esetben az „ egyes meghatározott juttatásokra vonatkozó közterheket fizették meg a juttatások után. Az így megemelt összeget -os kifizetői SZJA és 1-os SZOCHO terheli. Bérként adózó juttatások. Ennek mértéke a biztosítási díj 4-a. Ez a rendelkezés csak az előző évre vonatkozó munkabérre, jutalomra, vonatkozik.


Egyes meghatározott juttatások adózása 2019 július

A béren felüli juttatásokra, a Cafetéria elemekre vonatkozó szabályozás jelentősen szűkíti a munkáltató által kedvezményesen adható juttatások körét. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy erre az időszakra a bejelentkezési, illetve az adóbevallási kötelezettséget sem kell teljesíteniük a törvény hatálya alá tartozó adózóknak. A SZÉP-kártyán adható juttatások esetében tehát a jelenlegi 3-os adóteher a 1 -os szocho mellett jövőre 3-ra, a 1-ra csökkenő szocho esetén pedig 3-ra módosulhat.


A törvényjavaslat szerint az ún.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések