2015. november 13., péntek

Földrajzi nevek helyesírása mta

A Magyar Tudományos Akadémia több évtizede foglalkozik nyelvi tanácsadással (levélben, e-mailben és telefonon), amely során a nyelvi, helyesírási kérdéssel élőket igyekeznek eligazítani a nyelv használatában, valamint a magyar helyesírásban. A földrajzi nevek helyesírása szakmai helyesírás. Van külön szakmai helyesírása az orvostudománynak, a kémiának, a botanikának stb.


A márciusban közzétett helyesírási kvízünket csaknem ötezren töltötték ki, ezért újabb teszttel jelentkezünk: olyan helyesírásikvíz-sorozatot készítünk, melyben olvasóink tematikusan, egy-egy kérdéskör kapcsán. Ha egy földrajzi név egy földrajzi köznévből és egy eléje járuló (egyelemű vagy egybeírt többelemű) közszóból vagy tulajdonnévből áll, a nagybetűvel kezdett előtaghoz kötőjellel kapcsoljuk a kisbetűvel kezdett utótagot. Egyszavas (egybeírt) földrajzi nevek.


Országos községi törzskönyv-bizottság volt. A magyar helyesírás szabályai érvényes (12.) kiadása a 172–185. Az egyelemű nevek (pl. Szeged stb.) mellett igen nagy a többelemű nevek száma.


Földrajzi nevek helyesírása mta

Ma a főváros térképére szegezzük tekintetünket. Végül belevetjük magunkat a helyesírási szabályzat. A Keleti nevek magyar helyesírása a magyar helyesírásnak az élő és kihalt keleti nyelvek átírását részletesen tárgyaló kötete.


Nagyon fontos ismerni, hogyan kell helyesen írni a földrajzi neveket. Bécs, Mátra, Dunántúl, Belső-Ázsia, Rákos-patak, Nagy-Ausztráliai-öböl, Ördög küllője, Tolna megye, Akácfa utca, stb. Csörsz-árok – Csörszárok utca, Ferenc-hegy – Ferenchegyi út. Ez a szabály a szaknyelvi szabályozásba, illetve a szabályzati pél-daanyagba már korábban bekerült. Földrajzi nevek -i képzős változata.


Földrajzi nevek helyesírása mta

Válaszolj egyszerű kérdésre ebben a témában! MTA Helyesírási Bizottsága dolgozta ki, a Nyelvtudományi Bizottság egyetértésével terjesztette a Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya elé. Nemrégiben írtunk arról , mikor helyes a Gellérthegy , mikor a Gellért-hegy írásmód. Ilyen esetekben úgy teszünk különbséget, hogy megnézzük a kezdőbetűket. Amelyik nagy betűvel van írva az a tulajdonnév.


Ebben az esetben a Nyúl lesz a tulajdonnév, valószínűelg személynév, míg a nyúl egy állatra vonatkozik. A nevek lehetnek köznevek (általános földrajzi nevek , mint például folyóvíz) és tulajdonnevek (mint például Rákos-patak). Nehéz a földrajzi nevek helyesírása ? Ne búsuljunk, volt ez bonyolultabb is! Furcsán néz ki a Ferencz-József-tér vagy az Aranykacsa-utcza?


Földrajzi nevek helyesírása mta

Pedig jó száz éve még így írták. A magyar tónevek helyesírása. Budapest régi utcanévjegyzékeiben indulunk felfedezőútra. Ennek egyik eszköze a magyar vonatkozások feltárása. Czigány Lóránt) Alföld Great Alföld Great Hungarian Plain Great Hungarian Plains Great Plain Great Plains Great Plains of Hungary Hungarian Great Plain Hungarian Plain Plain Plain of Hungary Dunántúli-középhegység Dunántúl Highlands Dunántúl Mountains Highlands of Dunántúl Highlands of Transdanubia Mountains of Dunántúl Mountains of Transdanubia Transdanubian Central Range Transdanubian Hills Transdanubian.


Főnév, a tulajdonnév egyik fajtája. Világrészek, országok, országrészek, tájak tájegységek, megyék, falvak, városok nevéből képzett melléknév. Az alábbi nevek és szakszavak megállapítását többéves előzetes szakmai konzultáció előzte meg az ELTE, MÁFI, MTA KTM CSKI, MCSE szakértői részéről.


Ebben figyelembe vettük a nemzetközi írásmódot és a magyar névhasználat hagyományait is. Ahol nem jutottunk konszenzusra, azt külön jelezzük. Az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottságának tagjai egyenként döntöttek minden egyes szó sorsáról, vagyis arról, hogy maradjon-e, vagy sem, bekerüljön-e a szótárba vagy sem.


Bekerültek határon túli magyar földrajzi nevek , intézmények, valamint jellegzetes határon túli magyar szavak is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések