2016. július 18., hétfő

Ocd gyermekkorban

Ocd gyermekkorban

OCD-vel rokon betegségnek tekintjük a kényszeres haj- vagy szemöldöktépegetést, a saját külsővel vagy egészséggel való túlzott, aggodalmaskodó elfoglaltságot (hipochondria, diszmorfiától való félelem). Rosszabb a gyógyulás esélye, ha a betegség korán, már a gyermekkorban kezdődik. A gyógyszeres kezelés és a viselkedésterápia a betegek mintegy kb. A többi esetben a kezelés csak csekély, esetleg semmilyen javulást sem eredményez. Gyermekkorban gyakran társul hiperkinetikus-figyelemzavarral ( ADHD ) is.


Ritkábban tanulási zavarok is jelentkezhetnek, valamint sok betegnek komoly nehézségei lehetnek a indulatkezeléssel, magatartással. Az efféle kényszergondolatok OCD betegeknél sohasem válnak valóra (a skizofrén betegek belső parancsaival ellentétben), de komoly szenvedést, a gondolatilag érintett közelállókkal kapcsolatban kínzó lelkifurdalást okoznak. A tic–jelenségek és az OCD gyakran együtt fordulnak elő, főleg a gyermekkorban induló zavaroknál. Az általános szorongásos zavarban a beteg valóságosnak ítéli a szorongása okát, míg az OCD tünetei mögött nem lelhető fel reális háttér. Ha OCD -s rohamot észlel az egyén, át kell címkéznie ami vele történik, vagyis tudatosítania kell, hogy nem támadták meg kórokozók vagy baktériumok, csupán egy OCD -s epizódon esik át.


Fel kell idéznie, amit a terapeutától tanult, hogy az agyának három részét most egy „agyblokk” érinti. OCD szenvedők is hajlamosak a más hangulati problémák, mint a depresszió, generalizált szorongásos zavar, és pánikbetegség. OCD kínálja szenvedők nagyobb a veszélye annak, túlzott aggodalmak testüket (szomatoform rendellenességek) mint hypochondriasis, amely a túlzott aggodalom, amelynek súlyos betegség.


Ocd gyermekkorban

A gyermekkorban a kényszercselekvések kivitelezésébe a gyermek gyakran bevonja a szülőt is, ezt nevezhetjük kiterjesztett kényszernek. Ilyenkor például kiköveteli a gyermek, hogy a szülő újra és újra ellenőrizze házi feladatát, a tányérját ötször egymás után mossa el, az ismételten feltett kérdéseire azonos módon, azonos hangsúllyal újra és újra válaszoljon. Around three quarters of a million people are thought to be living with severe, life impacting and debilitating Obsessive-Compulsive Disorder ( OCD ) here in the UK.


If you feel you might be affected by OCD you can find out about the problem and how OCD is diagnosed in this section. Az OCD jelei általában gyermekkorban vagy koraszülöttségben nyilvánulnak meg. Lassan kezdődik, és egyre intenzívebbé válik, ahogy érettetek.


Sok ember számára a tünetek jönnek és mennek, de általában élethosszig tartó probléma. Súlyos esetekben mélyreható hatással van az életminőségre. Az obszesszív-kompulzív rendellenesség vagy az OCD egy bonyolult neurobiológiai állapot, amely számos embert érint, akik közül néhányan elrejtik a tüneteiket a félelemtől való félelem miatt.


Ez a cikk megvizsgálja a különböző típusokat és a hozzájuk kapcsolódó viselkedésformákat. Fontos, hogy összpontosítson a tény, hogy az OCD gyermekeknél és serdülőknél, valamint a kapcsolódó szorongásos zavarok, az ugyanaz, mint a felnőttek, de a rögeszmés-kényszeres betegség, amely gyermekkorban kialakult, olyan konkrét életkorral összefüggő problémák, ami megnehezíti a kezelés folyamatában. A kényszerbetegséget obsessivcompulsiv zavarnak is nevezik (rövidítése: OC obsessive-compulsive disorder). A tisztító őrület az Obsessive Compulsive Disorder (Ossessív Compulsív Zavar) vagy egyszerűen az OCD.


Azon kívül, hogy pszichikai rendellenesség, amely kellemetlenséget okozhat az ember számára, ez az őrület, hogy minden tiszta akar, allergiát okozhat azokban, akik ugyanabban a házban élnek. A legfontosabb már gyermekkorban felismerni a problémát és a leghatékonyabb módszert alkalmazni, de ha ez elmaradt, még a felnőttkorúak számára is létezik eredményes módszer. Nagyon hatékony módszer pl.


Klinikai vizsgálatok is azt mutatják, hogy OCD gyermekek lehet egészen más, mint az OCD , hogy az érintett felnőtt. Jellemző rá a több mint egy éven át tartó összetett tic-jelenségek, melyek lehetnek motoros vagy vokális tic-ek egyaránt. Sok embernek csak motoros vagy csak vokális tic-jei vannak, de ezek együttesen is előfordulhatnak. A betegség családokban halmozottan fordulhat elő, de ez nem azt jelenti, hogy maga a betegség, hanem inkább a betegségre való hajlam, vulnerabilitás örökíthető.


Természetesen a betegség teljesen egészséges családokban is előfordulhat. Az OCD egy elég makacs személyiségzavar, szóval pszichoterápiából is minél intenzívebbet (lehetőleg bentlakásost, de nem kórházit), és hosszút javasolnék. Valószínűsítem, hogy csaláterápia is hasznos lenne, akiket OCD -seket ismertem, nagyon súlyos problémákkal küszködtek a szüleikhez fűződő kapcsolataikban. A felfázás igen gyakori - elsősorban nőket érintő - betegség a hűvösebb hónapokban. Mivel a szebbik nem húgycsöve rövidebb a férfiakéhoz képest, ezért könnyebben jutnak fel rajta a húgyhólyag gyulladását kiváltó baktériumok.


Legjellemzőbb tünete a sűrű vizelési inger. A TS tünetei gyermekkorban , de legalább is éves kor előtt jelentkeznek. Férfiaknál 3-4-szer olyan gyakori, mint nőknél. A világon mindenütt, minden etnikai csoportban is észlelték.


Ocd gyermekkorban

A TS természetes lefolyása, kimenetele nagyon változatos, a tünetek palettája igen széles és a nagyon enyhétől a rendkívül súlyosig terjedhet. A gyermekkorban egyéb evészavarok is előfordulnak, ilyen például a pica: étkezésre nem alkalmas anyagokat – föl festék, papír, kő, haj és a többi – fogyaszt a gyermek, és ez tartósan, legalább egy hónapon keresztül fennáll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések