2016. július 14., csütörtök

Zsidó szokások

Zsidó szokások

Auschwitz Bechukotáj Beháálotchá betérés Biblia Bileám Bo bálvány Bálák Bámidbár Bár micvá Báál Sem Tov Bétdin Bét Menáchem iskola Bírák Böchukotáj Böhár böjt Börésit Bösálách bűn bűnbánat Chábád Chájé Szárá cádik Cáv Elvek, fogalmak Helyek Intézmények Misna. Tiltott temetési szokások : A zsidó törvény szerint a zsidót úgy kell eltemetni, ahogy született – azaz minden szervével és tagjával együtt. Az emberi test szentnek számít a halálban, hiszen isteni lelket tartalmazott, ezért hagyományos sírba, a földbe kell temetni, hogy a teste majd visszatérhessen a földre.


A Judaizmus természetesen elsősorban önmagában – és nem valamihez képest – határozza meg értékeit, ugyanakkor kétségtelen, hogy a zsidó nép közel kétezer éves diaszpórája sok olyan kérdést is felvetett, és felvet, amelyek a nem- zsidó világgal való intenzív együttélésből fakadnak. Nem látom, hogy a kipadobálás hogyan lenne ennek része. Minden élelem, amely megfelel a zsidó vallási szabályoknak, fogyasztásra alkalmas, vagyis kóser. A zsidó étkezési törvények nem csak a test étrendjét szabályozzák, hanem a lélekét is: nem csak a test, hanem a lélek épülését is szolgálják.


Ez szó szerint azt jelenti, “az otthon lelke”. Isten megköveteli, hogy minden zsidó otthonnak zsidó jellege legyen. A zsidó vallás a világ vallásainak egyik legősibb tagja.


Ez az a hely, ahol a szent nap, a szombat - sabbat. A zsidók szemében az otthon különleges szerepet tölt be. Második Szentély pusztulása utáni adott körülményekhez igazított zsidó vallást értik, amely mind a mai napig jellemző. A zsidó esküvő a házasságkötés azon módja, ami a zsidó vallási hagyományokhoz kötődik.


Nem jelenik meg konkrétan a Tórában , de számos eleme mégis onnan van levezetve. A házasságkötés szokásai változtak az idők során, illetve napjainkban is vannak eltérések a neológ -, illetve az ortodox esküvő között. Az ünnepekre vonatkozó hagyományos előírások mellett ilyenkor tilos napon át bármi kovászosat enni, sőt még birtokolni sem szabad semmit, amiben van kovász. Ha bemegyünk egy zsidó temetőbe, akkor ne lepődjünk meg azon, még ha gondozzák is a sírokat, hogy az egész kert fákkal, vadszőlővel, borostyánnal benőtt.


A zsidó temetőket ugyanis nem tisztítják, nem engedik, hogy minden nap levágják a futónövények hajtásait. Sólet, maceszgombócos húsleves, flódni - ezt a három ételt valószínűleg az is ismeri, akinek fogalma sincs, mi a zsidó konyha. Noha jellegzetesen zsidó ruhadarabnak véljük, a Tóra (Mózes öt könyve) semmiféle előírást nem tartalmaz rá vonatkozóan. Héberül a kapedlit kipá nak mondjuk, amely szó kupolát, égboltozatot is jelent. Amikor a sapkát fejünkre borítjuk, úgy érezzük, a. A ketuba – magyarul házasságlevél – a zsidó esküvő nélkülözhetetlen és egyik legfontosabb része.


Szövege irányzatonként, sőt közösségenként eltér, de a lényege mindig ugyanaz: a vőlegény felelősséget vállal a menyasszonyért. A szertartáson a vőlegény átnyújtja a menyasszonynak ezt a levelet. A zsidó királyok és az ünnepek újéve: a zsidó naptár szerint niszán hónap 1. Pészah: a zsidó naptár szerint niszán hónap 15–21. Holokauszt emléknap (Jom hásoá) niszán hónap 27. Ungár Richárd ügyvé a MAZSIHISZ-BZSH Jogi Irodájának doyenje, életének 89.


Zsidó szokások

Lisztjükből még kenyeret is lehet készíteni. Ha egy nem zsidó személy költözik egy mezuzóval meg­jelölt lakásba, azt a helyén hagyja, hogy szerencsét hoz­zon a lakóknak. Nógrádkállón ezt azzal magyarázzák, hogy „a szomorúságot ne vigye az ember az otthonába”.


A zsidó próféták viszont, sok évszázaddal a modern európai gondolkodást megelõzve, hirdették az emberiség egységét. A „nemde egy Atyánk van valamennyiünknek” eszméjébõl következik, hogy minden ember testvére, felebarátja a másiknak, s ez a gondolkodásmód a zsidó vallás egyik alapvetõ és lényeges eleme mindmáig. A zsidó név végső soron a héber Júda vagy Jehuda törzsnévre vezethető vissza (lásd: Júda). A népnév héber megfelelője jehudi, יהודי. Egyéb nyelveken szintén e szó különböző alakváltozataival jelölik a zsidó népet, például görög: judaiosz, Ιουδαιος, latin iudeus (azaz Iudaea tartománybeli), német Jude, angol Jew, francia juif, spanyol judío.


Zsidó szokások

Mivel a zsidó vallás szabályai szerint elkülönítve kell kezelni a tej és húskészítményeket, vigyázni kell, hogy csak a háziasszony utasításai szerint lehet hozzányúlni az edényekhez. A zsidó otthon máskülönben csak néhány vallási tárgy meglétében tér el a többitől. Ilyenek például a szombat kellékei.


A mainstream ortodox zsidó hagyomány tilalmain is túlmenő szabályok – ha valóban autentikusak – a végletekig igyekeznek visszaszorítani mindenfajta testi érintkezés lehetőségét, még a saját test érintését is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések