2018. december 7., péntek

Gyorsan növő virágok

Itt a tavaszi kertészkedési szezon, ültetgethetjük végre kedvenc növényeinket. Ha igazán színpompás kertet szeretnél, akkor fontos megismerned azokat a virágokat is, amelyek évről évre vagy akár csak rövid időre is, de környezeted díszei lehetnek. A jellegzetesen ötszirmú virágok színe a mályvától a kékesliláig terje de fehér változatok is léteznek. Korzikai menta Fotó: Pinterest A korzikai menta alacsony, mindössze 1-centiméter magas, apró levelű, párnaszerűen terülő, mentolillatú évelő növény.


Gyorsan növő virágok

Kertészetem gyorsan növekedő díszfái jellemzően több méretben is választhatóak, így amennyiben Ön korosabb, nagyobb törzskörméret ű, már az értékesítés pillanatában is több méter magas facsemetét rendel tőlem, akkor több évnyi növénynevelést ugorhat át egyetlen lépésben! A jól formált tenyéralakú levelei nagyon szépek. A babérmeggyek közül főképp a nagyobb levelű, nagyra növő kaukázusi változatok közül érdemes választanunk, például az Etna fajtát, amelynek levelei vörösen hajtanak ki tavasszal. Szívós, fagytűrő cserje, egyedül a túlzottan meszes talajt nem kedveli.


Tojásda lándzsás levelei fényesek, sötétzöldek. Május-júniusban bogernyőben hozza fehér virágait. Egész ősszel és télen át díszít cm-es, narancspiros termése. Talajban nem válogat, inkább napos, védett helyre ültessük! A városi klímát jól tűri.


Ha nem akarsz a sövényre nagyobb összeget rászánni, vásárolj olyan – még kisméretű – cserjéket, melyek az átlagosnál gyorsabban megnőnek. Amennyiben Ön is egy gyorsan cseperedő, bő árnyékot vető fát szeretne, válogasson kertészetem árnyékos díszfái közül! Kertészetem árnyékot adó fái közül ajánlom az Ön figyelmébe az impozáns megjelenésű szomorúfüzet, a sokoldalú császárfát, a közkedvelt nyírfát, vagy az ízletes termést hozó eperfát! Kevés jobb érzés van annál, mint amikor a hosszú, szürke és hideg tél elmúltával, az első tavaszi virágok ontani kezdik, illatos és színpompás virágaikat. Azért, hogy ebben a felemelő látványban részesüljünk azonban, tenni kell, még pedig ősszel, a virághagymák elültetésével.


Kertészeti webáruház, Online kertészet - Növény rendelés, díszfa csemeték, szabadgyökerű gyümölcsfa csemeték, bogyós gyümölcsök, szőlő fajták, évelő virágok cserjék bokrok nagy választéka. Tömött kúp alakú, viszonylag gyorsan növő hamisciprus. Pikkelylevelei ezüstszürkék, feltűnően szépek, a Columnaris-nál színesebbek, kékebbek. Túl száraz vagy túl nedves helyre ne ültessük!


Kedvező körülmények között szép sövény nevelhető belőle, de szoliterként is jól mutat. A fokföldi borostyán (Delairea odorata) gyorsan növő , bokros növekedésű, kúszó- és futónövény, amit sokan szépséges levelei miatt kedvelnek és a gondozása is egyszerű. A murvafürt - Bougainvillea - csodaszép virágokat ont, melyek a teljes nyári időszakban díszei lehetnek az erkélynek.


A következő örökzöldek évente maximum néhány centimétert nőnek, és nem magasabbak méternél. Megfelelő metszéssel gyorsan sűrű, áthatolhatatlan élő növény-falat nevelhetünk belőle. Ha a korallberkenyére azt mondhatjuk, hogy népszerű, akkor a babérmeggy extra hiper népszerű a magyar kertekben, és gyanítom máshol is szerte Európában.


Csinálhatsz belőle gömböt, kockát, piramist, akármit. A növények kiválasztása főleg attól függ, hogy milyen felületre szeretnénk futtatni. Fontos szempont a növény és a támrendszer méretének összehangolása, hiszen például egy kaccsal kapaszkodó növény nem tud felfutni egy vaskosabb gerendára, míg egy erőteljes növekedésű, nagy tömegű futónövény (pl. lilaakác) összetöri a vékonyabb virágrácsot. Kérem javasoljon nekem olyan gyorsan növő, igénytelen fákat, melyek hamar árnyékot adnak.


Lehet alkalmazni őket szélvédő sávként, kerti díszként és árnyékolóként, de ipari mennyiségben telepítve bútorfa, fűrészáru vagy tüzelőanyag előállítása is lehet a célunk. A gyorsan növő fák felhasználása történhet úgy ipari, mint magán célra is. Apró fehér virágok alkotta félgömb formájú virágai, szinte a teljes növényt beborítják áprilistól kezdődően. A pompás fehér virágok hátteréül, a sötétzöld színű, kerekde kissé fogazott levelek alkotta levélzet szolgál. A kúszó típusúak 2-méter magasra nőnek és napos, félárnyékos helyre valók.


Egyszerűen gondozható, jól alkalmazkodó növények, amelyek között sok fajta finom illatával is hódít. Fehér, sárga, narancs, piros színekben pompáznak hosszúkás virágai. A csigák messze elkerülik. Másik előnye, hogy szétszóródó magvai következő tavasszal kikelnek, újraveti magát a populáció. Gyorsan befutják a rácsokat, kerítéseket, pergolákat.


Sziklakerti virágok Szappanvirág. Ha sikerül másik képet készítek, mert ettől ez sokkal szebb. Ez a kis kék virág Füzérről származik, csak itt nincs olyan mostoha körülmények között, ezért nagyobb és szebb. Az egyik fajta varjúháj.


Gyorsan növő virágok

Bíbor japánbirs (Etna) (Chaenomeles superba Etna) 1-méter magasra növő , széles bokor. Március-áprilisban nagy tömegben nyílnak piros virágai, ősszel pedig kis sárga, illatos, f. Leginkább díszítés a funkciójuk, hiszen általában alacsonyabb növésű fák, de néhány magasabbra növő változata kitűnő árnyékot adó díszfa is egyben. A kerttervezés folyamán vegyük figyelembe, hogy tavasszal és nyáron virágzó változatai is kerüljenek a kertbe, így tavasztól őszig folyamatos virágzásban lehet. Gyeppótlónak is alkalmas, árnyékot is elviselő évelő. Jól metszhető, azért gyorsan növő sövényt is kialakíthatunk belőle.


Amellett, hogy a melegebb fekvésű , és fényben gazdag helyeket kedveli jobban, tág tűrésű faj lévén a mérsékelt árnyékolást és a szárazságot is jól viseli.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések