2018. december 4., kedd

Vezetői motiváció formái

Vezetői motiváció formái

A vezetői kommunikáció formái az autokrata vezető Az autokrata vezető szerint az emberek nem szeretnek dolgozni és nem képesek felelősséget vállalni. Velük csak úgy lehet eredményt elérni, ha állandóan ellenőrizzük őket és csak bizonyos feladatokat szabad rájuk bízni. A vezetői információs rendszer formális, rendszerint számítógép alkalmazására épülő rendszer, amelynek feladata, hogy információkat gyűjtsön, kezeljen és nyújtson a vezetői döntésekhez.


A vezetői hatékonyság a csapattagokkal kialakított kapcsolatokon nyugszik. Kölcsönös tisztelet vezető és vezetett között az eredményesség záloga mindkettejüknek. Egyetértek az ókori gondolkodóval abban, hogy milyen is a jó vezető. A vezetői feladatok meghatározásával, differenciálásával az egyik legdinamikusabban fejlődő tudományág, a VEZETÉSTUDOMÁNY foglalkozik, melynek irodalma rendkívül szerteágazó és gazdag. Fogalma: az a hatásmechanizmus, amely cselekvésre ösztönöz bennünket.


Forrása lehet: külső (extrinsic) – ha cselekszünk is. VEZETŐI FELADATOK ÉS SZEREPEK A vezetés olyan komplex feladat, amelyben a vezető irányítja azt a folyamatot, amely révén a szervezet realizálja céljait, küldetését, biztosítja a résztevékenységek összhangját. A vezetői munka szükségszerűen sokoldalú tapasztalatot ad: minden vezető kicsit pénzügyes, és kicsit HR-es, kicsit értékesítő, még akkor is, ha nem ezek a szakterületei. Ennek tükrében az önéletrajz formai keretei néha túl szűkek egy vezető szakmai bemutatkozásához, ezért egyre inkább terjed a vezetői portfólió. A motiváció hét aspektusa Dr.


Vezetői motiváció formái

Gordon Allport elmélete alapján. Döntéshozatali stílusok: Empatikus, Praktikus, Analitikus gondolkodási aspektusok. Az egyéni úgy nevezett természetes tehetségek feltérképezése, ami alapján az egyén, mint vezető gondolkodik és döntéseket hoz. A vezetői információk formái Bizottsági és más megbeszélések jegyzőkönyvei Feljegyzések Beosztottak által hagyott üzenetek Emlékeztetők Különböző publikációk, újságok, könyvek Üzleti levelek Jelentések Telefonbeszélgetések Informális beszélgetések Számítógépes nyomtatások Elektronikus üzenetek Stb. A vezetői eredményesség egyik meghatározó feltétele kétségtelenül a vezető alkalmazottakat motiváló tevékenysége.


Nem véletlen tehát, hogy minden vezetőt élénken foglalkoztatja a kérdés: Hogyan és milyen módszerekkel érhető el a munkatársakban szunnyadó lelkesedés és egyéb hajtóerők felszabadítása, és minél. A harmadik részben vezetői szempontból vizsgálom meg a témát. Bemutatom a jó vezető legfontosabb jellemzőit, valamint a hatékony motiváció és delegálás módját. Ismertetem azokat a lépéseket is, amelyeket saját óvodámban tettem, illetve megvalósítani tervezek a zenei tehetség ápolásának érdekében. Komplex programjainkon kívül meghirdetett, egynapos tréningjeink és workshopjaink a vezetői kompetenciák egy-egy szűkebb területére fókuszálnak.


A vezetői ellenőrzés olyan vezetői folyamat, amely feltárja, hogy egy vállalat, vagy szervezet részegységei, illetve egyes munkatársai valóban cél- és eredményorientáltan működnek-e. Az ellenőrzés általában a vállalat belső erőforrásaival történik, külső szakértőt nem alkalmaznak. Az Eszkimó csapata vezető képzést indít, melyet egyaránt ajánlunk gyakorló és leendő vezetőknek is. A négy napos képzés során naponként más-más témára koncentrálunk, így szemezgetve egy-egy napot is választhat, ha pedig komplex tudást szeretne a négy nap kedvezményesen igénybe vehető. IT szerepe a vállalti stratégiában, információs rendszerek fejlesztése, alkalmazásának előkészítése, kiválasztása, üzemeltetése) 14.


Mindezeket vezetői programomon túl, az intézményi dokumentációkban, valamint az ezek alapján és felhasználásával készülő nevelési évre bontott munkatervek tartalmaiban kívánom kommunikálni. Vezetői jövőképemet a szakmai értékekre építem, melynek részleteit programom további részeiben kívánom kifejteni. Véleményem szerint - az előzőekben leírtakkal egyetértve - a jó legfontosabb feladatai a példamutatás és a motiváció. Persze ezeket nem lehet élesen elválasztani, szerintem az a vezető, aki példát mutat beosztottjainak, munkatársainak, motiválja is őket ezzel. A szervezetdiagnosztikai tevékenységünk során tanácsadóink – speciális diagnosztikai módszertani háttér birtokában - a megbízó szervezet állapotáról gyűjtenek információkat.


A leadership a szervezeti magatartással foglalkozó szakirodalom egyik legösszetettebb, legnehezebben meghatározható jelensége, fogalma. Első látásra még az sem egyértelmű, hogy vezetői magatartásformáról, vezetői stílusról, vezetői szerepről vagy vezetői funkcióról beszélhetünk, amikor a leadershipet tárgyaljuk. Erős motiváció és kitartás Végül, de nem utolsósorban az is fontos, hogy képesek legyünk önmagunkat belülről motiválni, és véghez vinni mindent még a legnehezebb időszakokban is – természetesen a fenti ismérveket szintén kombinálva ebben a folyamatban.


A vezetői jellem elmélete szerint a személyiség véges számú jellemvonásból épül fel, melyek az egyének személyiségében több vagy kevesebb mértékben van jelen. Ez a megközelítés összhangban van a személyiség kutatás pszichometrikus módszereivel, különösen ahogy a „tényező analízis” használata a vizsgálat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések