2015. március 5., csütörtök

Mesélj magadról állásinterjún

Mesélj magadról állásinterjún

Ebben a cikkben már összeszedtünk neked tippet a csont nélküli angol állásinterjúhoz. Most egy két részes cikksorozat következik, amiben ma abból a kérdésből járunk körbe ötöt, amit tutira megkapsz az interjúztatótól, és a karriered múlhat a válaszaidon. Nos, ha három mondatban kell bemutatnom magamat, akkor azt mondanám …” Találj ki három mondatot, ami megmutatja a képességeidet, tapasztalataid. A „ mesélj magadról ” kérdés fontos, de alapvetően mindig a válaszokból adódó összképet értékeljük.


Pozitívabb benyomást keltenek azok a jelöltek, akik a kérdésekre őszintén válaszolnak, nyitottak, kommunikatívak, mindemellett érződik rajtuk a szakmai jártasság és megfontoltság – tette hozzá. Kezd azzal, hogy felsorolsz néhány olyan hobbit, ami nem kötődik közvetlenül az adott álláshoz. A hobbi bármi lehet a sakktól a karate-ig, de az a lényeg, hogy legyél szenvedélyes, amikor beszélsz róla és hangsúlyozz egy értéket, ami fontos neked. Ha konkrétan rákérdeztek valamire, akkor mellébeszélés nélkül mesélj arról, már egy fokkal részletesebben, mint az eredeti monológodban – mert nem véletlen kérdezték rá arra az adott dologra, ez teljesen biztos!


Mielőtt viszont eljutnál oda, hogy mesélhess magadról valahol, keresned kell egy számodra tökéletes állást! De nem biztos, hogy minden állásinterjú kérdés szerepel ezek között, természetesen. Honnan, kitől értesültél a munkáról, illetve miért jelentkeztél erre az állásra? Mesélj valamit magadról , a családodról, esetleg az élettársadról.


Sorold fel a negatív tulajdonságaidat! Ugye tudo hogy nem éri meg hosszú litániákat bemagolni? Sem az angol nyelvvizsgára, sem egy angol nyelvű állásinterjúra? Mert ha a kritikus helyzetben véletlenül kimarad egy szó, vagy ha valaki félbeszakít, akkor sokszor pánikba esünk, és leblokkolunk. Valóban nehezebb egy ilyen nyitott kérdésre válaszolni, de ez nem csapda, és nem jelenti azt, hogy már más mellett döntöttek.


Ha így lenne, akkor inkább lemondanák az interjút, hogy ne menjen az idejük feleslegesen. Az interjúalanynak minden rezdülésén látszik, hogy mennyire ideges, és feszélyezett. Azt szinte meg se kéne jegyeznem, hogy egy igazán jó interjúztatónak a beszélgetés előtt oldania kell a feszültséget. Sokszor már az állásinterjún kiderül, milyenek az esélyei csak meg kell figyelni, hogyan viselkedik a beszélgetőpartnered. Az ő magatartása ugyanolyan beszédes, mint a tié légy tehát résen!


Mesélj magadról állásinterjún

Az állásinterjú után sokan stresszelnek, kedvező választ kapnak-e a cégtől (illetve kapnak-e visszajelzést egyáltalán). A Vásárhelyi Hírek nem akarja elrontani a nyaralását, az érettségijét, a szakmáját, a diplomáját még éppen „nagyon kipihenő” fiataloknak, de ideje egy kissé már a közelgő álláskeresésre is gondolni. A munkáltatók gyakran lehetetlen elvárásokkal fordulnak munkavállalóikhoz, fiatalkorban már sok évnyi tapasztalatot követelnek, míg az idősebbeket éppen koruk miatt nem hajlandók alkalmazni. Tipikus kérdések az állásinterjún a mesélj magadról , sorolj fel néhányat az erősségeid közül, adj példát a hibáidra.


Rövi tömör, lényegre törő válaszokat adjunk. Mindig igazoljuk példákkal az állításainkat. Használják is interjúkon, mert mégis érdekesebb, mint a „ mesélj magadról ”. A filmben egyértelművé teszik, hogy hogyan nem adunk el tollat.


Mesélj magadról állásinterjún

A filmbéli Belfort a tréningen a közönség egyes tagjainak kezébe adja, akik elkezdenek valamit dadogni a toll tulajdonságairól. Ez a kérdés - akár így, lazán tegeződve, akár magázódva: Meséljen magáról! Ha jártál már állásinterjún , akkor biztosan vissza tudsz emlékezni arra, hányszor volt olyan eset, amikor teljesen egy hullámhosszon voltál az interjúztatóval, vagy éppen ellenkezőleg: végig feszültség vibrált a levegőben. A személyes találkozáskor természetesen legyél ápolt és udvarias. Mesélj magadról pár mondatot, még akkor is ha nem kérdezik.


Kicsit mesélhetsz a családodról és hobbidról, hogy bizalmat kelts (de ne adj ki magadról mindent és ne legyél bizalmaskodó). Ez a rész hasonló ahhoz, mint amikor az állásinterjún megkérnek, hogy mesélj röviden magadról , azzal a különbséggel, hogy itt van időd átgondolni. A válasz -ban hasznosnak tűnik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések