2015. október 22., csütörtök

Kárpátmedencei helyesírás

Kárpátmedencei helyesírás

Simonyi Zsigmond helyesírási verseny XXII. A versenyt éve a Magyar Nyelvtudományi Társaság szervezi az ELTE Bölcsészettudományi Karának a szakmai támogatásával. A Magyar Nyelvtudományi Társaság – az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének támogatásával – Kárpát-medencei helyesírási versenyt hirdet a Magyarországon, valamint a határon túli magyarlakta területeken tanuló általános iskolai, illetve középiskolai 5–8. Kárpát-medencei döntőn, a határon túliak is kiemelkedő eredményeket értek el, többen közülük helyezettek lettek. Egyszavas (egybeírt) földrajzi nevek.


A megmérettetésen erdélyi diákok is részt vettek. Tóth Péter 9Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola Mátészalka Szabolcs-Szatmár-Bereg Kálnásiné Katona Judit II. A versenyz ők útiköltségével és a kísér ő tanárok költségével kapcsolatos kiadásokat a szervez ők nem tudják megtéríteni. Gyula Itthon Oktatás 7. A határon túli magyarlakta területekről a döntőn a válogatóversenyek legjobb helyezést elérő diákjai – területenként megadott létszámban – vehetnek részt.


Az utóbbiak Baján vezetésével alapították meg egységes Kárpát-medencei államukat, amely mintegy 2évig állt fenn. A Kárpátok völgyeibe (a mai Szlovákia és Erdély vidékére), valamint az északi és dunántúli középhegységekbe a szlávok törzsei költöztek, akik az avaroknak határőrnépekként szolgáltak. Kértük, hogy indokolják meg a véleményüket, akár igennel, akár nemmel voksolnak. A megkérdezett tanárok kivétel nélkül igennel válaszoltak a helyesírási verseny jövőjét firtató kérdésre. Már egészen kicsi korom óta olvasok rendszeresen regényeket, így azt gondolom, ez is hozzájárult ahhoz, hogy fogékonyságom kialakuljon a helyesírás iránt.


Kárpátmedencei helyesírás

Persze jó géneket is örököltem, hisz édesanyám is köztudottan jó helyesíró. A plusz fő továbbjutó diákot a főszervezők értesítik ímélben és a verseny honlapján. A kárpát-medencei rovásírás a rovásíráscsalád tagja. Ezután feledésbe merült, csak a 20.


Vékony Gábor régész-történésznek megfejtenie. Számunkra, kisebbségben élők számára, fontos anyanyelvünk megőrzése, helyes használata. A nyelvi kulturáltság színvonalát kitűnően jelzi a helyesírás milyensége. Elkészítettük következő helyesírási tesztünket.


Akik igazán felkészültek, ezekre a kérdésekre biztosan tudják a választ. Ha esetleg valami még mindig nem megy, még van idő gyakorolni és átnézni A magyar helyesírás szabályait. Sok sikert kívánunk mindenkinek! A helyesírási szabályzatból idézünk részleteket. Az idei adventi kalendáriumunkban olyan szópárokat mutatunk be, amelyekben az írásmódbeli különbség jelentéskülönbségre utal, a helyesírásuk pedig sokszor gondot okoz.


A következő tagolatlanul írt sorokat hányféleképpen lehet mondattá tagolni? Sok egyéb szakterület hazai és külhoni érdeklődői is haszonnal forgathatják, hiszen a népességtörténet, néprajz, migráció, nyelvpolitika és -stratégia, genealógia, magyarság. A verseny feladata között szerepelt egy tollbamondás és egy feladatsor, amely a nyolc éves általános iskolai helyesírás tananyag legnehezebb példáit tartalmazta. A megyei fordulóba korcsoportként 2–tanuló jut tovább. Kárpát-medencei megmérettetés, melyet a hagyományoknak megfelelően idén is az ELTE Bölcsésztudományi Karán rendeztek meg május 25-én.


Csodálatos dolog a nyelv. Vigyázzatok a hangsúlyára és. Kosztolányi Dezső) Anyanyelvi minikvíz. Nyelvünkben beszédhang van, és ezt a 39-et betűvel jelöljük.


Anyanyelvünk ápolása, a nyelvhasználat iránt érzett felelősségtudat és az anyanyelv szeretetének az erősítése, valamint a továbbtanuláshoz, az informatikai eszközök használatához, a munkavégzéshez szükséges helyesírási kompetencia mérése, fejlesztése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések