2015. október 26., hétfő

Mellkasi fájdalom hátfájás nehézlégzés

Légzési zavarok, mellkasi fájdalom okai. A mellkasban található két létfontosságú szerv: a szív és a tüdő. Ha valami elromlik bennük, arról általában hamar tudomást szerez az ember: a légzési problémák és a mellkasi fájdalom súlyossága a kissé kellemetlen irritációtól egészen az életveszélyes helyzetekig terjedhet. Sokan akkor tapasztalják a szorító mellkasi fájdalmat , ha terhelik magukat, majd mivel pihenésre elmúlik a kényelmetlenség, legyintenek rá.


Mellkasi fájdalom hátfájás nehézlégzés

Holott ez a tünet akár szívkoszorúér szűkületre is utalhat, így mindenképpen érdemes kivizsgáltatni. A mellkasi fájdalom az egyik leggyakoribb oka a mentők riasztásának. Minden évben több százezer embert vizsgálnak meg emiatt Magyarországon.


Szerencsére a panasz nem mindig a szívinfarktus. Többnyire fenyegető jelnek tekintjük, ha a vezető tünet a mellkasi fájdalom. Gyakori azonban, hogy a betegek csupán diffúz nyomásérzésről vagy mellkasi égő érzésről panaszkodnak.


A fájdalom nyomásgyakorlással is kiváltható, összefügghet a légvétellel, mozgással, terheléssel. Leggyakrabban valamilyenfájdalomaz oka annak, hogy orvoshoz fordulunk, közülük is a hasi fájdalom , a fejfájás egyes formái és a mellkasi fájdalom jelenthet életveszélyes állapotot. Ez utóbbihoz ha verítékezés, nehézlégzés , sápadtság, hányás és halálfélelem is társul, szintén azonnal orvoshoz kell fordulni! A műtétet követő hetekben-hónapokban a mellkasi fájdalom mellhártyagyulladás nélkül is előfordulhat, gyakran időjárásváltozással összefüggésben. Gyógyszeres kezelés általában nem szükséges, a gyógytorná nak - később a sportnak - fontos szerepe van a panaszok csökkentésében.


Ha a hát nyaki része fáj és a fájdalom a karokba sugárzik, szívroham is okozhatja a tüneteket. Az egyszerre jelentkező hányinger, nehézlégzés komolyan felveti a szívroham lehetőségét. Nem mindenkinél jelentkezik szívroham esetén a mellkasi fájdalom ugyanis.


Megoldás: Gyorsan orvoshoz. Hívjanak mentőt, esetleg a házi. Mellkasi fájdalom , szorító mellkas. Olyan szervünk betegsége is, ami nincs is a mellkasunkban.


Szervi okokon túl, pszichés ok is. Embernél a mellkasi fájdalom viszonylag gyakran fellépő panasz, mely többféle betegség tünete is lehet. A szívroham tünetei közé tartozik a mellkasi fájdalom mellett az izzadás, a hányinger, a gyengeség és a légzési nehézségek is.


Pedig számtalan betegség okozhat mellkasi fájdalmat. A mellkas bal oldalán vagy akár a teljes mellkasi részen jelentkező fájdalom forrását mindenképpen meg kell keresni – hangsúlyozza Sztancsik doktornő. Már csak azért is, mert ki kell zárni az olyan lehetséges okokat is, mint a mellhártya-gyulladás vagy a lép betegségei.


Szívizomgyulladás - tünetei nagyon hasonlítanak a szívrohaméhoz, így ez is állhat a szúró mellkasi fájdalom hátterében, bár nem elzáródás áll fenn ebben az esetben. A gyulladás következtében a tünetek között van a láz, fáradtság, gyors szívverés és nehézlégzés is. Tünetei torokfájás, hátfájás , hányinger, mellkasi fájdalom , fulladás, nehézlégzés , verejtékezés és szorító fájdalom. Ezek a tünetek rohamszerűen jelentkeznek. Az első ilyen roham rendkívül ijesztő, ezért érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni.


A tünetek nitroglicerines gyógyszerrel enyhíthetőek. Ha deréktól lefelé jelentkezik a fájdalom, ha a hasa folyamatosan felpuffa ha széklete eltér a szokásostól, IBS, azaz irritábilis bélszindróma okozhatja a tüneteket. Sajnos nőgyógyászati betegségek is „bejelezhetnek” így. Kisiskolások, kamaszok körében egyre gyakrabban jelentkező tünet a mellkasi fájdalom, mely hallatán a szülő is a szívéhez kap, és rögtön a legrosszabbra, akár szívinfarktusra gondol.


Gyakoriságát tekintve lehet állandó, vagy hullámokban jelentkező, jellegét tekintve pedig élesen nyilalló, szúrón, vagy tompán sajgó, nyomásra, vagy szorításra emlékeztető. Egy biztos, megjelenése mindig nagy rémületet okoz, mert többségünknek rögtön a szívroham jut róla eszébe. A hátfájás vagy állandó tompa fájdalom , vagy a mozgással összefüggő hirtelen, éles fájdalom formájában jelentkezik, és így könnyen összetéveszthető más csigolyafolyamatokkal. A háti fájdalmakat gerincsérv is okozhatja, erre is gondolni kell tehát, felismerésében segít a fájdalom mellett megjelenő idegrendszeri.


A tüdőrákos betegek körülbelül negyedénél jelentkezik mellkasi fájdalom , amely jellemzően tartósan jelen van és igen kellemetlen. Egyéb, általános tünetek További, szintén tüdőrákra utaló tünetek a légszomj, a ziháló légzés, a rekedtség, illetve a tartós fáradtság, gyengeség, energiátlanság érzése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések