2019. május 22., szerda

Kolozsvári élet

Az élet a zsibárusok világa, Egy hangos vásár, melynek vége nincs. Nincs semmi tán, melynek ne volna ára, Megvehető akármi ritka kincs. Gyorsugrás: augusztus 14. Cluj-Napoca, Cluj-napoca, Romania.


A város főterén ismét néptáncosok várták a közönséget, az Apáczai-líceu. Konkrétan fél nappal előtte, mert annyira belejöttünk, hogy egész délután főzőcskéztünk, éjjelre pedig Anna is úgy döntött, ezt már kintről szemlélné. Ezen a napon kelt a Hívó Szó, melyben a kolozsvári magyar demokrata értelmiségiek kezdeményező csoportja a nemzetiségi élet korszerű intézményei – így a Bolyai Tudományegyetem és az Erdélyi Múzeum-Egyesület – kereteinek újra-megteremtésére szólított fel.


Magyarok a kolozsvári atlétikai élet 1évében címmel megemlékezéssel összekötött atlétikai rendezvényt tartottak pénteken. Ennek keretében előbb a Házsongárdi temetőben megkoszorúzzák Somodi András és István sírját, majd a folytatásban a kolozsvári Református Kollégium dísztermében Killyéni András sporttörténész tartott vetítettképes előadást. Skip navigation Sign in.


Az intézetben felváltva tanítottak evangélikusok, reformátusok, majd unitáriusok. Az intézmény fennállása óta számos nagyszerű elmét adott a magyar történetírásnak. A Tudomány Erdélyi Mestere Egyed Emese irodalomtörténész, a BBTE professzora, aki sokoldalú és elismert irodalomtudományi, irodalomközvetítői és. EGY ÉLET PROGR AMJA: PÁKEI LAJOS SZEREPE A KOLOZSVÁRI IPARMÚZEUM ÉS -ISKOLA LÉTREHOZÁSÁBANSZÉKELY MIKLÓS A század eleji történeti, régészeti és képzőművészeti jellegű múzeumalapítások után a 19. Magyarország ipari és közgazdasági modernizációja vált a múzeumalapítások és -építések motorjává.


Kolozsvári Kör néven meg is alakult. Ez is olyan, ami már régen meg van írva, mert már megjelent valamelyik kiadványunkban. Submissions are cordially invited for the conference Post-Communist Restitution of Nationalized Property, an international scholarly conference devoted to the problems and present status of the restitution process of properties confiscated by the communist dictatorial regimes.


Első bemutatójuk a Köleséri vagy a titkos ellenkezés című színdarab Rhédey-palotabeli előadása volt. Mentes percek Maresszal: somlói galuska, amiről sosem gondolná hogy nem hagyományos! A somlói galuska nem tartozik a legegyszerűbb sütemények közé, hiszen háromféle öntet és háromféle piskóta elkészítésésből, majd egymásra halmozásából születik - viszont tökéletességénél fogva, annál népszerűbb! Közlemények a kolozsvári egyetem élet- és kórvegytani intézetéből. Csodagyereknek tartották.


Farkas (Mihail Kogălniceanu) u. A két világháború között a kolozsvári magyar zenés színház munkatársaként és újságíróként dolgozott, és filmes pályáját is magyarul kezdte: ő írta a Kalotaszegi Madonna regényt, majd az ebből készült film forgatókönyvét. Határokon átívelő szellemi táplálék. Nem káros az egészségre, a. Anna néni, a gyermekes csángó asszony nagyon tehetséges volt, kiváló előadói képességekkel. Olyan írótalentum, aki „élőbeszédben” mondta el az élettörténeteit. Augusztus 16-tól teljes gőzzel üzemel a Főtéren felállított nagyszínpad.


Kolozsvári élet

Sokezer kolozsvári magyar jajszava változik megilletődött csodálkozássá, amint meglátják új, gyönyörű utcanévtábláinkat. Váradi kollegáinkhoz hasonlóan elöl járunk a mutli múlti multikulturalitás csuszamlós sínjein. Horthy óta fel-felbuzogó nedves vágyálmaink.


A teológia ugyanis Istenről beszélve az emberről is tanít, hangsúlyozva az ember méltóságát, szabadságát. Rá akar mutatni arra, hogy az isteni igazságok az emberi élet alapjai. A teológiai ismeretek jelentős segítséget nyújtanak a boldogság keresésében, az élet értelmének felfedezésében. Az Élet blues(a) Fürdik a napban a reggeli harmat, izzik az élet , és csupa báj, mozdul a szívünk, indulunk halkan, friss mező dallama szélben száll.


Kolozsvári élet

Kedves Egyetemista Barátunk! A kolozsvári belvárosi unitárius templom képben és szóban „Békesség ez háznak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések