2015. február 26., csütörtök

Bölcsességfog műtét után arcduzzanat

Bölcsességfog műtét utáni teendők. A sebészi fogeltávolítások külön kategóriáját képezi a bölcsességfogak eltávolítása. Amíg egy egyszerű foghúzás után csupán 1-napig tartó érzékenység jelentkezik, és sokszor még fájdalomcsillapító bevételét sem igényel a gyógyulási fázis, addig bölcsességfogak esetében a posztoperatív panaszok szinte mindig. Ne hajoljon mélyre, és az edzőtermet is hanyagolja legalább egy hétig!


Bölcsességfog műtét után arcduzzanat

Arcduzzanat esetén borogasson! Sebészi bölcsességfoghúzás után nem ritka az arc duzzanata. Ezt hideg borogatással csökkentheti.


Néhány jégkockát csomagoljunk tiszta ruhába, és pár percig jegeljük vele az arcunkat. Mint minden más műtét esetében, természetesen itt is gondolni kell bizonyos kockázatokra, amelyeket a műtét előtt végig kell gondolni. Ezért kell előzetesen megvizsgálni, hogy a bölcsességfog közel van-e az idegekhez és hogy a távolság veszélyt jelenthet-e az idegpálya számára.


Valószínűnek tartom, hogy a seb környéke felülfertőződhetett, ezért alakult ki a duzzanat. Sós vizes öblögetés – Egy pohár meleg vízbe tegyen fél teáskanál sót, és ezzel öblögessen étkezés után és lefekvés előtt. Erősen gyulladt bölcsességfog eltávolítás esetén első alkalommal a fogorvos antibiotikumot írhat elő, hogy a gyulladás valamennyit csökkenjen a műtét idejére. Az erősen gyulladt fog környezete nehezen érzésteleníthető, így ilyen állapotban műtét csak nagyon ritkán végezhető.


Hétfőn műtöttek, következő hétfőn megyek varratszedésre, és kedden már dolgoznom kéne. Aznap nem ettem, és körülbelül deci narancslevet ittam - azt is 3-órával a műtét után. Por állagú fájdalomcsillapítót vettem (4mg-os vény nélküli ibuprofen tartalmú) ÉJJEL a fájdalomtól,a sokkhatástól ami ért, és attól,hogy nyelni sem tudtam, semmit nem aludtam. Szájzáram volt, az még most is van egy kicsi, műtét után viszont a fogkefe nem fért el a számban. A szám széle szétrepedt, de az is begyógyult , Szóval összeségében én azt mondom, nem olyan vészes,(mondjuk dokitől függ nagyban, nálunk az összes ismerősöm csodálkozott, hogy egyben kiszedte, és nem lilult be)és én azt mondom egyszerre jó túlesni a dolgon.


Sokat segít, ha a műtét napján és az azt követő 1-napon az adott területen arcát naponta többször hűti, jegeli. Komplikáltabb esetekben az is előfordulhat, hogy a bölcsességfog csak több részletben távolítható el. Gyulladásban lévő fognál először általában antibiotikumos kezelést alkalmaznak és csak a gyógyulás után kerülhet sor a foghúzásra. Fogfájás terhesség alatt A fogfájás terhesség alatt is előfordul, nem kíméli a kismamákat sem. Fogorvosa szóban és írásban is minden szükséges információt a rendelkezésére fog bocsátani - ezek betartása nem csak erősen javallott, de elmulasztásuk komoly egészségügyi kockázatot is hordoz.


Mivel a szövetek bizonyos mértékben roncsolódnak a beavatkozás során, így teljesen természetes, ha szervezetünk fájdalommal reagál. Másnap reggel jöhetett némi gyümölcspép (ha nincs otthon friss, reszelhető gyümölcs, tudom ajánlani a decathlonos pépeket, vagy a Sió Vitatigrisét), én törtem bele babapiskótát is, így valamivel laktatóbb lett. A műtét után nem nagyon volt kedvem enni. Teljesen normális, hogy még mindig dagadt.


Tudom, hogy ez furán hangzik, de képzelje el, ha beüti a bokáját, vagy a sípcsontját, mennyire megdagad és jó pár nap, amíg visszahúzódik a duzzanat. A gennyes fog egy gyűjtőfogalom. Azt javasolta, hogy most műtét után irány a gyógyszertár, kiváltani a gyógyszert és rögtön be is lehet szedni egyet. Borogatni az első két napban elkerülhetetlen, ez nagyon nagy mértékben csökkenti az arc duzzadásának nagyságát. Szerencsés esetben elég lesz majd a későbbiekben az orvos által ajánlott, vagy receptre felírt fájdalomcsillapító hatása ahhoz, hogy nyugodt, fájdalommentesen gyógyuljon a fog helye.


Nem volt kellemes, de egy fokkal közelebb vagyok az álmomhoz. A bölcsességfog húzás után különös figyelmet kell fordítanunk a terület megfelelő ápolására. Ne maradj le a többi videómr.


Bölcsességfog műtét után arcduzzanat

Egy rosszul előtört vagy impaktált (elő nem tört) bölcsességfog súlyos következményeket okozhat a környező fogaknál is, a tünetek jelentkezése után ezért mindenképp fel kell keresnie a fogorvosát, aki egy alapos vizsgálat után meg tudja állapítani, hogy az adott bölcsességfog problémás-e vagy sem, és hogy el kell-e. Műtét után rögtön rohantunk borsót venni, de alig értünk haza már kellett cataflam. Implantáció után néhány nagyon fontos szabályt be kell tartania ahhoz, hogy a beavatkozás sikeres legyen és hosszú távon az is maradjon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések