2016. február 28., vasárnap

A nyugati és a keleti kereszténység főbb jellemzői érettségi

A kora középkor egyik nagy fontosságú folyamata a kereszténység elterjedése Európa nagy részén. Ugyanakkor korán jelentkeztek a különbségek a nyugati és a keleti kereszténység között. A hűbériség és a jobbágyság jellemzői. Az uradalom és a mezőgazdasági technika. A nyugati és a keleti kereszténység főbb jellemzői.


Hitélet és vallások (pl. keresztény, zsidó) – együttműködés és konfliktusok. A középkori város és a céhes ipar. Az iszlám vallás kialakulása és főbb tanításai.


A feudális társadalmi és gazdasági rend jellemzői. A Biblia szerint Betlehemben Szűz Mária fiaként született meg Jézus Krisztus, aki már a megváltást hirdette. Jézus tanítványaival, az apostolokkal járta Júdea városait, hirdette a végítéletet, a megbocsátást és az üdvösség reményét, és azt, hogy csak az Istenbe vetett hit és egymás szeretete számít. A keleti és a nyugati blokk főbb politikai , gazdasági , társadalmi jellemzői , a hidegháborús szembenállás jellemzői.


Vélemény : Viszonylag nehéz tétel, nem is nagyon szokott előkerülni. A többek között a kereszténység is megjelent Rómában. Az egyistenhívő zsidóság körében már régóta várták a megváltót, aki megváltja a népet szenvedéseitől. A felfokozott messiás-váró légkörben született meg a kereszténység.


A zsidó vallás fő jellemzői. A kereszténység kialakulása és főbb tanításai. Az érett középkor Nyugat- és Közép-Európában.


A nyugati és a keleti kereszténység főbb jellemzői érettségi

A török térnyerése tovább folytatódott a Balkánon. Bizáncot, a keleti kereszténység központját. Mohamed Nándorfehérvár ellen indult. Az egyház szerepe a középkori művelődésben és a mindennapokban.


A Frank Birodalom történetének főbb állomásai. A legfontosabb szerzetesrendek. Isten a Szentlélek formájában mindenütt jelen van, ő eszközöli ki, hogy az emberek megtérjenek Krisztushoz és a bűn legsúlyosabb következményeitől megszabaduljanak.


A nyugati és a keleti kereszténység főbb jellemzői érettségi

A keleti és nyugati egyházfők közötti kapcsolat már korábban is feszült volt politikai és teológiai nézeteltéréseik miatt. Mihály konstantinápolyi pátriárka tovább szította az indulatokat azzal, hogy támogatta a másik fél híveinek üldözését. Az ortodox és a nyugati kereszténység főbb jellemzői (pl. önálló nemzeti egyházak, eltérő liturgia és egyházművészet).


Egyházi és világi kultúra a középkorban 2. A humanizmus és a reneszánsz Itáliában 2. Mivel Mihály maga mögött tudhatta Bizánc támogatását, még ezen a napon ő is exkommunikálta a pápai követeket, így a kereszténység egy nyugati katolikus és egy keleti ortodox részre szakadt. Az arab hódítás, az iszlám elterjesztésének fontosabb szakaszai (pl. 6Damaszkusz, 7Poitiers). A hidegháborús szembenállás.


Megjegyzés: A tematikában szereplő témák alapján jelennek meg a konkrét tételek. A szóbeli tételekben szereplő szempontok és a megadott források segítik a vizsgázókat a feleletre való felkészülésben és a. A városok kialakulásának és a céhek működésének legfontosabb elemei 5. A fővárosi és megyei kormányhivatalok által szervezett középszintű szóbeli vizsgákra) I. Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra, pénzügyi és gazdasági ismeretek 1. A szilveszter és az újév, piros betűs naptári ünnepeink pedig a rómaiak találmányai. A rómaiak különbséget tettek az isteneknek járó szent napok és a mindennapok között.


Az istenekkel való kapcsolatukban nagyon pontos, meghatározott szövegű kéréseket és imákat fogalmaztak meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések