2016. február 22., hétfő

Nukleáris családmodell

Nukleáris családmodell

Többféle családmodell van ma jelen, átfedésekkel is sokszor találkozhatunk. Itt a klasszikus, „apa hordja a nadrágot” elv érvényesül. Az anya megtesz mindent, amit férje kér esetleg követel, hisz a ház urának a szava szent és sérthetetlen. A nukleáris családmodell még meghatározó, de jelentősége folyamatosan csökken.


Az EU-államokban az egy párból és gyermekből álló család a leggyakoribb háztartástípus. Az emberek -a él ilyen háztartásban. Egyre ritkábbak a kibővített háztartások. Nem csak a nukleáris családmodell létezik!


Sok ötvenes egyáltalán nem vágyik összeköltözésre és együttélésre. Nincs ezzel semmi gond: a társadalom által “nyomatott” nukleáris családmodellen (apa-anya-gyerekek) kívül számos alternatív párkapcsolati forma létezik , amelyek bár jól működnek, mégsem kapnak nagy. Nukleáris háztartás, szinglik, kommunák, mozaikcsaládok (Bartha Eszter) 2Somlai Péter következetesen vezeti végig f tézisét: azt, hogy a történelemben a családmodell a nagyobb választás és emberi sza-badság felé halad.


Helyettük az a nukleáris családmodell vált egyeduralkodóvá, amelyben csak a szülők élnek együtt gyerekeikkel. Csaknem megnégyszereződött a világ népessége a XX. Ennek a családnak a gazdasági fenntartásában a nőknek is részt kell venniük. Oksági magyarázat – egy összetett példa II.


A nagyszülők, dédszülők nem tartoznak ugyan szorosan a nukleáris családhoz, s a velük való állandó együttélés, a közös háztartás is egyre ritkább, az öreggondozás azonban jórészt a családok feladata. Az idős és fiatal generációk közötti tartós érdekkapcsolat régtől fogva meghatározza a család e funkcióját. A patriarchátus megszüntetésén és a nukleáris családmodell szétzúzásán keresztül a heteroszexuális fehér férfi démonizálását és végső soron a fehér faj genocídiumát célzó kultúrmarxista társadalommérnökség eszmei felbujtására és jogi-intézményi támogatásával a nyugati viragók elérkezettnek látják az.


A legtöbb szereplő harminc alatti, így mandínerből, a szüleiken keresztül sokat megtudunk arról is, hogy mi ment félre Wallace szerint a hatvanas-hetvenes években. Hogy milyen lelki betegségek keltetője volt az a sokat emlegetett amerikai nukleáris családmodell. Azaz függetlenül időtől, társadalmi rendszertől és politikai beavatkozástól, ez a mobilitás mindenhol hasonló mértékű. Bár az ókori társadalmak alapvetően patriarchális berendezkedések voltak, a mai házasság-felfogás és a nukleáris családmodell (amelyben egy apuka és egy anyuka nevel egy vagy két gyereket) egyáltalán nem létezett.


A magyarok inkább két gyereket vállalnak. A románokhoz képest a magyarok köréből kevesebben vállalnak négy vagy annál több gyereket. Ennek elsődleges oka a nukleáris családmodell elterjedése.


A család akkor tölti be a szerepét, ha az anya és az apa tartós és szilárd kapcsolata a gyermek iránti felelősségben teljesedik ki”. Tehát a magyar alkotmány szerint a család egyenlő a nukleáris családdal. A szakember szerint azért a helyzet ennél egy kicsit bonyolultabb. Kapcsolódó cikkek, videók, képgalériák. Dániel szerint ugyanakkor bárhol lehet működő felállás, és biztos benne, hogy előbb-utóbb Magyarországon is az lesz, mert a nukleáris családmodell már felbomlott, de a szingliség nem fog maradni, mert az embereknek van közösségi igénye.


Kivételek természetesen vannak, de az vagy gye-reket vállaló családok egyre ritkábbak, csakúgy, mint a több generáció együtt élésével jellemezhetõ háztartások. A család leértékelődése Európában A polgári-keresztény nukleáris családmodell nem az egyetlen. Multikulturalizmus, pluralizálódás, privatizálódás.


Nukleáris családmodell

A hagyományos együttélési forma a nukleáris csalá amit mainstream családnak tekintünk: apuka, anyuka és a kettejüktől származó, jelenleg gyermek” – mondja Kozma-Vízkeleti Dániel pszichológus, család- és párterapeuta, akivel nemrég a változó nemi szerepekről készítettem interjút, és ennek kapcsán a különböző családformákról is beszélgettünk. A többgenerációs családmodell helyett dominál a nukleáris családmodell , illetve egyre elterjedtebbek az egy szülős családok. A felnövekvő gyermekeket az oktatási rendszer is egyre kevésbé tudta megfelelőképp támogatni életútjuk megtervezésében. Másrészt pedig okként szolgálhat a modern társadalom életének rendje: a nukleáris családmodell elterjedése, a nők munkába állása és a modern ‒ látszólag a mesemondás szerepeit helyettesítő ‒ eszközök széles körű elterjedése. A mai modern világban a nukleáris családmodell jellemző.


A fiatalok külön élnek a szülőktől, akik sok esetben távol laknak, így a segítség is messze van. Előfordulhat, hogy a férj is távol dolgozik az otthonától, esetleg külföldön, ez sem könnyíti meg a gyermeket váró nő helyzetét. Ide sorolható a német Jan Zabeil Három hegycsúcs című filmje is, amelyben a természeti táj − ezen belül is az észak-olaszországi Alpok egyik hegycsoportja, a Dolomitok − a klasszikus, nukleáris családmodell működőképességét teszteli. Adataink jól szemléltetik azt, hogy Miskolcon a nukleáris családmodell érvényesül: a háztartásfőn kívüli első együtt élő személy százalékban a feleséget jelenti, a 2.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések